12 Ιουλίου 2021

Κοροναϊός: Ο εφιάλτης «επιστρέφει» με 15.000 κρούσματα σε 11 μέρες – «Το 2023 η κανονικότητα» λένε οι επιστήμονες


 Στο «μάτι» του κοροναϊού βρίσκεται για μια ακόμα φορά η Ελλάδα, με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να απειλεί τη χώρα μας, όλα αυτά εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Τα κρούσματα παρουσιάζουν τις τελευταίες μέρες εκρηκτική αύξηση, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα «σαρώνει» την Ελλάδα.

Μπορεί ο ΕΟΔΥ να ανακοίνωσε σήμερα 1.465 νέα κρούσματα (περισσότερα την περασμένη Κυριακή), ωστόσο τις καθημερινές οι μολύνσεις δείχνουν να έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στις 2.000. Μάλιστα, ανησυχητικό είναι το γεγονός πως στις πρώτες 11 μέρες του Ιουλίου η χώρα μας έχει ανακοινώσει 15.466 μολύνσεις από τον φονικό ιό!

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι προβλέψεις των επιστημόνων κάνουν λόγο ακόμα για 3.000, 4.000 ή ακόμα και 6.000 κρούσματα τη μέρα. Βέβαια υπάρχουν και οι δρματικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για… 18.000 κρούσματα τη μέρα στα μέσα Οκτωβρίου, εφόσον η πορεία της μετάλλαξης Δέλτα δεν ανακοπεί.

Άλλωστε δεν αποτελεί πλέον μυστικό πως και η μετάλλαξη Δέλτα είναι εδώ για να μείνει. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι να προλάβουν να περάσουν πίσω από το… τείχος ανοσίας όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί προκειμένου να μην «χτυπηθούν» βαριά από τον ιό.


«Το 2023 η κανονικότητα»

Ωστόσο, ακόμα και στο… καλό σενάριο υπάρχουν οι επιστήμονες που είναι πολύ επιφυλακτικοί, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας από αυτούς είναι ο επικεφαλής Επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου «Columbia».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Τζέφρι Σέιμαν έκανε δυσοίωνες προβλέψεις με αιχμή και την έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα». Εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως ακόμη δύο χρόνια προκειμένου να νιώσουμε ασφαλείς και επαναλαμβάνει ότι μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα αποτρέψει τις νέες μεταλλάξεις.

«Νομίζω πως θα μας πάρει δυο χρόνια μέχρι να επιστρέψουμε πιθανότατα στις παλιές μας συνήθειες. Έχουμε μάθει σε μια νέα συμπεριφορά. Ακούμε πολλά για το πώς θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε υβριδικό μοντέλο, ότι η εργασία θα είναι πιο ευέλικτη, ότι θα δουλεύουμε από απόσταση, θα υπάρξει ένα νέο τέτοιο μείγμα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτό που θυμόμαστε ως κανονικότητα πριν την πανδημία, προτού τα πράγματα σταθεροποιηθούν. Και θα χρειαστούμε ακόμη ένα με δυο χρόνια μέχρι να πειστούμε πως είμαστε πραγματικά ασφαλείς» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως «θα δούμε ένα τέταρτο κύμα».

«Μια αχτίδα αισιοδοξίας θα προκύψει μόνο εάν έχουμε μεγάλα ποσοστά εμβολιασμών. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά σοβαρής νόσησης, ο ρυθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι. Υπάρχουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία σε αυτό: Κοιτάξτε για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο όπου μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί: υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ αλλά η θνητότητα δεν έχει ανέβει. Αυτό δεν ισχύει σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού. Και αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να διανεμηθεί το εμβόλιο ισομερώς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ξέρω ότι στην Ελλάδα φτάσατε τους εννέα εκατομμύρια εμβολιασμένους ή πιο σωστά, τις εννέα εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού. Πρέπει όμως να επιταχύνετε τους ρυθμούς σας γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί, οι μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τις τελευταίες εβδομάδες το έχουν αποδείξει: αυτοί που έχουν εμβολιαστεί δεν πρόκειται να νοσήσουν σοβαρά στα ίδια ποσοστά με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Είναι αρκετά προστατευμένοι» εξήγησε.

Στον «πάγο» το σχέδιο για την εστίαση

Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, βάζει στην κυβέρνηση δεύτερες σκέψεις για τη λειτουργία της εστίασης.

Σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση, ξέραμε ότι θα ανοίξουν οι εσωτερικοί χώροι από 15 Ιουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες το πλαίσιο φαίνεται ότι επανεξετάζεται, στη σκιά της «έκρηξης» των κρουσμάτων.

Το σενάριο για κλειστούς χώρους μόνο για εμβολιασμένους, όσο μεγαλώνει ο αριθμός των κρουσμάτων, τόσο περισσότερο κερδίζει έδαφος.

Επίσης, ένα άλλο ζήτημα είναι τι θα γίνει με τους μεικτούς χώρους, δηλαδή ποιοι θα μπορέσουν να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα είναι μεικτό. Εκεί οι πληροφορίες του MEGA θέλουν να γίνεται μια πιο αναλυτική συζήτηση, ούτως ώστε να δουν αν μπορούν να ξεχωρίσουν τα καταστήματα ανάλογα με το αντικείμενό τους.

Αν μπορεί δηλαδή να είναι κάτι άλλο στα εστιατόρια και κάτι άλλο στα beach bar.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείονται και οι «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής.

«Εμβολιαστείτε» λένε οι επιστήμονες

Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, στο ΣΚΑΙ.

Ο κ. Τσακρής εξήγησε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κοροναϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε lockdown, χρειάζεται χαλάρωση στην κοινωνία και την οικονομία και συνεπώς πρέπει να επικεντρώσουμε στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάλεσε όσους έχουν φόβους να τους ξεπεράσουν και να εμβολιαστούν καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο θα προστατευθούν από τα επόμενα επιδημικά κύματα.

 

 in.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: