24 Ιουνίου 2021

«Πακέτο» φοροελαφρύνσεων στο νέο Μεσοπρόθεσμο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των αλλαγών

 «Πακέτο» φοροελαφρύνσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις περιλαμβάνεται μέσα στις σελίδες του νέου Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή: Ουσιαστικά «κατοχυρώνονται» συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ακόμη και νομοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα αποτυπώνεται και η εκτίμηση πως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ελληνική οικονομία θα βαδίζει σε δρόμους… ανάπτυξης.

Στο σχέδιο ενσωματώνονται φοροελαφρύνσεις, όπως: διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, μείωση φορολόγησης νομικών προσώπων στο 22% από 24%, μείωση της προκαταβολής φόρου, διατήρηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Κως, Λέρος, Λέσβος, Σάμος και Χίος) όσο θα υπάρχουν δομές αιτούντων άσυλο σε αυτά, κ.ά.

Τι φέρνουν οι φοροελαφρύνσεις
Με δεδομένη την προοπτική «μονιμοποίησης» των φοροελαφρύνσεων εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ας δούμε τι ανατροπές φέρνει κάθε μία από αυτές: Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει «παγωμένη» και το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τις αυξήσεις που είδαν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι στους μισθούς τους και συγκεκριμένα στα καθαρά χρήματα που παίρνουν στο χέρι θα συνεχίσουν να τις λαμβάνουν και του χρόνου. Οι αυξήσεις αυτές ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης παρακράτησης που γίνεται, λόγω της προσωρινής κατάργησης του φόρου. Την ίδια ώρα όμως η ειδική εισφορά εφαρμόζεται κανονικά στα εισοδήματα τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των συνταξιούχων.

Αύξηση μισθών.. δια της πλαγίας
Έτσι, κάποιοι θα συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις… δια της πλαγίας στους μισθούς τους και κάποιοι άλλοι... απλά θα συνεχίσουν να πληρώνουν αυτόν τον βαρύ φόρο: Με άλλα λόγια στους κερδισμένους είναι όσοι αποκτούν εισοδήματα που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το όφελος για έναν μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ ανέρχεται σε 426 ευρώ, ένας μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ κερδίζει 676 ευρώ ενώ για ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ το ετήσιο όφελος για τον φορολογούμενο φθάνει τα 1.326 ευρώ.
Πέρα από την εισφορά αλληλεγγύης υπάρχει και το «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές, με τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα διατηρούν αυξήσεις στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 8 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 78 ευρώ τον μήνα. Αυξήσεις που αφορούν τους πάντες: Από εκείνους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό μέχρι και το ανώτατο ασφαλιστέο εισόδημα των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Κερδισμένες και οι επιχειρήσεις
Κερδισμένες φέτος –πέρα από τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα - και οι επιχειρήσεις και αυτό γιατί:
1ον: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες από φέτος και σε μόνιμη βάση θα έχουν «κουρεμένη» προκαταβολή φόρου που προσγειώνεται από το 100% στο 55%.
2ον: Οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλλουν αντί για 100% προκαταβολή φόρου το 70%. Μετά το 2022 η μείωση της προκαταβολής θα «κλειδώσει» στο 80% .
3ον: Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες καθώς περιορίζεται από το 24% στο 22%.

Μειωμένος ΦΠΑ σε 5 νησιά
Στις σελίδες του Μεσοπρόθεσμου περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά: α νησιά στο οποία θα συνεχίσει να εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ είναι η Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος και το «ειδικό» αυτό καθεστώς θα συνεχίσει να εφαρμόζεται για όσο λειτουργούν σε αυτά τα νησιά δομές αιτούντων άσυλο. O μειωμένος συντελεστής κατά 30% ΦΠΑ διαμορφώνεται δηλαδή στο 17%-9%-4%.

Άλμα ανάπτυξης για την Ελλάδα
Καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία έως το 2025, «βλέπει» το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου, το 2021 η Οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,6% (αν και αυτό υπόκειται σε αναθεώρηση προς τα πάνω αφού και η Κομισιόν ακόμα προβλέπει πλέον ανάπτυξη 4,1% για εφέτος) και επιπλέον 6,2% για το 2022, πολύ κοντά δηλαδή στο 6% που προβλέπει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο κείμενο που κατατέθηκε και θα σταλεί και στις Βρυξέλλες εξετάζεται και εναλλακτικό σενάριο με 1 μονάδα χαμηλότερη ανάπτυξη φέτος (στο 2,6%) αλλά ίδιο ρυθμό ανάκαμψης στα επόμενα χρόνια.
Η ελληνική οικονομία, με βάση αυτές τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023 και το 2024 με ρυθμό πάνω από 4% σε ετήσια βάση. Και το 2025 θα συνεχίσει να αυξάνεται με ρυθμό 3,3%. Με βάση αυτούς τους ρυθμούς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα οδηγεί σε δημοσιονομική προσαρμογή 16 δισ. ευρώ στη διετία 2022 -2023. Από το 2023 ξεκινούν πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ που αυξάνονται και σε 3,7% του ΑΕΠ το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια: