6 Απριλίου 2021

Εργαλειοποιούν την επιτροπή επιστημόνων

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εργαλειοποιεί» την επιτροπή επιστημόνων για την πανδημία, ζητώντας για άλλη μια φορά να δοθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων στα κόμματα.«Η επιτροπή έχει εργαλειοποιηθεί από την κυβέρνηση, είναι σαν τον σάκο του μποξ» είπε και διερωτήθηκε: «τι νόημα έχει να πω εγώ αν έχω εμπιστοσύνη, όταν ο πολίτης δεν έχει εμπιστοσύνη».

«Εμείς αυτό που αμφισβητούμε είναι ότι η κυβέρνηση κάνει αυτό που της λέει η επιτροπή, αντιθέτως εργαλειοποιεί την επιτροπή» είπε ακόμα.

Καταθέτω ως βαθύτατη ανησυχία το γεγονός ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην επιστήμη είπε ακόμα και έκανε λόγο για «πληροφορίες» ότι η επιτροπή ενίοτε δέχεται «αφόρητες πιέσεις» προκειμένου να παίρνει τις «αποφάσεις» που «θέλει η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια «δύσκολη παγκόσμια συνθήκη», ωστόσο επέρριψε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση την ευθύνη για το «λανθασμένο μοντέλο διαχείρισης», καθώς όπως είπε είμαστε η «μοναδική χώρα» στην οποία συνεχώς «πανηγυρίζει» η κυβέρνηση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε «θλίψη και απελπισία».

«Κάτι δεν πάει καλά», παρατήρησε σημειώνοντας ότι μετράμε πέντε μήνες λοκντάουν και κάνοντας αναφορά στον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη με 5 μήνες λοκντάουν και τόσο αυστηρό, παρατήρησε επίσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχουν συναίσθηση τι περνάει ο μέσος πολίτης» και «διαχειρίζονται την πανδημία με τρόπο επικοινωνιακό».

Επίσης έκανε έμμεση αναφορά στην υπόθεση Φουρθιώτη λέγοντας: «Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργός. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης».
«Πάρτι απευθείας αναθέσεων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται πάρτι απευθείας αναθέσεων από μια σειρά υπουργεία και μίλησε για «οργιώδη πράγματα».

«Έχουμε καταγγείλει ότι υπάρχει ένα όργιο αναθέσεων σε εταιρείες που φτιάχνονται δύο μέρες προτού πάρουν την ανάθεση» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «πρωταθλήτρια» είναι μια πολιτευτής που απέτυχε να εκλεγεί και έγινε γενική γραμματέας, η Σοφία Νικολάου. «Δεν υπάρχει μέρα που να μην κάνει απευθείας ανάθεση» είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα σε «εταιρείες - φαντάσματα», όπως σχολιάσε.

Ωστόσο, επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο η κ. Νικολάου, είναι μια σειρά από υπουργεία που ακολουθούν αυτή την τακτική» και αναφέρθηκε στις αναθέσεις του Ν. Μηταράκη αλλά και της Ν. Κεραμέως, κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση Cisco.

«Δημιουργείται ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων και αδιαφάνειας που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ απειλητικό για την ίδια τη δημοκρατία», τόνισε.
Τσακίζουν τη μεσαία τάξη

Στο μέτωπο της οικονομίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το μεγαλύτερο έγκλημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια στη μεσαία τάξη τώρα την τσακίζει».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε μεταξύ άλλων πως θεωρεί «λάθος» το μοντέλο που ακολουθήθηκε και προειδοποίησε ότι το 1/3 των μικομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει με «λουκέτο».

Όπως είπε «το πιο κρίσιμο είναι η ανυπαρξία ενίσχυσης», χαρακτηρίζοντας «ασπιρίνες» τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν δόθηκαν 20 αλλά 10 δισ. «Τα υπόλοιπα είναι μέτρα για τις ειδήσεις, δεν πήγαν στην τσέπη αυτών που τα χρειάστηκαν»,ε ίπε και συμπλήρωσε ότι τα μισά απ' αυτά ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι χρειάζεται μια λύση που θα αντιμετωπίζει ριζικά το πρόβλημα με τα κορονοχρέη και προανήγγειλε μια σειρά προτάσεων που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε διαδικτυακή συνέντευξη, στις 13 Απριλίου. Όπως είπε οι προτάσεις αυτές για «τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» και τη «βιώσιμη επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μετά το πέρας του λοκντάουν» θα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: διαγραφή χρέους προς εφορίες και ταμεία στο μοντέλο των 120 δόσεων, πρόταση μιας σειράς από μέτρα - ενέσεις ρευστότητας και σχέδιο για ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο, «που θα αντικαταστήσει τον άθλιο νόμο που ψήφισε αυτη η κυβέρνηση». 

 

 efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: