8 Ιουλίου 2021

Νέα μέτρα - Εισήγηση ειδικών: Με αρνητικό rapid test και η επιστροφή από τα νησιά


Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγείται να επιβληθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα και ειδικά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία μεταδίδεται ταχύτατα, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Οι ειδικοί εισηγούνται η επιστροφήτόσο των κατοίκων και των εργαζομένων, όσο και των τουριστών από τα νησιά, να γίνεται κατόπιν αρνητικού rapid test για τον κορονοϊό.


Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται στις εξέδρες των γηπέδων να βρίσκονται φίλαθλοι, οι οποίοι θα είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα αυτή θα διαμορφώνεται στο 75%, ενώ στις εξέδρες θα μπορούν να βρίσκονται και παιδιά, τα οποία είναι ανεμβολίαστα σε ποσοστό 5%, με την προϋπόθεση να έχουν κάνει self test για τον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση επίσημες ανακοινώσεις για τα μέτρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν το απόγευμα της Πέμπτης στις 18:00, από τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους ειδικούς, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκα Μαγιορκίνη.

Πελώνη: Την επόμενη εβδομάδα ανακοινώσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς


Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, όπως ανέφερε νωρίτερα την Πέμπτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, προανήγγειλε ουσιαστικά την επίσπευση της διαδικασίας, δεδομένου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παλαιότερα είχε παραπέμψει τις τελικές αποφάσεις για τον χειμώνα. «Η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική εισήγηση από την εθνική επιτροπή βιοηθικής για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, θα ανακοινώσει τις σχετικές αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Πελώνη.


Την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους στην εστίαση

Αναφορικά με το αν στις 15 Ιουλίου θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι, η κυρία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι η πορεία της πανδημίας είναι δυναμική και οι αριθμοί αξιολογούνται καθημερινά. «Η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση την οποία παρακολουθούμε και αξιολογούμε σε συνεργασία με την Επιτροπή των επιστημόνων. Έχει ανακοινωθεί το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, θα αξιολογηθούν τα επίκαιρα δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», σημείωσε.

Τα μέτρα για τα μπαρ και τα κλαμπ


Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν και τίθενται από σήμερα σε ισχύ αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης. Οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε μάλιστα πως «οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την αμέσως επόμενη μέρα. Κάθε παράβαση θα επιφέρει πρόστιμο 2.000 ευρώ για τα καταστήματα κάτω των 200 τ.μ. και 5.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα και -σε κάθε περίπτωση- σφράγιση από την επόμενη και για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια».

Η κ. Πελώνη σημείωσε επίσης πως «πάνω από 60% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν από τα φαρμακεία έως μεθαύριο Σάββατο 4 self-test για τον μήνα Ιούλιο. Είναι, άλλωστε, προφανές πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα».

Και επανέλαβε: «Μόνη λύση, ωστόσο, παραμένει ο εμβολιασμός. Και η λύση αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς έχει εισβάλει και στη χώρα μας και αναμένεται να επικρατήσει το επόμενο διάστημα η μετάλλαξη Δέλτα, που είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων». Όπως χαρακτηριστικά είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος: «Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση της πανδημίας. Έχουμε στα χέρια μας μια ασπίδα που δεν είχαμε στην προηγούμενη φάση: το εμβόλιο, στο οποίο έχουν καθολική, δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά, δουλεύουν, μας προστατεύουν όλους. Όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα, πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Σε αυτή την κατεύθυνση, για να ενισχύσουμε τον εμβολιασμο, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των συμπολιτών μας που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία.

Ήδη ενισχύεται η προθυμία των συμπολιτών μας να κλείσουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης. Με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές. Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει - ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών - η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. Την προσεχή Δευτέρα, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων».


ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: