13 Μαΐου 2021

Φοροελαφρύνσεις: Τι κερδίζουν οι επαγγελματίες και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα - Παραδείγματα

«Ενεργοποιείται» το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, καθώς κατατέθηκε στην Βουλή η σχετική τροπολογία: «Ψαλιδίζεται» και ο συντελεστής φόρου για εταιρείες, ενώ απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για φέτος και του χρόνου. Κανονικά όμως θα πληρώσουν την εισφορά τόσο οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα, όσο και οι συνταξιούχοι.


Βάσει των όσων προβλέπει η προωθούμενη τροπολογία οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μειωμένους φόρους φέτος, ενώ οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα κατοχυρώνουν και για το 2022 τις έμμεσες αυξήσεις στις καθαρές τους αποδοχές, όπως αυτές προέκυψαν από τις «κουρεμένες» κρατήσεις λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κερδισμένοι και οι επαγγελματίες
Στους κερδισμένους, λοιπόν, της τροπολογίας του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή συγκαταλέγονται και οι επιχειρήσεις. Γιατί;
1ον: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από φέτος και σε μόνιμη βάση θα έχουν «κουρεμένη» προκαταβολή φόρου που προσγειώνεται από το 100% στο 55%.
2ον: Οι εταιρείες φέτος θα κληθούν να καταβάλουν αντί για 100% προκαταβολή φόρου το 70%. Μετά το 2022 η μείωση της προκαταβολής θα «κλειδώσει» στο 80%
3ον: Φοροελάφρυνση για τις εταιρείες συνιστά και το γεγονός ότι ο φορολογικός τους συντελεστής περιορίζεται από το 24% στο 22%.

Οι φοροελαφρύνσεις με .. παραδείγματα
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά για παράδειγμα για έναν ελεύθερο επαγγελματία;
Για παράδειγμα, εάν δήλωνε καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώσει φόρο 1.800 ευρώ, μαζί με την προκαταβολή. Μετά τις αποφάσεις για μείωση στο 55% της προκαταβολής ο συνολικός φόρος που θα κληθεί να καταβάλλει περιορίζεται στα 1.395 ευρώ, με άλλα λόγια γλιτώνει 405 ευρώ.
Και ποια είναι τα οφέλη για μια εταιρεία; Ο συνδυασμός «κουρεμένης» προκαταβολής φόρου και μειωμένου συντελεστή χαμηλώνει αρκετά τον πήχη των φόρων που καλείται να πληρώσει.
Για παράδειγμα, επιχείρηση-νομικό πρόσωπο που θα εμφανίσει 10.000 ευρώ κέρδη το φορολογικό έτος 2021, θα έπρεπε να καταβάλλει το 2022 φόρο - συνυπολογιζόμενης και της προκαταβολής- ύψους 4.800 ευρώ. Μετά την κατάθεση της τροπολογίας και την ενεργοποίηση του «κουρέματος» σε προκαταβολή και φορο- συντελεστή η επιβάρυνση περιορίζεται στα 3.960 ευρώ!

Τι θα ισχύσει για τους μισθωτούς
Κέρδη προκύπτουν και για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα καθώς μετά την κατάθεση της τροπολογίας, γίνεται ξεκάθαρο πως θα τους μείνουν... στην τσέπη και για την επόμενη χρονιά οι αυξήσεις που είδαν στους μισθούς τους από τις αρχές της φετινής χρονιάς: Και αυτό γιατί παραμένει «κλειδωμένη» στον «πάγο» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Λιγότερες κρατήσεις στον μεικτό μισθό, μεγαλύτερες καθαρές αποδοχές. Ποια είναι όμως τα ποσά που κερδίζει κάθε υπάλληλος του ιδιωτικού τομέα;
Σε συνδυασμό με το «ψαλίδι» κατά 3% στις ασφαλιστικές εισφορές, «διπλή» αύξηση αποδοχών είχαν από την αρχή του τρέχοντος έτους εκείνοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ τον χρόνο: Ο λόγος της «διπλής» αύξησης είναι η «απενεργοποίηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενός φόρος που επιβάλλεται στα εισοδήματα που υπερβαίνουν το συγκεκριμένο όριο.

Οι έμμεσες αυξήσεις μισθών με παραδείγματα
Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπει πως ο «πάγος» στην εισφορά αλληλεγγύης θα παραμείνει και το 2022 και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μεικτές αποδοχές πάνω από 857 ευρώ τον μήνα θα διατηρήσουν τις επιπλέον αυξήσεις (πέρα από εκείνες που προέκυψαν λόγω της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών) που ξεκινούν από 1,07 ευρώ και ξεπερνούν τα 306,15 τον μήνα όταν μιλάμε για μεικτούς μισθούς της τάξης των 6.500 ευρώ.
Για παράδειγμα εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με μεικτές αποδοχές 1.560 ευρώ διατηρεί και για το 2022 διπλή αύξηση στις καθαρές αποδοχές που διαμορφώνεται σε επιπλέον 19 ευρώ τον μήνα από το «ψαλίδι» στην ασφάλιση και άλλα 10 ευρώ από τον «πάγο» στην φορο- εισφορά, σύνολο 29 ευρώ τον μήνα. Αντίστοιχα για μεικτό μισθό 2.120 ευρώ η «διπλή» αύξηση που προκύπτει από τον συνδυασμό της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της μη επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης είναι 57 ευρώ τον μήνα.
Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι θα συνεχίσουν όμως να πληρώνουν κανονικά την ειδική εισφορά, καθώς η τροπολογία για την παράταση και την επόμενη χρονιά της «απενεργοποίησής» της αφορά μόνον τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι για να απαλλαγούν από τον φόρο θα πρέπει να… περιμένουν λίγο ακόμη και οπωσδήποτε μέχρι το 2023!

Β.Δ.

 enikonomia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: