29 Μαΐου 2021

Ενδείξεις για παρατεταμένη ανοσία μετά από ήπια λοίμωξη

Μελέτη δίνει ελπίδες για παρατεταμένη ανοσία μετά από ήπια λοίμωξη κορονοϊού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διεθνή Τύπο, όποιος ασθενήσει ελαφρά από τον κορονοϊό θα μπορούσε να είναι άνοσος στον ιό για όλη του την ζωή.

Ο ιατρικός εμπειρογνώμονας του RTL Δρ. Κρίστοφ Σπεχτ, εξηγεί τι συμβαίνει:

«Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσαν ότι η ανοσολογική προστασία έναντι του κορονοϊού υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίπτωση ήπιας λοίμωξης. Τα αντισώματα των εθελοντών μειώθηκαν μεν σταδιακά, ωστόσο, όμως τα κύτταρα μνήμης που σχηματίστηκαν, τα οποία αποθηκεύουν τις πληροφορίες σχετικά με τον ιό, διατηρήθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα αντισώματα μπορούν να παραχθούν ξανά γρήγορα. Μια ανάλογη μελέτη στην Ρηνανία το επιβεβαίωσε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εκείνοι που έχουν αναρρώσει μετά από μια ήπια λοίμωξη είναι άνοσοι δια βίου. Ο συντάκτης της μελέτης δεν λέει ότι κάποιος έχει δια βίου ανοσία. Αντ 'αυτού, γράφει ότι υπάρχουν μόνον ενδείξεις ότι η ανοσία θα μπορούσε να διαρκέσει δια βίου. Το πόσο διαρκεί η προστασία του ανοσοποιητικού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, παίζει ρόλο η ηλικία : Εάν ένας νεαρός άνδρας είχε ασθενήσει και έχει αναρρώσει, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι έχει ένα πολύ καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά συνέπεια, η προστασία διαρκεί για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα - εν τούτοις δεν ισχύει για ολόκληρη τη ζωή», τονίζει ο Σπεχτ.

«Εάν η ίδια ποσότητα ιού προσβάλλει έναν 85χρονο, τότε μπορεί να υποτεθεί ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ήδη χειρότερο όταν μολύνθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιθανότατα θα ασθενήσει και βαρύτερα. Και η άμυνα του ανοσοποιητικού δεν θα διαρκέσει τόσο πολύ. Ένα γενικό συμπέρασμα ότι κάποιος είναι άνοσος δια βίου μετά από ήπιες λοιμώξεις δεν μπορεί να βγει. Ωστόσο, η μελέτη δίνει ελπίδα, διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανοσία διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο έστω και στην περίπτωση ήπιων λοιμώξεων», συμπληρώνει ο ιατρικός εμπειρογνώμονας.

Ένα άλλο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι όσοι ασθένησαν σοβαρά από τον Covid-19 είναι λιγότερο προστατεμένοι από νέα προσβολή του ιού. Κατά τον Σπεχτ: «Εκείνοι που έχουν κακό ανοσοποιητικό σύστημα τείνουν να αρρωσταίνουν πιο σοβαρά. Αν έχουμε έναν 85χρονο ασθενή ο οποίος προσβάλλεται και από τον SARS-CoV-2, αλλά κατά κάποιο τρόπο επιβιώνει, τότε μπορεί κάλλιστα, όταν έρθει ξανά σε επαφή με τον ιό, να είναι πιο ευάλωτος επειδή το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει χειροτερεύσει και οι φλεγμονώδεις διεργασίες στο σώμα του δεν επέτρεψαν στην ανοσοποιητική άμυνα να χτιστεί τόσο καλά».

Μειονέκτημα της έρευνας είναι κατ΄αυτόν είναι το γεγονός ότι εξετάστηκαν μόνο 77 εθελοντές.

Πηγή: RTL

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: