Μπορεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) - που πρόκειται να αναβαθμιστεί το καλοκαίρι – να αποτυπώνει το εξαιρετικό επίπεδο, σε ιστορικά υψηλά των δύο χωρών, όμως, η αμυντική συνεργασία μέσω ασκήσεων δείχνει το πραγματικά υψηλό επίπεδο των δύο Στρατών, με τους δεσμούς να ενδυναμώνουν ολοένα και περισσότερο.
Η άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21», έτσι όπως σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ και φέρνει σε πέρας το ΓΕΣ με το Δ’ Σώμα Στρατού, δεν είναι απλά αποτέλεσμα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Είναι η επιθυμία των Αμερικανών Επιτελών και το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, από το καλοκαίρι του 2019, που ήταν Διοικητής 1ης Στρατιάς.
Τότε, τον Ιούνιο του 2019, με τον νυν Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση – τότε Διοικητή Δ’ Σώματος Στρατού και τον νυν Διοικητή του Δ’ΣΣ και τότε Διοικητή της 12ης Μεραρχίας, Άγγελο Χουδελούδη, πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή άσκηση «ΜΑΝΙΤΣΑ» με βίαιη διάβαση ποταμού, παρουσία παρατηρητών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε εκείνη την άσκηση, οι Αμερικανοί είχαν μείνει έκθαμβοι με τον τρόπο που οι ελληνικές δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τα Ribbons για την δημιουργία γεφυρώματος διέλευσης αλλά και τον τρόπο που αναπτύσσονταν ταχύτατα οι ουλαμοί των τεθωρακισμένων. Τότε, ο Στρατηγός Φλώρος είχε πει ότι σύντομα Έλληνες και Αμερικανοί θα σχεδίαζαν και θα προχωρούσαν σε μεγάλη άσκηση στην περιοχή. Μόνο που στις αρχές του 2020 χτύπησε η πανδημία του κορονοϊού και όλα τα σχέδια ανατράπηκαν.
Από ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.
H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, η οποία – όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του - έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου