13 Απριλίου 2021

Ετοιμάζονται για άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και Πάσχα στο χωριό με οδηγό τα self test

Παρά το γεγονός ότι οι ΜΕΘ εξακολουθούν να βρίσκονται σε ασφυξία και το τελευταίο κύμα κορονοϊού δεν υποχωρεί με τον επιθυμητό ρυθμό,  η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στις ημέρες του Πάσχα και το περαιτέρω άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μπορεί σε πρώτη φάση τα στελέχη να διαμηνύουν ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις για άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και, ενδεχομένως, άνοιγμα της εστίασης, ωστόσο οι ανακοινώσεις για επέκταση του μέτρου των self test και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους δείχνουν επιπλέον άνοιγμα της αγοράς.

Άλλωστε στα μέσα του επόμενου μήνα έχει προαναγγελθεί με στόμφο το επίσημο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα με τους πολίτες «κλειδωμένους» σπίτια τους και τη μισή αγορά να παραμένει κλειστή

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αναγάγει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε βασικό ρυθμιστή της επιδημιολογικής επιτήρησης στη χώρα και με αυτό στο μυαλό στα τέλη της εβδομάδας θα επεκταθεί η χρήση των self test στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τις μεταφορές και στους εργαζόμενους σε delivery. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός

Ανάπτυξης προανήγγειλε, χθες, ότι θα προτείνει άνοιγμα για τα φροντιστήρια, τα εμπορικά αλλά και τα κέντρα αισθητικής. Παράλληλα, ανοίγει περαιτέρω η βεντάλια των εμβολιασμών, με τους πολίτες ηλικιών 50-59 να μπαίνουν στη διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών είναι προσεκτικές με την Αριστοτελία Πελώνη να δηλώνει σήμερα (Mega) ότι είναι αρκετά νωρίς για τη λήψη αποφάσεων και όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνο το διάστημα.

Για το άνοιγμα της εστίασης επανέλαβε τα όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι θα συμβεί πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος και ο Στέλιος Πέτσας ο οποίος δήλωνε χθες «Ο καιρός είναι σύμμαχός μας. Έχουμε κάνει και ενέργειες προκειμένου να αυξηθεί ο εξωτερικός χώρος πολλών μαγαζιών. Θα το δούμε τις επόμενες εβδομάδες. Όταν ανοίξουμε τον τουρισμό, θα πρέπει να προσφέρουμε και ένα εύρος υπηρεσιών».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ελευθερία» συμπληρώνοντας ότι «είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυτό. Εμείς είμαστε έτοιμοι ως πολιτεία να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε ότι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, οι ειδικοί θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα μας το εισηγηθούν».

Τι εκτιμούν οι ειδικοί

Η επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω άνοιγμα, όμως, θα πρέπει να βρει και τις απαραίτητες συμμαχίες εντός της Επιτροπής Επιδημιολόγων, ενώ οι ειδικοί προς το παρόν φαίνονται διχασμένοι.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για το Πάσχα επισημαίνοντας ότι «ένα από τα σενάριο που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self – test αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε».

Παράλληλα, σχετικά με τους εμβολιασμένους και το εάν θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα τις μέρες του Πάσχα επισήμανε ότι «ξέρουμε πως όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Αρνητικός εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης προτείνοντας να παραμείνει κλειστή η χώρα τις ημέρες του Πάσχα ώστε «να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».

Τα επιδημιολογικά δεδομένα εκείνων των ημερών θα κρίνουν το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επισημαίνοντας ότι «έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε πού βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία», αλλά υπογραμμίζοντας πως με την τωρινή κατάσταση δεν θα έλεγε «ναι». 

Μίλησε για «Ανάσταση έξω από τις εκκλησίες,, αλλά στους εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες. Μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση».

Τέλος, «ναι» στην μετακίνηση για Πάσχα στα χωριά λέει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, με δηλώσεις της στο iefimerida σημειώνοντας «βεβαίας, θα έλεγα ναι στη μετακίνηση για το Πάσχα όχι με αυστηρό έλεγχο αλλά με ισχυρή ενημέρωση όσων ταξιδέψουν να γιορτάσουν σε εξωτερικούς χώρους και να συναντήσουν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους σε εσωτερικό χώρο. Θεμιτό θα ήταν όσοι ταξιδέψουν να υποβληθούν σε self test ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν νοσούν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα πάρουν όλοι μία «ανάσα» και δε θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αρκεί όλοι να προσέξουν».

 

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: