29 Ιουλίου 2021

Επιδεινώνονται οι δείκτες νοσηλείας και θανάτων - Ποια νησιά είναι στο "κόκκινο"


Τις 200 έφτασαν οι νέες νοσηλείες λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας, εν μέσω θέρους, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς οι πλέον των 1100 νοσηλευομένων ασθενών με covid δημιουργούν μια ισχυρή συνθήκη ότι οι διασωληνώσεις θα αυξηθούν όπως επίσης και οι θάνατοι. Η επιδημία καλπάζει με το μέσο όρο των ημερήσιων νέων κρουσμάτων να φτάνει τα 2600.


Είναι γεγονός ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας δείχνει να προκαλεί πιέσεις, αν και ήπιες, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Μπορεί τα χθεσινά 2.874 κρούσματα να είναι μειωμένα σε σχέση με το προχθεσινό ρεκόρ καλοκαιριού (3.593), ωστόσο οι «σκληροί δείκτες» εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου.

Χθες σημειώθηκαν διπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με την Τρίτη, ενώ είχαμε και 196 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας έναντι 177 εξιτηρίων. Επίσης να επισημάνουμε ότι τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την αυξανόμενη πίεση που αρχίζει και πάλι να αντιμετωπίζει το ΕΣΥ.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι την εβδομάδα 19 Ιουλίου 2021 - 25 Ιουλίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.115, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 659. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,69. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα πριν από μία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι την εβδομάδα 12 Ιουλίου 2021 - 18 Ιουλίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 820, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 494. O δε λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,66.

Διαπιστώνεται δηλαδή σημαντική αύξηση εισαγωγών οι οποίες υπερτερούν των εξιτηρίων.

Σχετικά σταθερός παραμένει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ήταν 144 χθες έναντι 125 πριν από μία εβδομάδα. Οι διασωληνώσεις αυξάνονται αλλά ευτυχώς με αργό ρυθμό, γεγονός που καταδεικνύει την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός από σοβαρή νόσηση και εισαγωγή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πάντως και οι εμβολιασμοί δείχνουν πλέον να έχουν "πιάσει ταβάνι" και δεν αναμένονται πολλά νέα ραντεβού.

Χθες μάλιστα σημειώθηκαν μόλις 66.923 συνολικοί εμβολιασμοί με μόνο 19.360 να αφορούν πρώτη δόση. Να τονίσουμε ακόμη ότι επίσημα δεν έχουμε φτάσει τα 5.000.000 πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, κάτι που θα πετύχουμε σήμερα.
Αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη

Αν και επίσημα ο επιδημιολογικός χάρτης δεν έχει αλλάξει, τα στοιχεία της εβδομάδας δείχνουν ότι υπάρχουν περιοχές που φλερτάρουν έντονα με το "κόκκινο".

Οι επιπλέον 86.123 διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργήθηκαν το προηγούμενο 24ωρο σε ολόκληρη τη χώρα ανέδειξαν περιοχές που συγκεντρώνουν τα βλέμματα και την αγωνία των ειδικών για την πορεία της επιδημίας. Κι αυτό ακόμη δεν έχει φανεί ακόμη.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, υπάρχει ιδιαίτερα υψηλή θετικότητα σε μερικές περιοχές, όπως 5,51% στην Πάρο, 4,27% στη Μύκονο, 4,2% στην Τήνο, 3,76% στο Ρέθυμνο και 3,4% στη Σαντορίνη. τα στοιχεία αυτο αφορούν όμως το διάστημα 19-25 Ιουλίου. Μην ξεχνάμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε γενικά αύξηση κρουσμάτων, με τη Μύκονο λόγω λιγότερων τεστ κυρίως να σημειώνει λιγότερα κρούσματα.

Την εβδομάδα που αναφέραμε η μέση θετικότητα ήταν 3,26%, ποσοστό που συντηρείται ακόμη.

Οι τοπικές εξάρσεις που παρατηρούνται σε αρκετά νησιά βρίσκονται στον κατάλογο των ζητημάτων που θα συζητηθούν στην επικείμενη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Για την ώρα εισηγήσεις για έστω και μερικό lockdown δεν προκρίνονται.




news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: