Ειδικότερα, από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021 εντοπίστηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μεταξύ περισσότερων από 5 εκατομμυρίων εμβολιασθέντων, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας δίνοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας.
Οι περισσότεροι ασθενείς δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιπτώσεων ήταν ήπιες, σύμφωνα με την έρευνα η οποία διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών και αναφέρει πως «υπάρχει πιθανή σύνδεση μεταξύ της δεύτερης δόσης του εμβολίου και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε άνδρες ηλικίας 16 με 30 ετών».
Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη χώρα που έχει εμβολιάσει πλήρως το 55% του πληθυσμού της, η πάθηση εντοπίστηκε περισσότερο μεταξύ των ανδρών ηλικίας 16 με 19 ετών σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.
Η Pfizer σχολίασε πως έχει λάβει γνώση των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που αναφέρθηκαν στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί αιτιακή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της πάθησης.
Οι παρενέργειες εξετάζονται ενδελεχώς και η Pfizer συναντάται τακτικά με την Υπηρεσία Ασφάλειας Εμβολίων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας για να εξετάζει τα στοιχεία, πρόσθεσε η φαρμακοβιομηχανία.
Πάντως, η φαρμακοβιομηχανία έχει ανακοινώσει πως έχει παρατηρήσει αυξημένο ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιό της σε σχέση με το αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό.
Το Ισραήλ είχε αναβάλει τη χορήγηση του εμβολίου κατά της covid-19 στους εφήβους ηλικίας 12 με 15 ετών, εν αναμονή της δημοσίευσης της έκθεσης του υπουργείου. Παράλληλα με τη δημοσίευση των ευρημάτων αυτών, επιτροπή του υπουργείου ενέκρινε τον εμβολιασμό των εφήβων, επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος.
«Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 12- 15 ετών και αυτό θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Ναχμάν Ας συντονιστής της διαχείρισης της πανδημίας στον ραδιοφωνικό σταθμό 103 FM. “Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ξεπερνά τους κινδύνους”.
Συμβουλευτική ομάδα των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) είχε συστήσει τον Μάιο να εξεταστεί περαιτέρω η πιθανή σύνδεση εμφάνισης μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου