3 Ιουλίου 2021

Ετοιμαζόταν να φύγει στο εξωτερικό ο Χρήστος Παππάς; Το μυστήριο με το τηλεφώνημα στη ΓΑΔΑ

Έπειτα από σχεδόν εννέα μήνες ερευνών ο Χρήστος Παππάς οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, εκεί όπου βρίσκονται και τα περισσότερα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μετά την μεταγωγή του στο σωφρονιστικό κατάστημα και τη συνέντευξη που πέρασε, μπήκε σε προσωρινή καραντίνα, όπως επιτάσσουν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Το ειδικό κελί στο οποίο θα κρατηθεί βρίσκεται στην ίδια πτέρυγα, όπου κρατούνται οι υπόλοιποι καταδικασμένοι χρυσαυγίτες. Ο 59χρονος πρώην υπαρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ζήτησε να διαμείνει στο κελί με τον Γιάννη Λαγό, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Μάιο.

Σταυριανάκης: Οι κινήσεις που οδήγησαν στον Παππά ήταν στοχευμένες

Ο δικηγόρος του Χρήστου Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, αναφερόμενος στη σύλληψη του πελάτη του, δήλωσε στο enikos.gr ότι υπήρχε σχεδιασμός κι ότι οι κινήσεις που έγιναν για να φτάσουν σ’ αυτόν οι Αρχές ήταν στοχευμένες. «Έχουν κατάσχει τα κινητά και τους υπολογιστές, θα τα εξετάσουν να δουν τι μπορεί να βρουν. Πάντως αυτά που λένε ότι ετοιμαζόταν να φύγει στο εξωτερικό, ότι κρυβόταν σε μοναστήρια κτλ, δεν ισχύουν». Όσο για το αν υπήρξε κάποιο πρόσωπο που μίλησε και οδήγησε την ΕΛ.ΑΣ. στη σύλληψη του πελάτη του ο κ. Σταυριανάκης είπε: «Εγώ όπως έχω ξαναπεί δεν γνώριζα που βρίσκεται, ήταν και συνειδητή δική μου επιλογή να μην γνωρίζω, γιατί καταλαβαίνετε ότι σε μια ενδεχόμενη σύλληψη θα μπορούσε να κλονιστεί η σχέση εμπιστοσύνης».

Για το εάν υπήρξε «βαθύ λαρύγγι» στην υπόθεση θεωρεί ότι «το τηλεφώνημα δεν είναι το κύριο μέσο με το οποίο έφτασαν στη σύλληψη». «Πιθανόν να υπήρξε κάποιος που μίλησε, αυτός δεν ήταν σίγουρα από τον στενό του κύκλο κι από τους ανθρώπους που εμπιστεύεται. Δεν υποπτεύεται κάποιον, όμως είναι βέβαιος ότι δεν είναι δικός του άνθρωπος. Ήταν όμως σύμφωνα με την εξέλιξη μια πρόφαση, καθώς είχαν υπάρξει στοχευμένες κινήσεις που οδήγησαν σε αυτόν, όπως και το σημείο που συνελήφθη», υπογράμμισε. Ο κ. Σταυριανάκης τέλος ανέφερε ότι ο Χρήστος Παππάς σκόπευε να παραδοθεί.

Οι συνεργοί και τα σενάρια…

Στο κάδρο της υπόθεσης έχουν μπει πλέον κι επίσημα, έπειτα από εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, πρόσωπα που έχουν αναφερθεί ονομαστικά κατά το παρελθόν ότι βοηθούσαν το νο2 της Χρυσής Αυγής να διαφύγει τη σύλληψη. Το ενδεχόμενο ο Χρήστος Παππάς να φιλοξενήθηκε και τους 9 μήνες σε αυτό το σπίτι στην περιοχή του Ζωγράφου εξετάζεται, όπως εξετάζονται και όλα τα υπόλοιπα σενάρια που οδήγησαν σε ένα απτό δεδομένο, την σύλληψη του.

Ετοιμαζόταν να διαφύγει; Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, εκτιμούν ότι ο Χρήστος Παππάς είχε καταφέρει να βρει τον τρόπο και τους διαύλους για να διαφύγει στο εξωτερικό, παρότι υποστηρίζει ότι σκόπευε να παραδοθεί. Ο πρώην βουλευτής επικρατείας και κουμπάρος του αρχηγού της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου έψαχνε όλο αυτό το διάστημα μια δίοδο διαφυγής στο εξωτερικό, με χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία να είναι στις επιλογές του. Προκύπτει ότι δεν είχε τη δυνατότητα να φύγει άμεσα στο εξωτερικό, μετά την ολοκλήρωση της δίκης τον Οκτώβριο. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι υπήρχαν άνθρωποι που προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να χτίσει μια "γέφυρα" εξόδου από την χώρα, γέφυρα που πιθανολογείται ότι ήταν έτοιμος να την διαβεί, αλλά δεν πρόλαβε.

Διαπραγματευόταν τη σύλληψη του; Στις αρχές Μαΐου είχε υπάρξει ξανά συζήτηση και πολιτική αντιπαράθεση επειδή ο Παππάς παρέμενε ασύλληπτος. Τότε ο κ. Σταυριανάκης είχε κάνει αναφορά σε «πρόταση κρατικού αξιωματούχου ώστε να παραδοθεί και αυτό να αναγνωριστεί στη συνέχεια», με την κυβέρνηση να το διαψεύδει και να κάνει λόγο για σενάρια εκτός πραγματικότητας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δήλωση έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με κάποιους να εξακολουθούν να θέτουν το ερώτημα αν ο Χρήστος Παππάς όλο αυτό το διάστημα μέσω συγγενών του ή άλλων διαύλων επικοινωνίας διαπραγματευόταν την παράδοση ή σύλληψή του, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης έχουν διαρραγεί και το πλέγμα που είχε δημιουργηθεί σε ένα μέρος της κοινωνίας, που ψήφιζε και υποστήριζε τη Χρυσή Αυγή όσο αυτή ήταν στην Βουλή δεν υπάρχει πλέον.

Υπήρξε πληροφοριοδότης; Είναι σαφές ότι υπήρξε κάποιο πρόσωπο που οδήγησε τις Αρχές στο σπίτι του Ζωγράφου ή υπήρξε κάποιο άτομο που επιβεβαίωσε τις κινήσεις που οι Αρχές ήδη είχαν κάνει κλείνοντας μεθοδικά τον κύκλο των υπόπτων. Ένας κύκλος που ξεκίνησε με λίστα 400 ατόμων και σιγά-σιγά αποκλείονταν πρόσωπα. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν καταλήξει στο πρόσωπο που υπέθαλπε τον Χρήστο Παππά και το σπίτι όπου βρισκόταν και όταν υπήρξε πλέον και η στοχευμένη πληροφορία πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση για τη σύλληψή του.

Κουράστηκε ο Παππάς να ζει ως φυγόδικος; Ο Χρήστος Παππάς παρακολουθούσε την πολιτική αντιπαράθεση που ο ίδιος είχε προκαλέσει με την διαφυγή του. Έβλεπε ότι αποτελούσε βασικό αντικείμενο αμφισβήτησης της κυβέρνησης κι αυτό προφανώς και του δημιουργούσε την αίσθηση ότι είναι με έναν τρόπο «παράγοντας» του πολιτικού παιχνιδιού. Αυτό όμως δεν αναιρεί ότι εδώ και εννέα μήνες είτε μόνο στο σπίτι στου Ζωγράφου, είτε και αλλού ζούσε στην σκιά. Ο 59χρονος, όπως λένε και άνθρωποι της Αστυνομίας, ήταν αναμενόμενο να αρχίσει να «σπάει» και να μην λειτουργεί με τα μέτρα προστασίας που λειτουργούσε στις αρχές. Καταλάβαινε ότι το να αποφεύγει την σύλληψη δημιουργεί μια ένταση και ένα κακό προηγούμενο γι’ αυτόν. Το κυριότερο όμως, ήταν ότι ο ίδιος αν και δεν ήταν στη φυλακή, δεν ήταν ελεύθερος.

Η 52χρονη «θαυμάστρια»

Η γυναίκα στο σπίτι της οποίας κρυβόταν ο Χρήστος Παππάς είναι ένα πρόσωπο που πληρούσε τις προϋποθέσεις ώστε να τον φιλοξενήσει. Τον θαύμαζε, οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος να τον «δώσει» στις αρχές. H 52χρονη Ιρίνα έμενε μόνη, οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος κάποιο άλλο πρόσωπο να έρθει σε επαφή με τον Παππά. Είχε την οικονομική δυνατότητα να τον στηρίξει όσο χρειαζόταν. Το κυριότερο όμως ήταν πως η 52χρονη ήταν πρόσωπο που δεν είχε πολλά πάρε-δώσε με τους γείτονες της. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και το βράδυ της Παρασκευής, το σπίτι της οδού 28ης Οκτωβρίου είχε την ίδια εικόνα με τα προηγούμενα βράδια. Όπως είπε χαρακτηριστικά γείτονας της 52χρονης «Είτε έμενε εδώ ο Παππάς, είτε οποιοσδήποτε άλλος, είτε μόνη της, η εικόνα του σπιτιού είναι ίδια, ένα κλειστό σπίτι κι αυτή ένας κλειστός άνθρωπος».

Θα μιλήσουν κινητά και λάπτοπ

Στα χέρια των Αρχών είναι τα δύο κινητά και το ένα λάπτοπ που εντοπίστηκαν στο σπίτι στου Ζωγράφου. Αυτά αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε τρία καίρια ερωτήματα τόσο των Αρχών όσο και της κοινής γνώμης.

  • Ποιοι βοηθούσαν τον Χρήστο Παππά όλο αυτό το διάστημα, είτε να διαφεύγει τη σύλληψη, είτε να φιλοξενείται, είτε να σχεδιάζει την φυγή του στο εξωτερικό.
  • Με τι πόρους ζούσε όλο αυτό το διάστημα;
  • Πού βρισκόταν; Κρυβόταν μόνο στο σπίτι της 52χρονης ή και αλλού;.

Όποιες απαντήσεις κι αν δοθούν ωστόσο, η ουσία είναι ότι ο Χρήστος Παππάς, το τελευταίο ασύλληπτο μέλος της Χρυσής Αυγής, από το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται κι αυτός κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού. 

 

 enikos.g

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: