30 Ιουνίου 2021

Διευκολύνσεις σε εμβολιασμένους: Αμιγείς και μεικτοί χώροι διασκέδασης - Πώς θα λειτουργήσουν


Στην καθιέρωση μιας διαβαθμισμένης κάλυψης σε εστιατόρια, θέατρα και κινηματογράφους, γήπεδα κ.α. προχωρά η κυβέρνηση. Θα υπάρχουν δηλ. κλειστοί χώροι αλλά και ανοιχτοί χώροι με υψηλό συγχρωτισμό, όπως τα γήπεδα, τα κέντρα διασκέδασης κ.α. όπου πλέον θα υπάρχει διαβάθμιση. Δηλ. οι χώροι αυτοί θα μπορούν να είναι αμιγείς ή μεικτοί χώροι. Στους αμιγείς θα μπορούν να παρευρίσκονται οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο. Ως εμβολιασμένοι νοούνται εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο τους και έχουν συμπληρώσει 14 ημέρες από το εμβόλιο ή έχουν κάνει τη μοναδική δόση. Στους μεικτούς χώρους θα προσέρχονται εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ. Κάθε επιχείρηση θα δηλώνει εάν η εκμετάλλευση θα είναι αμιγής ή μεικτή. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας θα επιλέγει ποιους θα δέχεται, η δήλωση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα ενώ θα υπάρχει και ειδική σήμανση στις εισόδους των χώρων εκμετάλλευσης.

Η διαβάθμιση για τους αμιγείς χώρους θα είναι από 75% -85% της συνολικής χωρητικότητας, για τους δε μεικτούς χώρους θα είναι από 25% έως 75% της συνολικής πληρότητας. Η διαβάθμιση θα εξαρτάται από το πόσο μεγάλος συγχρωτισμός υφίσταται σε κάθε χώρο. Κατά περίπτωση στους αμιγείς χώρους δεν θα υπάρχει υποχρέωση χρήσης μάσκας.

Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για παραβίαση των όρων. Οι έλεγχοι σε αμιγείς χώρους θα αφορούν στην τήρηση των όρων ώστε οι πελάτες να προσέρχονται με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης. Ο έλεγχος θα γίνεται από μια κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει και τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.

Όλοι οι χώροι κλειστοί και μεγάλοι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου. Οι κλειστοί κινηματογράφοι και θέατρα θα ανοίξουν από την 1η Ιουλίου και από τις 15 Ιουλίου, όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα μπορούν να αυξήσουν την πληρότητά τους δηλώνοντας εάν θα είναι αμιγείς ή μη χώροι.

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν σε εστιατόρια, θέατρα, γήπεδα, κέντρα διασκέδασης

Στην εξειδίκευση του τρόπου λειτουργίας όλων των χώρων ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, οι οποίοι θα χωρίζονται σε αμιγείς και μεικτούς, προχώρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Όλα όσα θα ισχύουν στις δύο διαφορετικές κατηγορίες περιέγραψε με λεπτομέρειες ο κ. Γεωργιάδης.

1.Κλειστοί χώροι (Εστιατόρια, καφέ, θέατρα και κινηματογράφοι, πλην γηπέδων): Οι αμιγείς χώροι θα λειτουργούν με 85% πληρότητα, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά, ενώ οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων. Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι 50%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά, θα είναι υποχρεωτικό να υπάρχει αρνητικό τεστ για τους μη εμβολιασμένους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων.

2. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων, ζωντανά θεάματα και ακροάματα. Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι 85% και δεν χρειάζεται μάσκα. Στους μεικτούς χώρους θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με το μέγεθος. Η πληρότητα θα είναι 75% για χώρους κάτω των 1.000 καθήμενων, 70% για χώρους κάτω των 5.000 καθήμενων,65% πληρότητα για χώρους κάτω των 15.000 καθήμενων, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους.

3. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης: Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα θα είναι 60%. Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι 25% ενώ είναι υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ για τους μη εμβολιασμένους. Στα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης φαίνεται μικρότερη η πληρότητα αλλά επειδή σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων μπορούν να υπάρχουν και όρθιοι, άρα η κινητικότητα είναι μεγάλη, γι’ αυτό και η πληρότητα καθορίστηκε στο 25%.

4. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα: Θα είναι αμιγείς χώροι αποκλειστικά, δεν επιτρέπεται να είναι μεικτοί καθώς ο συνωστισμός είναι μεγαλύτερος. Η πληρότητα θα είναι 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self test των γονέων

 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: