13 Απριλίου 2021

Εμβολιασμοί: 2,5 εκατ. πολίτες μέσα σε 8 ημέρες - Ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού


Δυναμώνει ο άνεμος εμβολιαστικής «Ελευθερίας» που ήδη πνέει στη χώρα μας, βοηθώντας την να απομακρυνθεί από την επιδημία του κορωνοϊού και φέρνοντάς την πιο κοντά στην «ανοσία της αγέλης».

Όπως είχε γράψει ήδη την περασμένη Κυριακή το protothema.gr, από αυτήν την εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τέσσερις μεγάλες κατηγορίες πολιτών, με βάση συγκεκριμένες ασθένειες, την ηλικία, αλλά και το επάγγελμα -οι εκπαιδευτικοί αποτελούν την πρώτη επαγγελματική κατηγορία του γενικού πληθυσμού μετά τους υγειονομικούς που θωρακίζονται κατά του κορωνοϊού.


Ειδικότερα, από την προσεχή Παρασκευή, 16 Απριλίου έως και το Σάββατο 24 Απριλίου, περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν να ενταχθούν στην εμβολιαστική εκστρατεία, προγραμματίζοντας το ραντεβού τους ώστε να λάβουν το πολυπόθητο «επιστημονικό δώρο» του εμβολίου για τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη covid-19 που προκαλεί.

Παράλληλα, από αύριο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας και το τέταρτο εγκεκριμένο εμβόλιο, το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά την εμβολιαστική δυνατότητα μαζί με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca. Συγκεκριμένα, θα παραληφθούν οι πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου και οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα αυτό θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Τις λεπτομέρειες ανακοίνωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. «Αν πάνε όλα βάσει σχεδίου και παραδόσεων εμβολίων, το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες κατηγορίες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τον Ιούνιο θα εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ξεδιπλώνοντας το σχεδιασμό για τις τέσσερις ομάδες πολιτών που μπαίνουν στην «Ελευθερία». Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες (ποσοστό 14%) και άλλοι 743.000 (ποσοστό 7%) έχουν πλήρη ανοσία.

Οι παραλαβές εμβολίων το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, οι Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραδώσουν στην Ελλάδα τον Μάιο 1.550.000 δόσεις και τον Ιούνιο 1.700.000 δόσεις.

Η εταιρεία Johnson & Johnson θα παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η εταιρεία AstraZeneca θα παραδίδει μηνιαίως 450.000 δόσεις για το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ενώ η Moderna έχει δεσμευτεί για άλλες 100.000 δόσεις, παρόλο που με βάση την αρχική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκκρεμούν περισσότερες παραλαβές από την εταιρεία αυτή.

Ποιοι και πόσοι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού


Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών που παρουσίασε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Παρασκευή 16 ως τη Δευτέρα 19 Απριλίου θα ανοίξει σταδιακά η πλατφόρμα για 800.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 59 χρόνων, οι οποίοι συγκαταλέγονται στην ομάδα ασθενών Β. Ο προγραμματισμός των ραντεβού για εμβολιασμό θα γίνει με βάση την προτεραιοποίηση των νοσημάτων -για παράδειγμα μπορεί να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πρώτα για τους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, στη συνέχεια για εκείνους με καρδιαγγειακά, μετά να ακολουθήσουν όσοι έχουν μεταβολικά νοσήματα κ.ο.κ.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους 180.000 εκπαιδευτικούς Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία υπολογίζεται ότι βρίσκονται περί τους 730.000 πολίτες.

Από τις 24 Απριλίου (Σάββατο του Λαζάρου) θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό οι 780.000 πολίτες ηλικίας 50-54 ετών.

Συνολικά, από τις 16 ως τις 24 Απριλίου, 2.450.000 πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.





Δεν υπάρχουν σχόλια: