12 Απριλίου 2021

Ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson: Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα

 

Στις εξελίξεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού και τις ημερομηνίες για το άνοιγμα νέων κατηγοριών εμβολιασμού αναφέρθηκαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Tην ίδια ώρα, έφτασαν στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, με το Βέλγιο, να παραλαμβάνει σήμερα τις πρώτες 36.000 δόσεις. Στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσουν συνολικά 55 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου ως τα τέλη Ιουνίου. Η Ελλάδα θα λάβει 1,3 εκατομμύρια από τις δόσεις αυτές - 960.000 εκ των οποίων αναμένονται τον Ιούνιο.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson πήρε έγκριση στις 11 Μαρτίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Την Παρασκευή, ο EMA ανακοίνωσε ότι θα διερευνήσει την πιθανή σύνδεση τεσσάρων περιστατικών σπάνιων θρομβώσεων σε εμβολιασμένους με το συγκεκριμένο εμβόλιο, που χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία με αυτό της AstraZeneca.

Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με Johnson & Johnson

Την Τετάρτη 14/4 αναμένεται η Ελλάδα να παραλάβει περισσότερα από 33.000 εμβόλια της Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο είναι μονοδοσικό και οι εμβολιασμοί με αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19/4. 

«Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Στις 16-19 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα

Ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ακόμα ότι από 16-19 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 18 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.

Στις 21 Απριλίου τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών

Ακολούθως, στις 21 Απριλίου θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών.

Από τις 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες 50-54 ετών.

«Αν πάνε όλα βάσει σχεδίου», είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, «το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν κι άλλες κατηγορίες ώστε τον Ιούνιο να εμβολιάζουμε και νεότερους συμπολίτες μας».

Σχετικά με την προτεραιοποίηση ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι από 10 Απριλίου έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια, ενώ θα ακολουθήσουν σταδιακά και άλλες ομάδες.

Τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca απασχόλησε και σήμερα την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι πρόκειται για σπάνια περιστατικά και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Τόνισε ακόμα ότι το ενθαρρυντικό είναι πως δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον ΕΜΑ», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου. Όπως προσέθεσε ήδη στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν αναρτηθεί οδηγίες για έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας αλλά και για τη σωστή αντιμετώπισή του.

Επανέλαβε μάλιστα την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών και ότι δεν ενδείκνυται λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό. Η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα απασχολήσει στο μέλλον.

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: