5 Ιουλίου 2021

Γκάμα δόσεων εξόφλησης χρεών: Ποια θα μπουν στις 72 δόσεις - Πώς θα λειτουργεί το νέο "μοντέλο" ρυθμίσεων

Αν η Αθήνα πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς μέσα στην εβδομάδα για την ενεργοποίηση των 72 δόσεων, τότε διαμορφώνεται μία ευρεία γκάμα εξόφλησης των χρεών της πανδημίας: Η λεπτομέρεια όμως που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο κάθε αριθμός δόσεων -από 24 σε 72, 100 ή 240-θα ενεργοποιείται αναλόγως του «προφίλ» που έχει ο οφειλέτης.

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για ακόμη περισσότερες δόσεις στην εξόφληση των κορονοχρεών, δόσεις που θα αγγίζουν τις 72, παρουσιάζεται στους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Εάν κλείσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις αμέσως θα ανακοινωθεί το οριστικό σχέδιο, ώστε οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν επακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν τα χρέη της πανδημικής κρίσης.

Ποια χρέη θα μπουν στις 72 δόσεις
Οι δικαιούχοι του νέου «μοντέλου» «εξατομικευμένων» δόσεων- θα διευρυνθούν: Η ήδη ισχύουσα ρύθμιση των 24- 48 δόσεων «πιάνει» την εξόφληση των χρεών που «πάγωσαν» την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Οι συγκεκριμένες οφειλές θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 31η Ιανουαρίου 2022. Αυτό λοιπόν το «πακέτο» των χρεών θα ενταχθεί στο νέο «μοντέλο» εξατομικευμένων δόσεων: Αλλά βάσει του σχεδίου που προωθεί το ΥΠΟΙΚ δεν θα είναι οι μόνες οφειλές που θα μπουν στη νέα ρύθμιση.
Στη νέα ρύθμιση υπολογίζεται να μπουν και όσοι δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν -υπό το βάρος της πανδημίας- τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ της περασμένης χρονιάς. Δηλαδή δημιούργησαν χρέη την περίοδο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου 2020. Ο «κύκλος» των δικαιούχων των νέων ρυθμίσεων ενδέχεται να «ανοίξει» και άλλο και να «καλύψει» και όσους «κατέρρευσαν» και δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021.

Πώς θα λειτουργεί το νέο «μοντέλο» εξόφλησης κορονοχρεών
Το σχέδιο που έχει θέσει επί τάπητος το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει ουσιαστικά «εξατομικευμένες» δόσεις. Δηλαδή αριθμό δόσεων «πολλών ταχυτήτων» που θα «κουμπώνουν» με το προφίλ του κάθε οφειλέτη: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει οι 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις θα συνιστούν την βάση για όλους τους οφειλέτες. Με άλλα λόγια το βασικό μοντέλο θα είναι αυτό που ήδη έχει υιοθετηθεί για την εξόφληση των κορονοχρεών και πάνω σε αυτό θα «χτίζονται» επιπλέον δόσεις! Το ίδιο «μοντέλο» θα αξιοποιηθεί τόσο στην εξόφληση φόρων όσο και εισφορών.
«Πατώντας» λοιπόν πάνω στις 24- 48 δόσεις για όσους έχει πλήξει περισσότερο η πανδημία θα αναγνωρίζεται -στοχευμένα- το δικαίωμα χορήγησης περισσότερων δόσεων. Με άλλα λόγια όσο μεγαλύτερη η ζημιά που έχει γίνει, τόσο μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός των δόσεων που θα προσφέρεται στον οφειλέτη για να αποπληρώσει τα χρέη του.

Πώς ο αριθμός των δόσεων θα ανεβαίνει σε 60 ή 72
Έτσι, για παράδειγμα επιχείρηση που θα έχει υποστεί μείωση εσόδων κατά 50% μέσα στο 2020, θα έχει το δικαίωμα να πληρώσει και σε περισσότερες δόσεις τα συσσωρευμένα χρέη της συγκριτικά με μια επιχείρηση η οποία θα εμφανίσει μείωση εσόδων 10% ή 20%. Κάτι ανάλογο φυσικά θα ισχύει και για τους μισθωτούς: Με άλλο αριθμό δόσεων θα εξοφλεί τα χρέη του υπάλληλος που μπήκε έναν ή δύο μήνες σε αναστολή και με διαφορετικό όποιος τέθηκε σε αναστολή για 8 μήνες. Το επόμενο «σκαλοπάτι» αριθμού δόσεων σχεδιάζεται να είναι ο αριθμός των 60 ή 72, δηλαδή χρονικός ορίζοντας εξόφλησης χρέους 5 ή 6 ετών.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α. Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.

Β. Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημική κρίση και παρουσιάζουν μείωση του τζίρου την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

Γ. Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Δ. Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Και η εναλλακτική της εξόφλησης σε βάθος 20ετίας
Βεβαίως για όσους δεν … αρκούν οι 72 δόσεις πάντα υπάρχει η εναλλακτική των 240 δόσεων: Με πρόσφατη υπουργική απόφαση έγινε ξεκάθαρο πως μέσα από τη διαδικασία της «ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» όσοι χρωστούν στο Δημόσιο μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε βάθος 20ετίας χωρίς απαραίτητα να έχουν οφειλή και σε Τράπεζα: Η απόφαση αυτή καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια τη διαδικασία για την κατάρτιση διμερών συμβάσεων και την «αυτόνομη» διευθέτηση χρεών είτε σε Εφορία είτε σε Ασφαλιστικά Ταμεία έως και σε 240 δόσεις.
Η διαδικασία λοιπόν έχει ως εξής: Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση για να ρυθμίσει είτε μόνο φόρους ή μόνο εισφορές και διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στο Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου, ο καθένας εξ’ αυτών, να υποβάλλει πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών. Όμως για να προχωρήσει η διαδικασία ο οφειλέτης θα αξιολογηθεί και πρέπει να θεωρηθεί βιώσιμος ή φερέγγυος.

Και 100 δόσεις για χρέη... σε Δήμους

Εναλλακτικούς τρόπους για να ρυθμίσουν τις όποιες οφειλές τους σε δήμους έχουν πλέον οι πολίτες και ας μην έχει «ανοίξει» επί του παρόντος η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα: Οι αιτήσεις θα έπρεπε να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (gov.gr), όμως η σχετική πλατφόρμα δεν είναι ακόμη διαθέσιμη. Έως ότου ανοίξει η πλατφόρμα, οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους απευθείας στους οικείους δήμους, είτε στις δημοτικές ειδικές εφαρμογές, είτε μέσω e-mail, είτε στον ιστότοπο του δήμου, προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ρύθμισης χρεών σε έως 100 δόσεις λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
Πλέον οι οφειλέτες που έχουν δικαίωμα να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση είναι περισσότεροι καθώς διευθετούνται πλέον σε μέχρι 100 δόσεις και τα χρέη που βεβαιώθηκαν πρόσφατα ή πρόκειται να βεβαιωθούν ως τις 30 Ιουνίου, όταν η αρχική ημερομηνία ήταν έως τις 28 Φεβρουαρίου . Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών σε έως 100 δόσεις και διαγραφής των προσαυξήσεων σε ποσοστό από 50% έως 100%.

B.Δ.

enikonomia.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: