30 Απριλίου 2021

Παιδικοί σταθμοί: Καμία απάντηση για το πότε θα ανοίξουν


Καμία απάντηση δεν έλαβε η ΠΟΣΙΠΣ για το πότε θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί, αλλά και καμία ενημέρωση για το πότε θα εμβολιαστούν οι παιδαγωγοί.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε στελέχη της κυβέρνησης και σε αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να εκθέσει τους προβληματισμούς της για το άνοιγμα των παιδικών και βρεφικών σταθμών, αλλά και τα μέτρα που δεν λαμβάνονται γι’ αυτό.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της, χιλιάδες εργαζόμενοι τους ρωτούν τι θα γίνει με τα παιδιά τους, αλλά αδυνατούν να απαντήσουν γιατί «η αρμόδια υφυπουργός, δηλώνει ότι πιθανόν να ανοίξουμε στις 10 Μαΐου, πιθανόν στις 17, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαρρέει, ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει πριν τις 24 Μαΐου».

«Ταυτόχρονα ουδείς μας έχει ενημερώσει, πότε θα εμβολιασθούν παιδαγωγοί και εργαζόμενοι στη Διαχείριση των Δομών. Με απορία μας παρατηρούμε ότι δεν περιλαμβανόμεθα σε καμία σχετική λίστα ή ανακοίνωση» τονίζουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους και υποστηρίζουν ότι αφήνεται στον «αέρα» το αν απαιτείται «self test» για τα πολύ μικρά παιδιά, που φιλοξενούν.


«Ποιος θα πάρει την ευθύνη, να κάνει το τεστ, σε μωρό, ενός έτους ; Ποιος θα μας ενημερώσει για τις υγειονομικές προϋποθέσεις του ανοίγματος των Δομών μας;» διερωτάται.
Η επιστολή της ΠΟΣΙΠΣ

Αναλυτικά, η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών:


Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Με την ευχή η Αναστάσιμη Ημέρα να έλθει σύντομα και στην Πατρίδα μας, με το τέλος της Πανδημίας και με τις ευχές προς όλους εσάς για Υγεία και Δημιουργία, σας γνωρίζουμε ότι :

Η Υγεία, η Ανάπτυξη, η Αγωγή και η Εκπαίδευση των 100.000 Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας (από Ο ετών μέχρι την είσοδό τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση), που φοιτούν στις Δομές των Μελών μας, βρίσκεται στα χέρια σας.

Σε μια χρονική συγκυρία, όπου αναμένεται το άνοιγμα του Τουρισμού, χιλιάδες εργαζόμενοι από αυτή, την κρίσιμη για την Οικονομία μας, Αγορά, μας ρωτούν τι θα γίνει με τα παιδιά τους. Όπως και ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι, από κάθε οικονομικό – παραγωγικό τομέα που επιστρέφει στη μάχη για Ανάκαμψη.

Με αληθινή οδύνη, γιατί νοιαζόμαστε τα παιδιά μας, τις οικογένειες τους και τη χώρα, αδυνατούμε να απαντήσουμε !

Διότι η αρμόδια υφυπουργός, δηλώνει ότι πιθανόν να ανοίξουμε στις 10 Μαΐου, πιθανόν στις 17, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαρρέει, ότι αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει πριν τις 24 Μαΐου !

Ταυτόχρονα ουδείς μας έχει ενημερώσει, πότε θα εμβολιασθούν παιδαγωγοί και εργαζόμενοι στη Διαχείριση των Δομών.

Με απορία μας παρατηρούμε ότι δεν περιλαμβανόμεθα σε καμία σχετική λίστα ή ανακοίνωση. Όπως και ότι αφήνεται ανοιχτό να απαιτείται «self test» για τα πολύ μικρά παιδιά, που φιλοξενούμε!

Ποιος θα πάρει την ευθύνη, να κάνει το τεστ, σε μωρό, ενός έτους ; Ποιος θα μας ενημερώσει για τις υγειονομικές προϋποθέσεις του ανοίγματος των Δομών μας;

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Αυτή η πραγματικότητα, να «χάνει» η Πολιτεία, ανάμεσα σε 5 (!) συναρμόδια υπουργεία, το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Παιδαγωγικού μας Συστήματος, δεν είναι πρωτόγνωρη.

Τη ζούμε εδώ και 35 έτη, που η Πολιτεία, νομοθετεί για την Προσχολική Αγωγή. Με μεγάλες καθυστερήσεις, απέναντι στο κρίσιμο Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, τις ανάγκες της εργαζόμενης οικογένειας, τις σύγχρονες παιδαγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.

Πριν σχεδόν μισό αιώνα, προτρέψαμε την Πολιτεία, να ακολουθήσει το γερμανικό μοντέλο, που συγκέντρωνε όλες τις αρμοδιότητες για την Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση σε ένα Ινστιτούτο.

Όπου πρωταγωνιστούσε η γνώση των Επιστημών της Παιδαγωγικής και της Φυσιολογίας του Παιδιού.

Αυτό το Ινστιτούτο παράγει και εκσυγχρονίζει :

Το οικονομοτεχνικό μοντέλο χρηματοδότησης και τις υλικοτεχνικές προδιαγραφές κάθε δομής, δημόσιας ή ιδιωτικής. Όπως και την τακτή αξιολόγησή τους. Όπως και την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, όπως η σημερινή υγειονομική κρίση.

Ορίζει την ενδεδειγμένη ποικιλομορφία του παιδαγωγικού προσωπικού. Όπως και το παιδαγωγικό του πρόγραμμα και τις ερευνητικές προεκτάσεις του.

Αυτή η πρότασή μας, επιστημονικά τεκμηριωμένη από τους εγκυρότερους Πανεπιστημιακούς της χώρας, έχει κατατεθεί σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών.

Αντί όμως να μας καλέσει η Πολιτεία να την εξηγήσουμε, μας κάλεσε πρόσφατα να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα Επιτροπής, η οποία συστήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας, για το Παιδαγωγικό Πρόγραμμα.

Προφανώς ούτε και σε αυτή την Επιτροπή, δεν κρίθηκε λογικό, να μετέχουμε. Πιθανόν γιατί δεν υπάρχει απάντηση, στο επίμονο ερώτημα μας : Παιδαγωγικό Πρόγραμμα, «Ναι», αλλά σε ποια δομή προσχολικής αγωγής;


Όπως δεν παίρνουμε και μια απάντηση, για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, που θέλουν να γνωρίζουν, πότε και με ποιες υγειονομικές προδιαγραφές, θα επιστρέψουν τα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση.

Αυτή, η τελευταία εξέλιξη, «σφραγίζει» την Προσχολική Αγωγή και δένει τα χέρια μας.

Γι’ αυτό σας τονίζουμε, ότι η Υγεία, η Ανάπτυξη, η Αγωγή και η Εκπαίδευση των Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας (Από 0 ετών έως την είσοδό τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση), βρίσκεται, πλέον, στα δικά σας χέρια.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Σ.Ι.ΠΣ.




alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: