8 Ιουνίου 2021

Βελβεντός Κοζάνης: Το χαλάζι κατέστρεψε 12.000 στρέμματα με ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες παραγωγοί στο Βελβεντό Κοζάνης. Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή προκάλεσε ολική καταστροφή σε περισσότερα από δέκα χιλιάδες στρέμματα με δενδροκαλλιέργειες, κυρίως με ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια.

«Όσες παραγωγές έμειναν από τον παγετό του Μαρτίου, καταστράφηκαν όλες χθες. Ό,τι παράγουμε χάθηκε…», είπε στο makthes.gr o Βασίλης Τζιουράς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού.

Η σφοδρή καταιγίδα ξεκίνησε χτες λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι και γρήγορα εξελίχθηκε σε χαλαζόπτωση που διήρκεσε λιγότερο από μια ώρα. «Ο καιρός είναι απρόβλεπτος. Δεν περιμέναμε τέτοια καταστροφή και δεν είχαμε λάβει κανένα μέτρο, για να προστατέψουμε τις καλλιέργειες», πρόσθεσε.

«Αν υπολογίσουμε μόνο τους παραγωγούς, συγκεντρώνονται πάνω από πεντακόσιοι. Αλλά η ομάδα δεν είναι μόνο αυτοί. Οι άνθρωποι που δουλεύουν ως εργάτες γης, οι μεταφορείς και όλοι οι υπόλοιποι ξεπερνούν την χιλιάδα, είναι κόσμος που έχασε ξαφνικά τον κόπο τόσων μηνών, σε μια στιγμή. Το σύνολο των στρεμμάτων υπολογίζεται πάνω από δέκα χιλιάδες και καλλιεργούνται τα περισσότερα» τόνισε.

Η μοναδική λύση σύμφωνα με τον κύριο Τζιουρά, θα ήταν η εγκατάσταση αντιχαλαζικής προστασίας στην περιοχή, γεγονός που απαιτεί και επένδυση από κάθε παραγωγό ξεχωριστά. «Οι υπόλοιπες περιοχές, μέχρι και ένα χιλιόμετρο από εδώ είναι καλυμμένες» είπε.

«Φωνάζουμε, τόσα χρόνια για την προστασία της γης μας. Δεν υπάρχει από πουθενά βοήθεια. Στα υπόλοιπα μέρη τριγύρω, η προστασία για το χαλάζι γίνεται ακόμα και μέσω ειδικών αεροπλάνων. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ με τα εναέρια μέσα προστασίας κατά την χαλαζόπτωση, αλλά μάταια…».

Στην περιοχή παράγονται περίπου 20 εκατ. κιλά ροδάκινα και νεκταρίνια και με το μέσος κόστος παραγωγής ανά στρέμμα να κυμαίνεται στα 1000 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κοζάνη Γιώργος Βρόντζος, άμεσα θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα οριοθετηθεί η πληγείσα από τη χθεσινή χαλαζόπτωση περιοχή. «Με βάση την πληροφόρηση που έχουμε, το χαλάζι έπεσε από το Βελβεντό και προς το φράγμα του Αλιάκμονα», επισήμανε ο κ. Βρόντζος.

Της Χριστίνας Σαράφη, makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: