23 Απριλίου 2021

Τζο Μπάιντεν: Σε βαρύ κλίμα το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν στη σκιά της αναγνώρισης Γενοκτονίας των Αρμενίων

Το τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν που περίμενε εδώ και τρεις μήνες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε, ωστόσο στην Τουρκία επικρατεί «παγωμάρα». Για βαρύ κλίμα στη συνομιλία κάνουν λόγο τα πρώτα στοιχεία.

Από τη μέρα της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίμενε την προσωπική επικοινωνία μαζί του. Ο λόγος είναι πως ο τούρκος πρόεδρος θεωρώντας πως ηγείται μιας εκ των κορυφαίων δυνάμεων στον πλανήτη -μια ψευδαίσθησή του δείχνει να γκρεμίζεται μέρα με την ημέρα και λόγω της κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας- θεωρούσε πως θα ήταν από τους πρώτους ηγέτες χώρας με τους οποίους θα επικοινωνούσε ο Μπάιντεν.

Ωστόσο, ο καιρός περνούσε και η επικοινωνία αυτή δεν ερχόταν. Όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία έδωσαν στον τούρκο πρόεδρο να καταλάβει πως η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη από όσο θεωρούσε.

 


Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας κλυδωνίζονται

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι εμφανώς διαταραγμένες, κυρίως μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το θέμα των S-400, με τους Αμερικανούς να πετούν έξω από το πρόγραμμα των F-35 τους Τούρκους, σε μια ακόμα κίνηση ενδεικτική των προθέσεών τους.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο «χτύπημα» στη σχέση των δύο χωρών αποτελεί η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να μιλήσει ανοικτά για γενοκτονία των Αρμενίων και να την αναγνωρίσει. Εφόσον. αυτό συμβεί θα είναι ακόμα μια «μαχαιριά» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιμένει προκλητικά να αρνείται την ύπαρξή της.

Μάλιστα, τα δημοσιεύματα ήθελαν την ημερομηνία του τηλεφωνήματος αυτού να… μην είναι τυχαία, αφού κατά τη διάρκειά της ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σκόπευε να ενημερώσει για το θέμα αυτό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο, Σάββατο (24/4) είναι η ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Αρμενίων και σύμφωνα με ενημέρωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αύριο αναμένεται «ανακοίνωση» για τη «Γενοκτονία των Αρμενίων». Αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να την αναγνωρίσει.

«Όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μπορείτε να περιμένετε μια ανακοίνωση αύριο» δήλωσε στους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζαλίνα Πόρτερ. Μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση απέφευγε να κάνει λόγο για γενοκτονία.

Βαρύ το κλίμα…

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν ήταν ένα εύκολο τηλεφώνημα, ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Οι λόγοι όπως αναφέρθηκε παραπάνω αφορούν το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που απέκτησε η Τουρκία, το αμερικανικό «μπλόκο» στην προμήθεια μαχητικών F-35 στην Τουρκία, αλλά και η Γενοκτονία των Αρμενίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για το θέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναμένεται και τηλεφωνική επικοινωνία του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «μεταφέροντας το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση σε διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών. Οι ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων».

 

 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: