26 Μαΐου 2021

Μoderna: Αποτελεσματικό το εμβόλιο και στους εφήβους 12-17 ετών - Σε τι ποσοστό, ποιες οι παρενέργειες

 

Την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου που έχει αναπτύξει για τον κορονοϊό και στους εφήβους, ηλικίας 12 με 17 ετών, ανακοίνωσε η Moderna.

Με βάση τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας τόνισε ότι το εμβόλιο ήταν γενικά καλά ανεκτό και δεν έχει εντοπισθεί μέχρι στιγμής καμία ανησυχία σε σχέση με την ασφάλειά του. Η εταιρεία πρόκειται να καταθέσει αίτηση για άδεια χρησιμοποίησης του εμβολίου της σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις αρχές του Ιουνίου στις ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι το άλλο εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, των Pfizer/BioNTech, έχει ήδη λάβει άδεια για τη χορήγησή του στους εφήβους σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές - Πόσο αποτελεσματικό είναι

Στη μελέτη της Moderna συμμετείχαν πάνω από 3.700 άτομα, ηλικίας 12 έως 17 ετών στις ΗΠΑ, τα δύο τρία εκ των οποίων έλαβαν το εμβόλιο και το ένα τρίτο placebo. «Επειτα από τη χορήγηση δύο δόσεων, κανένα κρούσμα Covid-19 δεν εντοπίσθηκε στην ομάδα του εμβολίου... έναντι 4 περιστατικών στην ομάδα του placebo, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, σύμφωνα με το AFP και το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Διευκρινίζει ότι μετά τη χορήγηση μίας δόσης διαπιστώθηκε αποτελεσματικότητα 93%. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν οι ίδιες που παρατηρήθηκαν και στους ενηλίκους {πόνος στο σημείο της ένεσης, εξάντληση, ρίγη...).

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: