1 Ιουλίου 2021

Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - Μέχρι 44 βαθμούς Κελσίου θα "χτυπήσει" ο υδράργυρος

  

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα μας. Θερμές αέριες μάζες από την Αφρική ανεβάζουν τη θερμοκρασία πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Η θερμότερη ημέρα προβλέπεται να είναι σήμερα η Πέμπτη. Την Παρασκευή θα ξεκινήσει η υποχώρηση της ζέστης από τα δυτικά και βόρεια, η οποία θα γίνει βαθμιαία αισθητή στην υπόλοιπη χώρα το σαββατοκύριακο.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια τις απογευματινές ώρες και πιθανώς τοπικές μπόρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι στα βόρεια θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και από το βράδυ βορείων διευθύνσεων έως 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα δυτικών διευθύνσεων, 3 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο κατά τόπους θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου και πιθανώς να τους ξεπεράσει λίγο. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, τα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσει κατά τόπους τους 39 με 41 βαθμούς, ενώ στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα υπόλοιπα νησιά θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων, ενισχυόμενοι στα 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου, στα παραθαλάσσια όμως η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από το βράδυ βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Συναγερμός για εκδήλωση πυρκαγιών

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες αρχές, καθώς σήμερα, Πέμπτη, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός (κατηγορία 4) για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τις Περιφέρειες και τους δήμους, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ και οι περιοχές που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο:

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 01 Ιουλίου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας - εκτός της νήσου Σκύρου,

ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ. Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας,

Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας, ΠΕ Λάρισας),

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας) ·

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας) · Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οδηγίες και μέτρα προστασίας των πολιτών

Με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται σήμερα σε ολόκληρη την χώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική και οι Δήμοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας, να παραμένουν σε δροσερούς χώρους, να χρησιμοποιούν κλιματιζόμενους χώρους που διαθέτουν οι δήμοι και να αποφεύγουν εργασίες σε υπαίθριους χώρους που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να πάρουν μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μιας κατεύθυνσης κλπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή, αναφέρει ο ΙΣΑ και παραθέτει τις παρακάτω οδηγίες προφύλαξης: Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: