18 Μαΐου 2021

Στη Βουλή οι ζημίες στα σταφύλια Crimson της Πιερίας

Αίτημα για οικονομική ενίσχυση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αναφορά, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας Φ. Μπαραλιάκος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, αιτούμενος αποζημίωση των παραγωγών του Δήμου Δίου Ολύμπου Πιερίας για την επιτραπέζια ποικιλία σταφυλιών Crimson.


Στην εν λόγω ενέργεια ο κ. Μπαραλιάκος προέβη άμεσα, μετά την γνωστοποίηση του προβλήματος προς το πρόσωπό του από τους Προέδρους των ΣΠΕΚΟ Βροντούς, ΠΕΣΚΟ Κοντ/σας-Αγίου Σπυρίδωνα και Α.Σ Καρίτσας, μέσω υπομνήματος.


Ειδικότερα, στο κείμενο της αναφοράς ο Βουλευτής Πιερίας επισημαίνει πως σε περιοχές του Δήμου Δίου- Ολύμπου καλλιεργούνται περί τα 3500 στρέμματα σταφύλια της ποικιλίας Crimson. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες υπέστησαν μεγάλες ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα την περίοδο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου, οι οποίες, μάλιστα, δεν καλύφθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Μεγάλο μέρος
της παραγωγής έμεινε ασυγκόμιστο ή πολυκαίρισε στα ψυγεία ενώ μικρό ποσοστό της παραγωγής πουλήθηκε σε πολύ χαμηλή τιμή λόγω της περιορισμένης ζήτησης από την πανδημική κρίση.


Ως εκ τούτων έχουν προκύψει ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες στους παραγωγούς που αδυνατούν να προμηθευτούν ακόμη και τα αγροεφόδια για την καλλιεργητική περίοδο του 2021.
Συνεπώς, καταλήγει στην αναφορά του ο κ. Μπαραλιάκος, είναι αδήριτη η ανάγκη εξέτασης άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών ώστε να αποζημιωθούν στρεμματικά βάσει των υποβληθεισών δηλώσεων ΟΣΔΕ για την συγκομιδή του έτους 2020. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: