3 Ιουνίου 2021

Κοροναϊός: «Καμπανάκι» για βαριά νόσο στους ρευματοπαθείς

Αυξημένο κίνδυνο από τον κοροναϊό διατρέχουν οι ασθενείς που πάσχουν από συστηματική ρευματική νόσο. Οι κίνδυνοι εντοπίζονται στην υπερφλεγμονή, νεφρικές βλάβες, εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας με ανάγκη μηχανισμού αερισμού, σε σύγκριση με άλλους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται από μελέτη ερευνητών από τη Βοστώνη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Η Tiffany Y-T Hsu από το τμήμα Ρευματολογίας, Λοιμώξεων και Ανοσολογίας του Νοσοκομείου Brigham και η Kristin M D’Silva από το Πανεπιστήμιο Harvard και το τμήμα Ρευματολογίας, Αλλεργιών και Ανοσολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης της Βοστώνης, επεσήμαναν ότι αν και μεταξύ των ασθενών που επέζησαν, οι ρευματοπαθείς σε σύγκριση με τους λοιπούς ασθενείς δεν είχαν σημαντικές διαφορές στις εργαστηριακές εξετάσεις τους, εντούτοις οι γιατροί θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι ασθενείς με συστηματικές ρευματικές παθήσεις και COVID-19 θα μπορούσαν να είναι επιρρεπείς σε υπερφλεγμονή και κακή έκβαση στο νοσοκομείο.

Η μελέτη αφορούσε 57 ασθενείς με συστηματικά ρευματικά νοσήματα (από τους οποίους οι 38 ήταν γυναίκες) έναντι 232 άλλων ασθενών χωρίς ρευματικά νοσήματα (εκ των οποίων οι 158 ήταν γυναίκες).

Ήταν μια αναδρομική συγκριτική μελέτη κοόρτης ασθενών ηλικίας 18 ετών και άνω που εισήχθησαν στο νοσοκομείο Mass General Brigham με επιβεβαιωμένη COVID-19 με μοριακό έλεγχο. Για κάθε ρευματοπαθή ασθενή, αντιστοιχήθηκαν άλλοι πέντε ασθενείς χωρίς ρευματικά νοσήματα.

Συγκρίθηκαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του κάθε ασθενή και συσχετίσθηκαν τα αποτελέσματα για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες ο κοροναϊός να προκαλέσει σύνδρομο υπερφλεγμονής στους ρευματοπαθείς.

Οι ασθενείς με συστηματική ρευματική νόσο είχαν υψηλότερη μέγιστη μέση αναλογία ουδετερόφιλων προς λεμφοκυττάρων (9,6 έναντι 7,8) , συγκέντρωση γαλακτικής αφυδρογονάσης (421 U/L έναντι 345 U/L), συγκέντρωση κρεατινίνης (1,2 mg/dL έναντι 1 mg/dL) και συγκέντρωση αζώτου στην ουρία του αίματος (31 mg/dL έναντι 23 mg/dL) σε σχέση με τους λοιπούς ασθενείς. Όμως, η μέση συγκέντρωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (149,4 mg/L έναντι 116,3 mg/L) δεν ήταν σημαντικά διαφορετική.

Έτσι, οι ασθενείς με συστηματική ρευματική νόσο είχαν υψηλότερη μέση τιμή στους δείκτες που προσδιορίζουν το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο από COVID -19 (cHIS) σε σύγκριση με τους λοιπούς ασθενείς χωρίς ρευματικά νοσήματα (3 έναντι 2, αντίστοιχα).

Οι ασθενείς που είχαν μέγιστο δείκτη cHIS 2 ή μεγαλύτερο, είχαν υψηλότερες πιθανότητες εισαγωγής σε εντατική θεραπεία (οι τιμές κυμάνθηκαν από 1,98 – 5,99), μηχανικού αερισμού (ο δείκτης ήταν 66,2 με εύρος από 8,98 – 487,8) και θνησιμότητα στο νοσοκομείο (16,37 με εύρος από 4,75–56,38) σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν μέγιστο cHIS μικρότερο από 2.

Στις προσαρμοσμένες αναλύσεις, οι ασθενείς με ρευματική νόσο είχαν υψηλότερες πιθανότητες εισαγωγής σε εντατική φροντίδα (2,08 με εύρος από 1,09–3,96) και μηχανικού αερισμού (2,60 με εύρος από 1,32–5,12]), όμως δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας στο νοσοκομείο (1,78 με εύρος από 0,79–4,02).

Από τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, ο κίνδυνος υποτροπής και νέας νοσηλείας και η θνησιμότητα εντός 60 ημερών ήταν παρόμοιοι τόσο στους ρευματοπαθείς ασθενείς όσο και τους λοιπούς ασθενείς χωρίς ρευματικά νοσήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: