20 Ιουλίου 2021

20 Ιουλίου 2021: Σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη!

 Ήταν 20 Ιουλίου του 1969, ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη, σηματοδοτώντας έτσι την παρουσία του σε νέους και άγνωστους κόσμους.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου, πάμε 52 χρόνια πριν ,στις 16 Ιουλίου 1969, όταν το διαστημόπλοιο Apollo 11 το οποίο εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων της NASA.

Λίγες ημέρες μετά, στις 20 Ιουλίου του 1969, το πλήρωμα του αμερικανικού διαστημοπλοίου Apollo 11 προσεληνώθηκε. Όπως ήταν αναμενόμενο η ιστορική αποστολή κέντρισε το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης η οποία στήθηκε μπροστά στις οθόνες της τηλεόρασης, για να παρακολουθήσει με αγωνία το κοσμοϊστορικό γεγονός . Μόλις το Apollo 11 έφτασε στη Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ ανέφερε στο μήνυμα του προς συναδέλφους του στη γη: «Εδώ "Ηρεμη Βάση". Ο "Αετός" προσγειώθηκε».

Τα υπόλοιπα είναι πλέον καταγεγραμμένο ιστορικό γεγονός. Ο Άρμστρονγκ πρώτος πάτησε το πόδι του στη Σελήνη και εκστόμισε την φράση που έγινε το σύνθημα της επιτυχίας της ιστορικής αποστολής «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Λίγα λεπτά αργότερα κατέβηκε στην επιφάνεια της Σελήνης ο συγκυβερνήτης του Apollo 11, Μπαζ Όλντριν. Το τρίτο μέλος του πληρώματος, Μάικλ Κόλινς, πιλότος του διαστημοπλοίου, θα παρέμενε για ώρες εντός του σκάφους για να παραλάβει τους δύο συναδέλφους του και να επιστρέψουν στη Γη. Στη Σελήνη, οι Άρμστρονγκ και Όλντριν τοποθέτησαν μία πλακέτα που ανέγραφε: «Στο σημείο αυτό, άνθρωποι από τον πλανήτη Γη έφθασαν για πρώτη φορά στη Σελήνη, Ιούλιος 1969 μ.Χ. Ήλθαμε εν ειρήνη, εν ονόματι ολόκληρης της ανθρωπότητας.» Κάτω από την επιγραφή παρατίθενται τα ονόματα και οι υπογραφές των τριών του Απόλλων 11 και του προέδρου Νίξον. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρξαν προβληματισμοί για την επιτυχία του εγχειρήματος και ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον έχει ετοιμάσει εναλλακτική ομιλία εάν το Apollo 11 δεν έφτανε στη Σελήνη.

Οι τρεις ήρωες του διαστήματος επιστρέφοντας, τιμήθηκαν πολλάκις για το κατόρθωμα τους με μεγαλύτερο παράσημο την αγάπη του κόσμου που στο πρόσωπο τους, είδε την ενσάρκωση της προσπάθειας του ανθρώπου να κατακτήσει το άγνωστο.

nextdeal.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: