19 Μαΐου 2021

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πώς θα πάρουν οι επιχειρήσεις έως 4.000 ευρώ

Μέχρι την 1η Ιουνίου θα μπορούν να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις για τις οποίες ίσχυσαν ειδικά και έκτακτα μέτρα περί απαγόρευσης ή αναστολής λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους ή η λειτουργία τους επηρεάστηκε άμεσα από τα περιοριστικά μέτρα τον Απρίλιο αιτήσεις για να διεκδικήσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση, η αποζημίωση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους κατά την 1η Απριλίου, 2.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους και 4.000 ευρώ για δικαιούχους που απασχολούν 21 έως 49 εργαζόμενους.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει μέχρι και την προηγούμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος της απόφασης:

- να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019

- να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι την 31η Μαρτίου 2021

- να έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, με ποσό ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 της δήλωσης Ε3) μεγαλύτερο του μηδενός, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2019 για τις οποίες δεν απαιτείται τα ακαθάριστα έσοδά τους να είναι μεγαλύτερα του μηδενός

- να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2019 και μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής

- να μην έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής η χρήση του ΑΦΜ τους για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών

- να μην δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού λόγω παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας

- να έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν από την 1η Μαΐου 2021 έως την 30η Ιουνίου 2021 το επίπεδο απασχόλησης που είχαν κατά την 1η Μαΐου 2021, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Επιπλέον, οφείλουν να υποβάλουν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», μέχρι την 30η Ιουλίου 2021 Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας.

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: