2 Ιουνίου 2021

Εξασθενούν οι δείκτες της πανδημίας

Μείωση όλων των κρίσιμων παραμέτρων του Κόβιντ-19 καταγράφηκαν στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς αυτό να αφήνει περιθώρια εφησυχασμού.
Ενδείξεις αποκλιμακώσης της πανδημίας στη χώρα, χωρίς βέβαια ο κίνδυνος να έχει εκλείψει, δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ως προς τους κινούμενους μέσους όρους των τελευταίων επτά ημερών, στατιστικό μέγεθος πολύ πιο ενδεικτικό από τις ημερήσιες καταγραφές.

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 12 λιγότεροι θάνατοι ανά ημέρα (περίπου 20% μείωση θανάτων μεσοσταθμικά), είχαμε μείωση της θετικότητας στο 3,4% (από 3,78%, άρα ποσοστιαία μεταβολή 10%), πτώση κατά 50 άτομα μέσο όρο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (μείωση 25%) και 20% λιγότερα κρούσματα με 7,7% βέβαια λιγότερα τεστ (43.327, μοριακά και rapid, την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με 46.985 την προηγούμενη).

Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, του υπουργείου Υγείας αλλά και του ευρωπαϊκού ECDC προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα: πρώτον, το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων –μέχρι στιγμής– δεν προέρχεται από ταξιδιώτες που ήρθαν από το εξωτερικό (μόλις 29 σε σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό την τελευταία εβδομάδα και 1.880 εγχώριας προέλευσης), δεύτερον στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 1.886 χθεσινά νέα κρούσματα τα 959 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο και μάλιστα τα 294 στον κεντρικό τομέα της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν μόλις 169 νέες μολύνσεις, τρίτον το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την τελευταία εβδομαδα σημείωσε πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις στις 7 από τις 15 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, με την πολυπληθέστερη Περιφέρεια Αττικής να έχει μείωση 26%. Ανησυχητική παρουσιάζεται η εικόνα στην Πάτρα (+50%) και στα Χανιά (+78%).

Αυτή είναι η μία (αισιόδοξη) ανάγνωση των δεδομένων. Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση και με τον εμβολιασμό να προχωρά σχετικά αργά και με μεγάλες επιφυλάξεις ειδικά πλέον και στις ηλικίες 30-39 (σ.σ. παρά τον αρχικό ενθουσιασμό αποδεικνύεται ότι μόλις ένας στους τρεις 30άρηδες έχει κλείσει ραντεβού ή έχει ήδη εμβολιαστεί), η Ελλάδα βρίσκεται πέμπτη από την αρχή στη μακάβρια στατιστική των περισσότερων θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό τις τελευταίες 14 μέρες (58 νεκροί ανά 1 εκατ. πληθυσμού, μέσος όρος Ευρώπης: 27, Ηνωμένο Βασίλειο μόλις 1, χθες μάλιστα δεν υπήρχε κανένας θάνατος).

Στα νοσοκομεία της χώρας 482 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι, ενώ χθες έχασαν 27 άτομα τη ζωή τους. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις, καθώς θα ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα το προαναγγελθέν εδώ και εβδομάδες σχέδιό της για κατ’ οίκον εμβολιασμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: