3 Ιουνίου 2021

«Ανακάλυψε και μοιράσου το χνάρι της πολιτιστικής σου κληρονομιάς»

Τρία χρόνια “παρέα” με το πρόγραμμα ERASMUS+ και τίτλο “Discover and share your identity mark”. Δυο σχολεία, το 3ο Γυμνάσιο Κατερίνης και το I.E.S Elexalde B.H.I στο Galdakao της Χώρας των Βάσκων. Τρία χρόνια πλούσια σε δράσεις και συναισθήματα μέσα από ένα πρόγραμμα που έφτασε στο τέλος του. Ξεκινήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό, προχωρήσαμε με πάθος, τελειώνουμε με νοσταλγία.

Οι μαθητές μας στη διάρκεια αυτών των χρόνων, ανακάλυψαν την ομορφιά της γνώσης για ένα διαφορετικό πολιτισμό, αυτόν των Βάσκων. Γνώρισαν μέσα απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (instagram, facebook, blogs, websites) και την πλατφόρμα του e-twinning αλλά και δια ζώσης, τους Βάσκους συμμαθητές τους. Ασχολήθηκαν όμως και με την ελληνική κουλτούρα, τα χνάρια της δικής τους κληρονομιάς σε όλες τις εκφάνσεις: την ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά, τον θαλάσσιο πλούτο, την χλωρίδα και πανίδα του Ολύμπου, τους παραδοσιακούς χορούς και τα παιχνίδια, τη γλώσσα, τη μουσική, την μυθολογία, την κουζίνα. 

Γνώρισαν την κουλτούρα των Βάσκων, έμαθαν τους παραδοσιακούς τους χορούς, μαγείρεψαν Βασκικά φαγητά, έμαθαν καθημερινές εκφράσεις για να επικοινωνήσουν με τους συμμαθητές τους από το Galdakao. Φιλοξένησαν τους Βάσκους μαθητές στα σπίτια τους, επισκεφτήκαμε μαζί τους αρχαιολογικούς χώρους της ευρύτερης περιοχής, τα μουσεία, το κάστρο του Πλαταμώνα, τις ομορφιές του Ολύμπου. Οι καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Galdakao, Bilbao, στη χώρα των Βάσκων και βίωσαν δια ζώσης τη φιλοξενία των ανθρώπων και την ομορφιά της χώρας. Απόκτησαν γνώσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα αυτής της χώρας, γεύτηκαν την περίφημη κουζίνα τους, βίωσαν τον πλούτο της δικής τους παράδοσης.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε, λόγω της πανδημίας, να ταξιδέψουμε με την ελληνική ομάδα μαθητών στο Galdakao. Αντ’ αυτού πραγματοποιήθηκε εικονική κινητικότητα όπου οι καθηγητές, σε online επικοικωνία, καθοδήγησαν τους μαθητές να μαγειρέψουν ένα Βασκικό φαγητό, να δημιουργήσουν comic σχετικά με τη Βασκική μυθολογία και να παίξουν Βασκικά παιχνίδια.

Τα προϊόντα αυτής της τρίχρονης δράσης πολλά. Κατασκευή της αρχαίας ελληνικής λύρας, δημιουργία τρίγλωσσου λεξικού (Βασκικά-Ελληνικά-Αγγλικά), παραγωγή video με συνταγές, ψηφιακές ιστορίες, δημιουργία αφισών, mural και πολλά άλλα.

Ευχαριστούμε θερμά, από καρδιάς, όλους αυτούς που συνέδραμαν στην πλούσια αυτή δράση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: την εφημερίδα Ολύμπιο Βήμα που φιλοξένησε άρθρα μας, το τηλεοπτικό κανάλι Δίον, την Ένωση Ποντίων Κατερίνης, τον πολιτιστικό σύλλογο Δρυάνιστα, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης. Επίσης, τον Διευθυντή μας κ. Κωνσταντίνου Αθανάσιο που μας στήριξε με όλα τα μέσα σ’ αυτή μας την προσπάθεια, τον Σύλλογο καθηγητών και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην παιδαγωγική ομάδα, τις οικογένειες των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και προπάντων τους μαθητές μας που με αυταπάρνηση υλοποίησαν αυτό το πρόγραμμα μετά το πέρας των μαθημάτων και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. 

Ο παρακάτω σύνδεσμος οδηγεί σε όλες μας τις δράσεις: https://katexaldeerasmus.com/



Δεν υπάρχουν σχόλια: