15 Μαΐου 2021

Ερώτηση της βουλεύτριας Μπέττυς Σκούφα για τη λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων

Την επιτακτική ανάγκη της οικονομικής στήριξης των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή της προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα.

Είναι ξεκάθαρο πλέον, όπως υπογραμμίζει η βουλεύτρια Πιερίας, ότι το μέλλον των πολιτιστικών συλλόγων διαγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα, όσον αφορά την επιβίωσή τους. Άλλωστε, μετά  από τις τουλάχιστον 10 ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί στη  Βουλή το τελευταίο δωδεκάμηνο, εκφράσθηκαν με πληρότητα και σαφήνεια οι απολύτως δικαιολογημένοι φόβοι για την οικονομική επιβίωση των πολιτιστικών συλλόγων της Πατρίδας μας, πέραν πάσης αμφιβολίας.

Εξοργιστική η κρατική αδιαφορία που εισπράττουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι 

«Αν στο νεοφιλελεύθερο αφήγημα που συλλογικά ως Κυβέρνηση διαβιείτε, δεν “χωρούν” όλοι όσοι αγαπούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και πασχίζουν για δρώμενα που την αναβιώνουν και τη διδάσκουν, ας το αρθρώσετε ευθέως ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας, να μη σας “ενοχλούμε” και να δούμε πώς θα σώσουμε την κατάσταση, μακριά από την Κυβερνητική υποκρισία» τονίζει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, κάνοντας  λόγο για «εξοργιστική κρατική αδιαφορία» την οποία  εισπράττουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, παρότι αποτελούν ζωντανό παράγοντα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Χωρίς έσοδα μόνο έξοδα και χωρίς ενημέρωση για το μέλλον

Τα πάγια έξοδα - οφειλές και οι ανελαστικές υποχρεώσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων δεν μπορούν να καλυφθούν εκ των μηδενικών εσόδων του τελευταίου έτους. Επίσης είναι  άγνωστο το πότε θα επιτραπούν ξανά και υπό ποιους όρους οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ώστε να συγκεντρωθούν κάποια έσοδα. «Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθείτε μεταξύ σας ως συναρμόδιοι υπουργοί Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ίδιας μάλιστα Κυβέρνησης!», τονίζει χαρακτηριστικά.

Εκτός μέτρων στήριξης με ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού

Σύμφωνα με την βουλεύτρια Πιερίας, οι δράσεις που προκηρύχτηκαν έχουν μεν ως επίκεντρο την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όμως οι παρεμβάσεις  αυτές δεν αντιμετωπίζουν τις πάγιες, διαρκείς κι ανελαστικές ανάγκες και υποχρεώσεις των πολιτιστικών συλλόγων. «Θα έλεγε κανείς ότι μετά από τις τόσες Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, αρνείστε να αντικρίσετε την εικόνα της οικονομικής καταστροφής που ήδη υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται, με αποκλειστικώς δική σας επιλογή και ευθύνη οι ανά την Ελλάδα Πολιτιστικοί Σύλλογοι, αφού ρητά εξαιρέσατε από οποιοδήποτε μέτρο τυχόν λάβατε, την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους (κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, δημοτικά τέλη, έξοδα επικοινωνίας, υπηρεσίες καθαριότητας), αλλά για τη «σιγουριά» σας, τους εξαιρέσατε και εμμέσως, θέτοντας προϋποθέσεις πέραν του νομικού πλαισίου λειτουργίας τους, ως πχ τις δηλώσεις ΦΠΑ, τις οποίες όμως δεν υποβάλλουν τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας.

Η βουλεύτρια Πιερίας ζητά απαντήσεις εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η οικονομική στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της Πατρίδας μας, με κονδύλιο τι ύψους και με τι είδους κριτήρια, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθήσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην οικονομική επιβίωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: