12 Ιουνίου 2021

12 Iουνίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια κατά της Παιδικής Εργασίας

Με σύνθημα «κόκκινη κάρτα στην παιδική εργασία» η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας ξεκινά σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, καμπάνια με στόχο να μπει οριστικό τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.


Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της ΔΟΕ, 168 εκατομμύρια παιδιά σ΄όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εργάζονται σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης σε ορυχεία, οικοδομές, χωράφια.

Χιλιάδες είναι τα παιδιά στρατιώτες, διακινητές ναρκωτικών και θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Μπορεί στη χώρα μας μην υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την πραγματική παιδική εργασία, οι εκτιμήσεις όμως κάνουν λόγο για περίπου 100.000 ανήλικους εργαζόμενους.

Η φτώχεια και η εξαθλίωση που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης εντείνει το πρόβλημα και φέρνει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια την έλλειψη κοινωνικής προστασίας.

Απαιτούνται λοιπόν εδώ και τώρα μέτρα για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και κατ΄επέκταση των ανήλικων μελών της. Είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η σχολική διαρροή, να εξαλειφθεί η επαιτεία και η εργασία παιδιών στο δρόμο, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και η παρεμβατικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις διεθνείς συμβάσεις, τονίζει η ανακοίνωση.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υλοποιώντας διεθνές πρόγραμμα για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας παρέχει τεχνική βοήθεια για τη βελτίωση της γνώσης στο συγκεκριμένο ζήτημα και την ενίσχυση του παγκόσμιου κινήματος, μέσα από διεθνείς συμπράξεις, συνεργασίες και υποστηρικτικές δράσεις.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια κατά της Παιδικής Εργασίας

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας που τιμάται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο προκειμένου να ευαισθητοποιήσει γύρω από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας.

 

Φέτος, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) επικεντρώνονται στις συνέπειες της Πανδημίας γύρω από το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, υλοποιώντας καμπάνια ευαισθητοποίησης με το μήνυμα: “Ας προστατεύσουμε τα παιδιά από την παιδική εργασία, τώρα περισσότερο από ποτέ”.

 

Η υγειονομική κρίση και οι συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στο εργασιακό καθεστώς και την οικονομία, άλλαξαν δραστικά την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 152 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης, εκ των οποίων τα 72 εκατομμύρια εργάζονται σε τομείς επικίνδυνους για τη ζωή και την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τις παγκόσμιες εκτιμήσεις τα παιδιά αυτά, λόγω της κρίσης, κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν δυσχερέστερες συνθήκες και περισσότερες ώρες εργασίας.   

 

Στην Ελλάδα, αν και τα επίσημα στοιχεία από τον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων αποτυπώνουν μόνον 4 καταγεγραμμένα θύματα για το 2019, εκτιμάται ότι τα παιδιά θύματα παιδικής εργασίας είναι χιλιάδες, ιδιαίτερα λόγω της εντεινόμενης προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.

 

Η εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποδεικνύει ότι όλοι οι ανήλικοι αποτελούν δυνητικά θύματα των κινδύνων εμπορίας, είτε λόγω συνθηκών κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας που μπορούν να οδηγήσουν σε παιδική εκμετάλλευση, επαιτεία και σεξουαλική ή άλλες μορφές εκμετάλλευσης είτε απόρροια παραμέλησης, ενδοοικογενειακής βίας, ή εξάρτησης από ουσίες. Οι παραπάνω παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους.   
 
Επίσης, όπως επιβεβαιώνουν μια σειρά από εκθέσεις και αναφορές τόσο από διεθνείς φορείς και Οργανισμούς, όσο και επαγγελματίες στην πρώτη γραμμή του ζητήματος, οι έμποροι τοποθετούν συχνά στο στόχαστρο και άλλες ευάλωτες ομάδες παιδιών, όπως είναι οι μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων, που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και παιδικής εργασίας στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.
 
Την ίδια στιγμή, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένως «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων περιστατικών δεν καταγγέλλονται με αποτέλεσμα να μην ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί αναζήτησης και εντοπισμού τους, όπως είναι η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και το Amber Alert Hellas που λειτουργεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές. 
 
Σε εθνικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεργάζεται σε σταθερή βάση με το Γραφείο του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, τις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών στο πεδίο της πρόληψης και της καταπολέμησης του φαινομένου, ενώ έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς για την Προστασία των Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (ΕΜΑ) που συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και συντονίζεται από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Βασική επιδίωξη αποτελεί η αποτύπωση  του  σοβαρού κοινωνικού φαινομένου της ανθρώπινης εμπορίας και εκμετάλλευσης σε όλο του το φάσμα, με στόχο τα θύματα όχι μόνο να εντοπίζονται, αλλά να δέχονται και την κατάλληλη βοήθεια.
 
Σχετικά με τον Οργανισμό

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εργάζεται εντατικά προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, της εφαρμογής και τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για το φαινόμενο της παιδικής εργασίας, ενώ βρίσκεται διαχρονικά δίπλα στα παιδιά θύματα εμπορίας παρέχοντας προστασία σε ανηλίκους μέσω της:

  • «Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056»
  • «Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111»
  • «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000»,  
  • Το πανελλαδικό Δίκτυο Σπιτιών Φροντίδας
  • Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας.

Επίσης, ο Οργανισμός λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, «Το Σπίτι του Παιδιού», το οποίο ως το μοναδικό πρότυπο Κέντρο στην Ελλάδα παρέχει εξατομικευμένες διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες σε παιδιά θύματα εμπορίας ή άλλων μορφών κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης.


 

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: