20 Μαΐου 2021

Σχίνος Κορινθίας: Μαίνεται η φωτιά - Εκκενώθηκαν οικισμοί και μονές, στη "μάχη" και τα αεροσκάφη

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην περιοχή Σχίνος Κορινθίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται και ρίχνονται στη "μάχη" με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν εναέρια μέσα και συγκεκριμένα οκτώ αεροσκάφη Canadair, 9 PZL, ένα ελικόπτερο του στρατού Chinook και δύο ελικόπτερα για να συντονίζουν τις κινήσεις. Από την άλλη, ενισχύθηκαν και οι επίγειες δυνάμεις. Έτσι πλέον στο σημείο επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων βοηθoύν και υδροφόρα οχήματα του δήμου αλλά και εθελοντές πυροσβέστες.

Η φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη σε δασική έκταση στο Σχίνο Λουτρακίου έχει προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες, ενώ προληπτικά εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές και Μαυρολίμνη.

Η πυρκαγιά κατευθύνεται αυτή τη στιγμή προς το Αλεποχώρι όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο έχει καεί παρθένο δάσος. Με εντολή του δημάρχου Μεγαρέων Δημήτρης Σταμούλη εκκενώθηκαν σήμερα το πρωί οι οικισμοί Αιγειρούσες, Σπάρτα και Μάζη καθώς και τα μοναστήρια της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη του Μακρινού.

Στον Σχίνο έχει μεταβεί ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, ο οποίος ανέλαβε να συντονίσει τις δυνάμεις που επιχειρούν για να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Παράλληλα, στην περιοχή μεταβαίνει κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού, με σκοπό να ερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την φωτιά. Ο καπνός είναι ορατός από το λεκανοπέδιο της Αττικής, στάχτη έχει φτάσει και στην Αθήνα.

Ζημιές σε κατοικίες

Ζημιές σε τουλάχιστον τρεις κατοικίες προκάλεσε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά η οποία ξέσπασε στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου, ενώ υπήρχε από την πρώτη στιγμή ετοιμότητα προκειμένου, αν χρειαστεί, να γίνει προληπτική εκκένωση του οικισμού Βαμβακές.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργο Γκιώνη έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ενώ όπως είπε στο έκτακτο δελτίο του OPEN κάηκαν δύο σπίτια.

"Δεν υπάρχουν πολλοί κάτοικοι, κοιτάμε όσοι μένουν να εκκενώσουμε μερικά σπίτια, το άσχημο είναι ότι έχει πολύ αέρα. Τα σπίτια που κάηκαν είναι παραθεριστικές κατοικίες, χωρίς να υπάρχει κόσμος μέσα" είπε ο δήμαρχος. Λουτρακίου.

Περιορισμένη η ορατότητα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου - Ο καπνός "σκέπασε" και τον Πειραιά

Περιορισμένη είναι η ορατότητα εξαιτίας του πυκνού καπνού από τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, όπως φαίνεται στο βίντεο που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr. Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με χαμηλές ταχύτητες και συνίσταται προσοχή στους οδηγούς που κινούνται στο συγκεκριμένο σημείο.

Όπως φαίνεται επίσης σε φωτογραφία που έστειλε αναγνώστης του enikos.gr από τον Πειραιά, ο καπνός έχει σκεπάσει τον ουρανό. Σε αρκετές περιοχές των νοτίων προαστίων ο καπνός είναι εμφανής κάνοντας την ατμόσφαιρα να είναι μουντή και "γκρίζα".

Πηγές: ΕΡΤ/korinthostv.gr/loutrakiblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: