8 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε υγειονομικό προσωπικό και γηροκομεία

  

Στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε γηροκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και στα προνόμια των εμβολιασμένων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή.

Αρχικά ο πρωθυπουργός είπε ότι για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζομένων σε γηροκομεία θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή βιοηθικής το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με ευαισθησία με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες θα είναι η ίδια η ζωή που θα δείξει τις διευκολύνσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «είναι μια συζήτηση που θα ξεκινήσει σύντομα και η αφετηρία θα είναι όταν όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια».

«Για παράδειγμα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε επιχειρηματία εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του».

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19

Τονωτική ένωση για την οικονομία το ψηφιακό πιστοποιητικό

Μιλώντας αρχικά για το ψηφιακό πιστοποιητικό έκανε λόγο για «τολμηρή ελληνική πρόταση» τονίζοντας ότι «ανοίγει τον δρόμο μιας πιο ελεύθερης επικοινωνίας των πολιτών» και «αποτελεί ισχυρή στέρεη γέφυρα προς την μετά Covid εποχή».

Όπως είπε το ψηφιακό πιστοποιητικό θα έχει ξεχωριστή συμβολή «στην προσπάθεια ώστε φέτος ο τουρισμός να ανοίξει πρώτος τον κύκλο της ανάκαμψης για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας».

«Καθώς η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή, από την εποχή των κρουσμάτων μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας με έμφαση πως «αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορονοϊο, για την υγεία μας, το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν μια πρώτη τονωτική ένεση για την οικονομία μας. Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε. Η πρόταση της Αθήνας αποτελεί πραγματικότητα της Ευρώπης».

Μόνο 5 από τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ είχαν κάνει εμβόλιο

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας ο πρωθυπουργός είπε ότι τα κρούσματα αποκλιμακώνονται γρήγορα ενώ οι εισαγωγές αποκλιμακώνονται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα.

Χαρακτήρισε στενάχωρο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία - πλην 5 εξαιρέσεων - όσων είναι διασωληνωμένοι δεν έκαναν το εμβόλιο ενώ είχαν την ευκαιρία πριν από μερικούς μήνες «και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει».

«Πριν από έναν μήνα είχαμε πάνω από 800 διασωληνωμένους, σήμερα είναι κάτω από τους 360 και εκτιμούμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και αυτό οφείλεται σε έναν βασικό λόγο τον εμβολιασμό. Δεν είναι ελληνικό αλλά παγκόσμιο φαινόμενο καθώς χτίζεται το τείχος ανοσίας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει εμβόλιο κατά της ανοησίας

Ο πρωθυπουργός ζήτησε η αρχή της πανδημίας να αποτελέσει την αρχή μιας εθνικής συμφωνίας τονίζοντας πως «δεν ξεχνώ ότι πέρασε ένας χειμώνας τυφλών καταγγελιών με εκκλήσεις ψεύτικων επιχειρημάτων».

Όπως είπε «η αντιπολίτευση στην πανδημία αποτελεί αντιπολίτευση στη χώρα» εκφράζοντας την ευχή «το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει εμβόλιο κατά της ανοησίας γιατί δεν έχουμε περιθώρια για άλλους διχασμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: