25 Μαΐου 2021

«Η Οδική Παιδεία «κόφτης» στο φόρο αίματος στην άσφαλτο»

Ο Φ.Μπαραλιάκος εισηγητής στην εκδήλωση του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα»

Σε εκδήλωση του Πανελλαδικού Συλλόγου "SOS Τροχαία Εγκλήματα" με θέμα "Παιδί και Οδική Ασφάλεια", στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, συμμετείχε ως ομιλητής και εκπρόσωπος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, ο Βουλευτής Πιερίας ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος.

Στην εισήγησή του ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία αλλά και στα μέτρα που έχουν ενταχθεί σε κυβερνητικά νομοσχέδια.

Τόσο το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών όσο και τα Υπουργεία Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών, στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας 2021-2030 υιοθέτησαν πολλές από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής όπως τη διδασκαλία της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία από το δημοτικό, που πλέον γίνεται υποχρεωτική, την αλλαγή της φιλοσοφίας των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης, τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εκπαιδευτής οδήγησης, την βελτίωση του οδικού δικτύου με μεγάλα έργα υποδομών, την αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, την αυστηροποίηση των ποινών και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ελέγχων για τις παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.

Επανέλαβε, μάλιστα ο κ. Μπαραλιάκος, τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει η ΟΔΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ήδη από τις προσχολικές ηλικίες, στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Η πάγια θέση του είναι πως ο δυνητικός περιορισμός του φόρου αίματος, που δαπανούμε ως λαός κάθε χρόνο στην άσφαλτο, θα υλοποιηθεί πρώτα μέσα από την απόκτηση Οδικής Παιδείας. Είναι απαραίτητο από την παιδική ηλικία οι μαθητές να αποκτήσουν σωστή γνώση των κανόνων κυκλοφορίας για πεζούς και οδηγούς. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα καλλιεργήσουν δεξιότητες ώστε να είναι σε θέση ν’ αντιδρούν σωστά σε έκτακτες καταστάσεις και να έχουν σωστή συμπεριφορά στο δρόμο και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα, θα ενθαρρυνθούν για ν’ αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να επηρεάζουν ορθά το σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τους σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Στην συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκε ο κ.Μπαραλιάκος, συμμετείχαν επίσης ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα (στη Νορβηγία κανένα παιδί νεκρό από τροχαία το 2019) κος Frode Overland Andersen , η κα Κατσαβουνίδου Γαρυφαλλιά, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ, η κα Κουφονικολάκου Θεώνη, βοηθός συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού, η κα Άννα Ευαγγελινού πρώην αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αναπηρία Τώρα» και ο Πρόεδρος του Συλλόγου, γιατρός κος Γιώργος Κουβίδης.

Παράλληλα, ο Βουλευτής Πιερίας εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στα μέλη του Πανελλαδικού Συλλόγου "SOS Τροχαία Εγκλήματα" για την διαχρονική δράση τους, την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης και τη συνεισφορά τους στην ελληνική κοινωνία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: