11 Μαΐου 2021

Μαύρη Δευτέρα στην Ιερουσαλήμ


Η ένταση που υπέβοσκε εδώ και εβδομάδες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εκδηλώθηκε με σοβαρά επεισόδια στην Ιερουσαλήμ το τελευταίο τετραήμερο έφτασε χθες το βράδυ στο δραματικό αποκορύφωμά της.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και εννέα παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η εξαιρετικά βίαιη αντίδραση ήταν τα αντίποινα για τις δεκάδες ρουκέτες που εκτόξευσαν χθες οι Παλαιστίνιοι προς ισραηλινούς στόχους.

Εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ μίλησε για μικρότερο αριθμό νεκρών προσθέτοντας ότι όλοι ήταν μέλη της Χαμάς και Παλαιστίνιοι τζιχαντιστές, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά σε παιδιά. «Πλήξαμε 130 στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι ανήκαν κυρίως στη Χαμάς» είπε ο Τζόναθαν Κόνρικους και πρόσθεσε: «Κατά τους τρέχοντες υπολογισμούς μας, σκοτώσαμε 15 μέλη της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ».

Σύμφωνα με παλαιστινιακό ραδιοφωνικό δίκτυο, αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονταν όλη τη νύχτα σε πολλές πόλεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι πόλεις Ντάιρ αλ Μπάλα και Χαν Γιούνες υπέστησαν σοβαρά πλήγματα, όπως και η Τζαμπάλια.


Η χθεσινή νύχτα ήταν η τραγική συνέπεια των βίαιων επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Ιερουσαλήμ και κυρίως στον χώρο του ιερού για τους μουσουλμάνους τεμένους του Αλ Ακτσά. Πάνω από 600 Παλαιστίνιοι προσκυνητές -υπενθυμίζεται ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του Ραμαζανιού- τραυματίστηκαν σε αυτά τα επεισόδια από πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, ενώ στο νοσοκομείο βρέθηκαν και Ισραηλινοί που δέχτηκαν πέτρες και άλλα αντικείμενα. Αυτά τα επεισόδια ήταν το προοίμιο όσων ακολούθησαν χθες τη νύχτα, καθώς, με τελεσίγραφό της, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα απαντούσε με ρουκέτες αν οι ισραηλινές δυνάμεις δεν εγκατέλειπαν τον χώρο του τεμένους.

Ωστόσο εδώ και εβδομάδες η Ιερουσαλήμ έμοιαζε με πυριτιδαποθήκη που χρειαζόταν μόνο μία σπίθα για να ανατιναχθεί. Οι Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε αναβρασμό λόγω της έντονης προσπάθειας Ισραηλινών εποίκων να πάρουν τα σπίτια τους στην αραβική συνοικία Σεΐκ Τζαρά, μια προσπάθεια που στηρίζεται από το επίσημο κράτος του Ισραήλ, καθώς χθες αναμενόταν η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα τους δικαίωνε. Πάντως λόγω των γεγονότων η ανακοίνωση της απόφασης πήρε αναβολή.

Χωρίς αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει τα βίαια επεισόδια στην Ιερουσαλήμ, αλλά χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα καμία ανακοίνωση, καθώς οι ΗΠΑ έκριναν ότι το να υπάρξει κάποιο «δημόσιο μήνυμα δεν θα ήταν πρόσφορο σε αυτό το στάδιο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Το πρωί οι ΗΠΑ εξήγησαν στους 14 εταίρους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάρκεια κλειστής βιντεοδιάσκεψης, ότι εργάζονται παρασκηνιακά για να ηρεμήσει η κατάσταση και ότι «δεν είναι σίγουρες ότι σε αυτό το στάδιο μια ανακοίνωση θα βοηθούσε».

«Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο να εγγυηθούν πως κάθε ενέργεια του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων» περιορίστηκε να πει χθες εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ.


Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Τύνιδας, η Νορβηγία, η Τυνησία και η Κίνα πρότειναν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί σχεδίου ανακοίνωσης που απαιτεί «το Ισραήλ να σταματήσει την εποικιστική δραστηριότητα, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις» Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Στο έγγραφο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, εκφράζεται επίσης «σοβαρή ανησυχία για τις εντάσεις και την αυξανόμενη βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Υπογραμμίζεται ακόμα «η σημασία» που έχει όλα τα μέρη «να απόσχουν από τη λήψη μονομερών μέτρων που θα επέτειναν τις εντάσεις και θα υπέσκαπταν τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών», ενώ ζητείται να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να απόσχουν από κάθε πρόκληση και ρητορεία και να προασπίσουν και να σεβαστούν το ιστορικό status quo των ιερών τόπων».

«Να γίνει σεβαστό το status quo των ιερών τόπων»


Η «έξαρση της βίας» στη Λωρίδα της Γάζας και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρέπει να σταματήσει αμέσως», τόνισε χθες βράδυ εκπρόσωπος του επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζουζέπ Μπορέλ.

«Οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του άμαχου πληθυσμού στο Ισραήλ είναι εντελώς απαράδεκτες και τροφοδοτούν την κλιμάκωση» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Η μεγάλη έξαρση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και στη Γάζα και στην περιοχή γύρω από αυτή, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όλοι οι ηγέτες έχουν ευθύνη να αναλάβουν δράση εναντίον των εξτρεμιστών. Το status quo των ιερών τόπων πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας σε όλα τα μέρη να καταβάλουν προσπάθειες για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Πρέπει κατά προτεραιότητα να αποφευχθούν νέες απώλειες μεταξύ των αμάχων».


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: