24 Αυγούστου 2021

Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα - Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους


Δέσμη μέτρων δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και θα ισχύσουν από το φθινόπωρο, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
«Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και τόνισε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Μέτρα δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους


Τα μέτρα από το φθινόπωρο θα αφορούν τους ανεμβολίαστους, εξήγησε ο Βασίλης Κικίλιας.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν

1. Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν

2. Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος

3. Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας. Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

4. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

5. Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι

6. Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση


Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.


Κοτανίδου: Tο πραγματικό δίλημμα δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, αλλά εμβόλιο ή ιός

Αυτή την ώρα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 18 εκατ. συνάνθρωποί μας, με post covid syndrome, επισήμανε, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», Αναστασία Κοτανίδου.

Κάθε επιδημία ακόμα και της ίδια ασθένειας είναι μοναδική, δήλωσε κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων των κυβερνητικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Εξήγησε όμως ότι η τωρινή, πέρα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού, διαφέρει και σε κάτι ακόμα, καθώς ισχυρές χώρες μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πανδημίας.

«Η πρόληψη είναι η βασική συνιστώσα του προβλήματος». Τα εμβόλια διδάσκουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα πώς να ανταποκριθεί σε μία λοιμώδη νόσο, εξήγησε μεταξύ άλλων η Αναστασία Κοτανίδου.

Επισήμανε δε ότι το πραγματικό δίλημμα για όλους μας δεν είναι εμβόλιο ή τίποτα, αλλά εμβόλιο ή ιός.

Για την ασφάλεια του εμβολίου στο μέλλον, ζήτησε από τον κόσμο να δείξει εμπιστοσύνη τους ειδικούς και τα δεδομένα που συλλέγει η επιστημονική κοινότητα.

Το προφίλ ασφαλείας των εμβολίων είναι πάρα πολύ ισχυρό επισήμανε, ενώ τόνισε ότι αυτή την ώρα σε όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 18 εκατ. συνάνθρωποί μας, οι οποίοι πάσχουν από ένα πολύ δυσάρεστο και επιβαρυντικό σύνδρομο, το post covid syndrome.

Το εμβόλιο είναι μία ελαφρά παρέμβαση, πολύ ελεγχόμενο υπο-μέρος της συχνά απρόβλεπτης και έντονης συστηματικής παρέμβασης που μπορεί να προκαλέσει ό ίδιος ο ιός στους ανθρώπους που θα νοσήσουν, επισήμανε μεταξύ άλλων καλώντας όλους να μην διστάσουν να εμβολιαστούν.

Είναι θέμα ασφάλειας της προστασίας της δικής μας και όσων αγαπούμε, κατέληξε η Αναστασία Κοτανίδου.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: