12 Ιουλίου 2021

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ιταλία – Πήρε το EURO στα πέναλτι η «Σκουάντρα Ατζούρα» (3-2)

 

Μετά από 53 χρόνια προσμονής η Εθνική Ιταλίας αναρριχήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην κορυφή της ποδοσφαιρικής Ευρώπης.

Οι «ατζούρι» επικράτησαν με 3-2 της Αγγλίας στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση) στον τελικό του Euro 2020, που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία τους, μετά το μακρινό 1968, όταν και είχαν πανηγυρίσει εντός των τειχών το μοναδικό μέχρι σήμερα ευρωπαϊκό τους.

Εν τέλει επαληθεύτηκε το σύνθημα «Football’s coming to Rome», καθώς ο Ντοναρούμα πρωταγωνίστησε στη «ρώσικη ρουλέτα» και με δύο αποκρούσεις πέναλτι έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη μεγάλη επιτυχία των Ιταλών, η οποία ως γνωστόν επιτεύχθηκε μέσα στο «σπίτι» των Άγγλων.

Τα «τρία λιοντάρια», τα οποία δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό στον παρθενικό τελικό της ιστορίας τους στη διοργάνωση, βλέποντας μάλιστα την κατάρα των πέναλτι να μην τους εγκαταλείπει, προηγήθηκαν μόλις στο 2' με τον Σο, ωστόσο το γκολ του Μπονούτσι κράτησε το συγκρότημα του Μαντσίνι ζωντανό στη διεκδίκηση του τροπαίου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

1-0 για την Ιταλία: Εύστοχος ο Μπεράρντι...

1-1 για την Αγγλία: Εύστοχος ο Κέιν...

Χαμένο πέναλτι για την Ιταλία: Ο Μπελότι εκτέλεσε αλλά ο Πίκφορντ απέκρουσε...

1-2 για την Αγγλία: Εύστοχος ο Μαγκουάιρ...

2-2 για την Ιταλία: Εύστοχος ο Μπονούτσι...

Χαμένο πέναλτι για την Αγγλία: Ο Ράσφορντ εκτέλεσε αλλά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι...

3-2 για την Ιταλία: Εύστοχος ο Μπερναντέσκι...

Χαμένο πέναλτι για την Αγγλία: Ο Σάντσο εκτέλεσε αλλά ο Ντοναρούμα απέκρουσε...

Χαμένο πέναλτι για την Ιταλία: Ο Ζορζίνιο εκτέλεσε αλλά ο Πίκφορντ με τη βοήθεια του δοκάριου απέκρουσε...

Χαμένο πέναλτι για την Αγγλία: Ο Σάκα εκτέλεσε αλλά ο Ντοναρούμα απέκρουσε. Πρωταθλητές Ευρώπης οι Ιταλοί.

Ο αγώνας

Καμία έκπληξη δεν επιφύλαξε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι στην ενδεκάδα της Ιταλίας, σε αντίθεση με τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος άφησε το 4-2-3-1 και επέλεξε σχήμα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς (3-4-3). Ως εκ τούτου έμεινε εκτός ενδεκάδας ο Σάκα, με τον Γουόκερ να αγωνίζεται ως δεξιός στόπερ σε άμυνα τριών, την ώρα που ο Μάουντ πλαισίωνε τους Κέιν και Στέρλινγκ.

Ονειρεμένο ξεκίνημα έκανε η Αγγλία στον τελικό, καθώς με γκολ από τα... αποδυτήρια πήρε το προβάδισμα με το... καλησπέρα!

Μόλις στο 2ο λεπτό, σε μία υποδειγματική επίθεση των «τριών λιονταριών», ο Σο, μετά από σέντρα του Τρίπιερ έπιασε ένα ωραίο σουτ μέσα από την περιοχή και νίκησε τον Ντοναρούμα, κάνοντας το 1-0 για το συγκρότημα του Σάουθγκεϊτ, εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών στο Γουέμπλεϊ. 

Οι Άγγλοι, με την ψυχολογία στα ύψη, μετά το γρήγορο γκολ τους, κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο απέναντι σε μία Ιταλία που φαινόταν επηρεασμένη και προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της.

Στη συνέχεια η επιθετική ορμή των «τριών λιονταριών» κόπασε, κι έτσι οι «ατζούρι» κατάφεραν να ισορροπήσουν το παιχνίδι, χάνοντας την πρώτη τους μεγάλη ευκαιρία στο 35ο λεπτό.

Ο Κιέζα με τρομέρη ατομική προσπάθεια έφτασε μέχρι τα όρια της περιοχής, απ' όπου σούταρε με το αριστερό, βλέποντας την μπάλα να περνάει λίγο άουτ.

Χωρίς αλλαγές ξεκίνησαν στο β΄ημίχρονο οι δύο ομάδες ωστόσο ο Μαντσίνι δεν άργησε να κάνει τις πρώτες διορθωτικές κινήσεις (οι Ιμόμπιλε και Μπαρέλα έδωσαν τη θέση τους στους Μπεράρντι και Κριστάντε), στην προσπάθειά του να κάνει πιο επιθετική την ομάδα του, προκειμένου να φτάσει στην ισοφάριση.

Όντως οι Ιταλοί βελτιώθηκαν μετά τις αλλαγές, έγιναν πιο επιθετικοί και στο 57' απειλησαν με τον Ινσίνιε γύρισμα απείλησε τον Πίκφορντ, ο οποίος όμως ήταν σε ετοιμότητα, ενώ πέντε λεπτά αργότερα ο Κιέζα «φλέρταρε» με το 1-1, ωστόσο το υπέροχο πλασέ του ανάγκασε σε εξαιρετική επέμβαση τον Άγγλο γκολκίπερ.

Στο 62' σε εκτέλεση κόρνερ ο Στόουνς έπιασε την κεφαλιά, ωστόσο επενέβη ο Ντοναρούμα, ενώ στο 67' οι Ιταλοί έφτασαν στην ισοφάριση με τον Μπονούτσι.

Μετά από κόρνερ ο Βεράτι έπιασε την κεφαλιά, ο Πίκφορντ απέκρουσε, με την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι και να στρώνεται στον διεθνή αμυντικό της Γιουβέντους, ο οποίος με κοντινό πλασέ έκανε το 1-1 για τους «ατζούρι».

Με το μομέντουμ πια να βρίσκεται στο... γήπεδο της η ομάδα του Μαντσίνι λίγο έλειψε να κάνει την ολική ανατροπή μέσα στο Γουέμπλεϊ, όταν στο 73' ο Μπεράρντι πρόλαβε την έξοδο του Πίκφορντ, αλλά έστειλε άουτ την μπάλα.

Στα λεπτά που απέμεναν δεν άλλαξε κάτι, το 1-1 διατηρήθηκε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κάιπερς, κι έτσι ο τελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Ούτε στο επιπλέον μισάωρο άλλαξε κάτι, με τους Αγγλους να βγαίνουν κάπως περισσότερο από την άμυνά τους, αλλά να μην μπορούν να... βρεθούν στην επίθεση.

Οι Ιταλοί από την πλευρά τους εμφάνισαν σημάδια κόπωσης και προτίμησαν να διαφυλάξουν τα νώτα τους από το να ψάξουν για το γκολ της νίκης.

Τα πέναλτι ήταν το φυσικό επακόλουθο του τελικού. Εκεί, όπως συνέβη και στον ημιτελικό με την Ισπανία, έλαμψε το άστρο του Τζανλουΐτζι Ντοναρούμα.

Ο γκολκίπερ της Εθνικής Ιταλίας απόκρουσε τα πέναλτι των Σάντσο και Σάκα, ο Ράσφορντ σημάδεψε το δοκάρι και οι δύο επεμβάσεις του Πίκφορντ στις εκτελέσεις των Μπελότι και Ζορζίνιο δεν ήταν αρκετές για τα «Τρία Λιοντάρια».

 ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (118΄ Φλορέντσι), Μπαρέλα (54΄ Κριστάντε), Ζορζίνιο, Βεράτι (96΄ Λοκατέλι), Κιέζα (85΄ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (55΄ Μπεράρντι), Ινσίνιε (91΄ Μπελότι)

ΑΓΓΛΙΑ (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ (120΄ Σάντσο), Μαγκουάιρ, Στόουνς, Σο, Φίλιπς, Ράις (74΄ Χέντερσον - 120΄ Ράσφορντ), Τρίπιερ (70΄ Σάκα), Μάουντ (99΄ Γκρίλις), Κέιν, Στέρλινγκ

Δεν υπάρχουν σχόλια: