13 Ιουνίου 2021

"Διευκολύνσεις" για τους εμβολιασμένους από 1η Ιουλίου - Ποιες "πόρτες" ανοίγει το ελευθέρας μέσω του πιστοποιητικού


Το πρώτο βήμα για την διευκόλυνση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών γίνεται την 1η Ιουλίου με το τέλος των self – test για τους εργαζόμενους. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αποτελέσει οδηγό και για άλλες δραστηριότητες τις οποίες θα μπορούν να παραβρίσκονται χωρίς να απαιτείται έλεγχος για Κορονοϊό. Η κυβέρνηση αποφεύγει την λέξη "προνόμια" καθώς δεν επιθυμεί να διαχωρίσει την κοινωνία και προτιμά να χρησιμοποιεί τους όρους "διευκολύνσεις ή κίνητρα".
Το Μαξίμου προκειμένου να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία ενόψει του Φθινοπώρου αλλά και για να πιέσει όσους ακόμη εμφανίζονται επιφυλακτικοί να επισκεφθούν τα εμβολιαστικά κέντρα επιχειρεί από τώρα να δώσει ορισμένα κίνητρα στους εμβολιασμένους έτσι ώστε σε πρώτη φάση, να αποφύγουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που υποβάλλονται όπως οι ανεμβολίαστοι.


Ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο Mega ανακοίνωσε πως οι πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι από το τέλος του Ιουνίου, θα μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self – test. "Για τον Ιούλιο θα περιορίσουμε την πολιτική σε πιο στοχευμένες ομάδες, θα εστιάσουμε τη διάθεση των self-tests σε ομάδες πληθυσμού που είναι εκτεθειμένες στον ιό, όπως είναι ο τουρισμός, οι νεότεροι άνθρωποι, οι ανεμβολίαστοι, ενώ θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση των self – test οι εμβολιασμένοι" είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό.

Ελευθέρας μέσω του πιστοποιητικού


Οι λοιμωξιολόγοι συζητούν όλα τα ενδεχόμενα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να στείλουν τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση. Στο τραπέζι των συσκέψεων που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Υγείας εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην υπόκεινται σε ελέγχους για την νόσο όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρόκειται για θέατρα, συναυλίες, γήπεδα, αλλά και στα καταστήματα εστίασης που από το Φθινόπωρο θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν τους κλειστούς χώρους.

"Κίνητρα που δείχνουν ότι όποιος εμβολιάζεται, θα μπορεί να ξαναπάρει πιο γρήγορα στα χέρια του τη ζωή του με την κανονικότητα, την οποία γνώριζε, είτε αυτό αφορά εσωτερικούς χώρους, είτε αφορά μετακινήσεις. Είναι ένα πλέγμα θεμάτων που μπορούμε να συζητήσουμε, επαναλαμβάνω χωρίς "ταμπού" και προκαταλήψεις, γιατί μόνο έτσι θα πειστούν και εκείνοι οι οποίοι είναι απλώς επιφυλακτικοί" υποστήριξε ο Στέλιο Πέτσας στο Open.


Ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις ισχύουν ορισμένα "προνόμια" για τους εμβολιασμένους και πάνω σε αυτά θα κινηθεί η κυβέρνηση. Άλλωστε η χώρα μας ήταν εκείνη που έβαλε στο τραπέζι των "27" το "πράσινο" πιστοποιητικό με το οποίο θα μετακινούνται χωρίς περιορισμούς οι πολίτες της Ε.Ε.

Ωστόσο για να ισχύσουν θα πρέπει να έχει ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, προκειμένου να μην υπάρξει κανένας διαχωρισμός. Στο Μαξίμου ετοιμάζονται από τώρα για το Φθινόπωρο που θεωρείται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς αναμένεται να υπάρξει νέα διασπορά της πανδημίας και η χώρα μας θα πρέπει να έχει προλάβει να χτίσει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, ώστε να μην επανέλθουν τα περιοριστικά μέτρα και να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

Ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετά το καλοκαίρι να υπάρχουν καταστήματα της εστίασης για "covid free" πολίτες, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του Κορονοϊού.




thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: