14 Μαΐου 2021

Η άγνωστη εξέγερση των γυναικών στο Ισραήλ

Εκατοντάδες γυναίκες της Ιερουσαλήμ εκφράζονται μέσω των social media με τον τρόπο της «σιωπηλής πλειοψηφίας» και διαμαρτύρονται για τη βία και την πολιτική ανυπακοή που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ιερουσαλήμ αποτελεί θέατρο νέου κύκλου βίας.

Tο hashtag #NotInMyName, που ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ στο Facebook, εμφανίζει γυναίκες να δείχνουν την παλάμη τους, στην οποία είναι γραμμένη η εν λόγω φράση στα εβραϊκά, στα αγγλικά και στα αραβικά.

«Αυτή η κίνηση προήλθε από μια βαθιά επιθυμία που γεννήθηκε καθώς βλέπαμε τις εικόνες των βίαιων συγκρούσεων στους δρόμους της πόλης» δήλωσε η Ariel Markose, η οποία ηγήθηκε της συγκεκριμένης ενέργειας.
 

Η Ariel Markose λέει, "Not in my name"


«Αυτό είναι και το επίκεντρο της καμπάνιας: η αντίθετη εικόνα, το αντίθετο μήνυμα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μιλούν για μένα, όχι στο όνομά μου» συνέχισε η Markose διευκρινίζοντας: «Η αστική βία δεν είναι η απάντηση, ανεξάρτητα από την πλευρά στην οποία βρίσκεσαι».

Η Markose, κάτοικος της γειτονιάς Katamonim, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, τόνισε ότι η ιδέα πυροδοτήθηκε από ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύτηκε από τη φίλη της Heftzi Zion Moses και στο οποίο υπήρξε τεράστια ανταπόκριση.



Αρχικά η ομάδα οραματίστηκε μια διαμαρτυρία γυναικών, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να αποτύχει εν μέσω των αλλεπάλληλων ταραχών στο Ισραήλ. Επιπλέον ήθελε να παρέχει έναν «χώρο» σε γυναίκες με παιδιά που πιθανόν να νιώθουν ανασφάλεια να κατέβουν σε διαμαρτυρία.

Έτσι η ομάδα δημιούργησε ένα group στο WhatsApp με μεγάλη απήχηση και τώρα ξεκίνησε μια δεύτερη προσπάθεια για να συμπεριλάβει ακόμα περισσότερες γυναίκες που μπορούν να μοιραστούν το μήνυμα.



Οι δημοσιεύσεις στο Facebook είναι και στις τρεις γλώσσες και δηλώνουν: «Όχι στο όνομά μου! Οι γυναίκες της Ιερουσαλήμ, από όλους τους τομείς, λέμε "όχι στο όνομά μας". Από τα φρικτά γεγονότα που παρατηρούμε αυτές τις ημέρες, επιλέγουμε τη ζωή και λέμε "όχι" στη βία. Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε. Σήμερα, μαζί, σηκώνουμε τα χέρια μας για να πούμε ''όχι στο όνομά μου''».

Το hashtag #NotInMyName, τόσο στα αραβικά όσο και στα εβραϊκά, έχει εκατοντάδες δημοσιεύσεις και χιλιάδες σχόλια, ορισμένα υποστηρικτικά και άλλα από εξτρεμιστές που δημοσιεύουν απειλές θανάτου.



Η Markose, η οποία ηγείται του project Model Jerusalem, το οποίο συγκεντρώνει «οπαδούς» του ακτιβισμού, είπε ότι δεν γνωρίζει γυναίκες από την Παλαιστίνη που να έχουν μοιραστεί τις εν λόγω θέσεις έως τώρα.

«Σε καιρούς διαμάχης, για μια Παλαιστίνια γυναίκα η έκφραση οποιασδήποτε πολιτικής φωνής ενάντια στη βία και την εξέγερση δεν αποτελεί πλειοψηφική άποψη και μπορεί να καταδικαστεί από τους γύρω της μερικές φορές σε σημείο τρομακτικό» δήλωσε η Markose.



«Υπάρχει μια τάση να θέλεις να ''χτυπήσεις'' όταν υπάρχει ορμή, ώστε να πετύχεις ισότητα. Εδώ όμως η αξία δεν είναι η ισότητα» συμπλήρωσε.

Η Markose πρόσθεσε ακόμα ότι η εν λόγω εκστρατεία είναι απολιτίκ και δεν έχει σκοπό να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική. «Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια ισχυρή τοπική κοινότητα των γυναικών της Ιερουσαλήμ που έχουν κάτι να πουν. Οπότε ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι πολύ καλό».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Μπιτζήλου  

zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: