24 Μαΐου 2021

Διεθνές μέτωπο κατά Λευκορωσίας μετά την «κρατική αεροπειρατεία»

Στο στόχαστρο της Ε.Ε., αλλά και του ΝΑΤΟ μπαίνει για ακόμη μια φορά ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά το πρωτοφανές διπλωματικό θρίλερ που προέκυψε από την αναγκαστική προσγείωση πτήσης από Αθήνα στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.

Η Ryanair ανακοίνωσε κι επισήμως ότι το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση FR4978 από την Αθήνα στο Βίλνιους, προσγειώθηκε τελικά στην λιθουανική πρωτεύουσα στις 21.25 (ώρα Ελλάδας).

Νωρίτερα, η ιρλανδική εταιρεία είχε αναφέρει ότι δεν βρέθηκε τίποτα το ανησυχητικό στην έρευνα που έγινε στο αεροσκάφος αφού ενημερώθηκε για μια πιθανή απειλή για την ασφάλειά του από τον υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας και δόθηκαν οδηγίες να κατευθυνθεί στο Μινσκ.

Στο Βίλνιους, φυσικά, δεν έφτασε ο 26χρονος ακτιβιστής και δημοσιογράφος, κεντρική φιγούρα του αντιπολιτευτικού μετώπου κατά του προέδρου Λουκασένκο, αλλά ούτε και η σύντροφός του, η οποία επίσης συνελλήφθη στο Μινσκ.

Αίσθηση, πάντως, έχουν προκαλέσει αναφορές πως στο Βίλνιους δεν ταξίδεψαν ακόμη τέσσερις Ρώσοι πολίτες, από τους 171 επιβαίνοντας του αεροπλάνου.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη σύλληψη του Προτασέβιτς κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Απειλή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες

Το πρωτοφανές περιστατικό έχει προκαλέσει οργή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν έχει επιδείξει απαραίτητα την ίδια ευαισθησία σε άλλες περιπτώσεις όπως του Τζούλιαν Ασάνζ, να απειλεί το Μινσκ με συνέπειες. Φυσική η στενή σχέση και συνεργασία του Αλεξάντερ Λουκασένκο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο για την «έκρηξη» των Βρυξελλών.

Το ζήτημα μπήκε στην ατζέντα και θα συζητηθεί και στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Προτάσεβιτς.

Σε ανακοίνωσή του ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει «Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της Λευκορωσίας, στις 23 Μαΐου 2021 και την αναφερόμενη κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον κρατούμενο επιβάτη και να εγγυηθούν πλήρως τα δικαιώματά του Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο αυτό το άνευ προηγουμένου περιστατικό κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το περιστατικό δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες».

Είχαν προηγηθεί οργισμένες τοποθετήσεις από τους αξιωματούχους της Ε.Ε., αλλά και από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε στο Twitter «ανησυχώ πολύ με τα όσα έχουν αναφερθεί για την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Καλούμε τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσει αμέσως την πτήση και τους επιβάτες της. Η διερεύνηση του συμβάντος από το ICAO θα είναι απαραίτητη».

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε: «Είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ. ΟΛΟΙ οι επιβάτες πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν το ταξίδι τους στο Βίλνιους αμέσως και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες.

Tην άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς ζήτησε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι αναφέροντας «παρακολουθώ στενά τις αναφορές για αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ και της φερόμενης σύλληψης του ακτιβιστή και δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς. Χρειαζόμαστε άμεσες εξηγήσεις και πρέπει να απελευθερωθεί. Όλοι οι 171 επιβάτες και η πτήση πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση.

«Χρειαζόμαστε μια άμεση εξήγηση από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για την εκτροπή της πτήσης, που βρισκόταν εντός της ΕΕ, και τη φερόμενη σύλληψη ενός δημοσιογράφου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίγκελ Μπέργκερ.

«Η εκτροπή, από τις λευκορωσικές αρχές, μιας πτήσης της Ryanair είναι απαράδεκτη. Είναι αναγκαίο να δοθεί μια ισχυρή και ενιαία απάντηση των Ευρωπαίων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Όλοι οι επιβάτες της πτήσης, μεταξύ των οποίων και οι πιθανοί Λευκορώσοι αντιπολιτευόμενοι, πρέπει να επιτραπεί χωρίς καθυστέρηση να φύγουν από τη Λευκορωσία», πρόσθεσε.

«Κρατική τρομοκρατία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι τη σύλληψη του Λευκορώσου αντιφρονούντα Ρομάν Προτάσεβιτς. 

«Καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς από τις αρχές της Λευκορωσίας, μετά την εκτροπή μιας επιβατικής πτήσης της Ryanair. Αυτό το πράγμα είναι εγκληματική, κρατική τρομοκρατία», έγραψε στο Twitter. Η Βαρσοβία, μάλιστα, κάλεσε τον πρέσβη της Λευκορωσίας για να δώσει εξηγήσεις.

Διεθνή έρευνα ζητά το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «σοβαρό και επικίνδυνο συμβάν» την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair στο αεροδρόμιο του Μινσκ, τονίζοντας ότι απαιτείται διεθνής έρευνα για το επεισόδιο αυτό.

«Οι λευκορωσικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών στο Βίλνιους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Συμμαχίας. «Παρακολουθούμε στενά την εξαναγκαστική προσγείωση στη Λευκορωσία του αεροπλάνου της Ryanair που πετούσε από την Αθήνα για το Βίλνιιους και την καταγγελλόμενη κράτηση του αντιπολιτευόμενου Ρομάν Προτασέβιτς», πρόσθεσε.

«Ανησυχία» και από τον ΟΗΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για την κατά τα φαινόμενα εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου της εταιρείας Ryanair στη Λευκορωσία.

Σε ανάρτηση στο Twitter ο ICAO αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τη Σύμβαση του Σικάγο για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία, του 1944, με την εφαρμογή της οποίας είναι επιφορτισμένη αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ που εδρεύει στο Μόντρεαλ. Η Σύμβαση του Σικάγο έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής χρήσης της πολιτικής αεροπορίας.

Η ελληνική εμπλοκή και οι κυβερνητικές αντιδράσεις

Από την πρώτη στιγμή, το γεγονός ότι το αεροπλάνο της Ryanair έφυγε από το «Ελ. Βενιζέλος» έβαλε τη χώρα μας στο επίκεντρο της κρίσης, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να τοποθετηθεί επιθετικά και τον υπουργό Εξωτερικών να πραγματοποιεί μπαράζ επαφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στο Twitter ότι «η αναγκαστική προσγείωση επιβατικού αεροπλάνου για τη σύλληψη δημοσιογράφου είναι μια σοκαριστική πράξη άνευ προηγουμένου. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Η αυριανή Σύνοδος πρέπει να τοποθετηθεί και να αυξήσει την πίεση στην Λευκορωσία. Αρκετά».

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε «το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους Ευρωπαίους εταίρους αναφορικά με το αεροσκάφος που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους και προέβη σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Πρωταρχικό μας μέλημα η ασφάλεια όλων των επιβατών.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λιθουανό ομόλογό του. Ο κ. Λαντσμπέργκις τον ενημέρωσε για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ και για τις προσπάθειες που καταβάλλει η λιθουανική πλευρά για τη μεταφορά των επιβατών στο Βίλνιους, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter. «Αμφότεροι τόνισαν την ανάγκη για την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών και ότι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις προσπάθειες τους και στο πλαίσιο της ΕΕ», σημειώνει.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πράξη κρατικής αεροπειρατείας που έλαβε χώρα σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Έλληνες πολίτες. Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη.

Καλούμε για την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα.

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες.

Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματισμένο ταξίδι στη Ρωσία για αύριο, Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η Μόσχα είναι ένας σταθερός σύμμαχος του Λευκορώσου προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: