22 Αυγούστου 2021

Ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου Λιτοχώρου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου είχε την τιμή να υποδεχτεί την κα Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το βράδυ του Σαββάτου 21 Αυγούστου 2021. 

Η ομιλία της κυρίας Ευθυμίου, με θέμα «Η Επανάσταση του 1821. Συνέχειες και ασυνέχειες», αποτέλεσε την κεντρική εκδήλωση του Δήμου, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Η κα Ευθυμίου ξενάγησε το ακροατήριο, με τρόπο μοναδικό και παραστατικό, στην περίοδο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και της ανεξαρτησίας του Ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας παράλληλα τις συνέχειες και ασυνέχειες που παρατηρούνται στη νοοτροπία και τον τρόπο διαχείρισης κρίσεων του Ελληνικού έθνους, από τότε έως σήμερα.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, καλωσόρισε την κα Ευθυμίου στις υπώρειες του εμβληματικού Ολύμπου και υπογράμμισε την σπάνια ικανότητά της, ως πανεπιστημιακής καθηγήτριας, να μεταφέρει και να προσφέρει απλόχερα την επιστήμη έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου, διδάσκοντας ιστορία σε χιλιάδες Ελλήνων, ως μια ευκαιρία αυτογνωσίας και ενδοσκόπησης.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος κα Ουρανία Κατσαμάκα, εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Απασχόλησης και Καινοτομίας του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Υποδεχόμενη την κα Ευθυμίου στο βήμα σημείωσε ότι «η Μαρία Ευθυμίου εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει την “Ελλάδα της φλόγας” και όχι την “Ελλάδα της στάχτης”, όπως πολύ εύστοχα σημειώνει στο τελευταίο βιβλίο της, «Ρίζες και θεμέλια», ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Με τις ομιλίες της απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, κάθε ηλικίας, αλλά έχει το βλέμμα στραμμένο ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Γιατί μαθαίνοντας την ιστορία της χώρας τους, θα μπορέσουν να σκεφτούν γι’ αυτήν και όχι απλά να συλλογίζονται χωρίς στόχο. Μιλάει για την Ιστορία με πάθος, με ψυχή, γιατί γι’ αυτήν μόνο έτσι πρέπει να την προσεγγίζει κανείς».

Ο Μαθηματικός Ευάγγελος Μαυρομμάτης για την ομιλία της κ. Ευθυμίου

Η κυρία Μαρία Ευθυμίου η κορυφή σήμερα της οροσειράς των Ελλήνων ιστορικών, με τη χθεσινή της ομιλία στο ανοιχτό αμφιθέατρο του πάρκου του Λιτοχώρου, διαφώτισε και εμπλούτισε την ιστορική γνώση των Λιτοχωριτών και των παραθεριστών του Λιτοχώρου, που την παρακολούθησαν.

Έδωσε ανάγλυφα το πολιτικό τοπίο του 19ου  αιώνα, του αιώνα των αγώνων για Εθνισμό σε όλο τον κόσμο. Για τα βαλκάνια και ιδιαίτερα για την Ελλάδα έδωσε τη διάσταση του αγώνα για ανεξαρτησία του έθνους και όχι για αυτονομία από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ανέλυσε με σαφήνεια τη συμβολή των ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσικής αυτοκρατορίας στον αγώνα του  21. Ερμήνευσε τις τάσεις των ευρωπαϊκών κρατών και της Ρωσίας και έδωσε την πραγματικότητα στη βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα από τα Ευρωπαϊκά κράτη και τη Ρωσία. Εξήγησε η ομιλήτρια  τις ισορροπίες ανάμεσα στην ομόδοξη Ρωσία και στο δυτικό κόσμο που κράτησε η επανάσταση, και ανέτρεψε τον ισχυρισμό ορισμένων ότι η επανάσταση ήταν «δάκτυλος» της Ρωσίας.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε  με σαφήνεια από την αρχή της ομιλίας της, στη διάκριση μεταξύ πολέμου και επανάστασης. Τόνισε ιδιαίτερα τη βούληση και επιμονή των Ελλήνων στη συνταγματική πολιτεία μέσα από τις εθνοσυνελεύσεις από τις οποίες προέκυψαν και συντάχτηκαν συντάγματα, άξια θαυμασμού μέχρι σήμερα.

Η κυρία Ευθυμίου πρόβαλε τις αρετές των αγωνιστών της επανάστασης τόσο των οπλαρχηγών και καραβοκύρηδων όσο και των πολιτικών και φώτισε τα μελανά και θλιβερά σημεία της επανάστασης. Έδωσε στο ακροατήριό της να κατανοήσει τα αίτια που προκάλεσαν τους εμφυλίους πολέμους. Οι δύο λόγοι που προκάλεσαν τους εμφυλίους πολέμους μέσα  στην  επανάσταση κατά την κυρία Ευθυμίου ήταν: Ο ένας λόγος, οι διαφορές ανάμεσα στους αυτόχθονες (κατοίκους επαναστατημένων περιοχών) και ετερόχθονες (προερχόμενους από μη επαναστατημένες περιοχές), και ο άλλος λόγος ήταν οι διαφορές  μεταξύ οπλαρχηγών και καραβοκύρηδων από τη μια μεριά και των πολιτικών από την άλλη.

Οι ομιλίες αυτές όπως της κυρίας Ευθυμίου και με το κύρος της κυρίας Ευθυμίου, είναι αναγκαίες αλλά και ικανές να βοηθήσουν τον Έλληνα πολίτη να κατανοήσει πολλά πράγματα που στο μυαλό του τα έχει συγκεχυμένα και αδιευκρίνιστα. Αυτές οι ομιλίες, μας οδηγούν σε συμπεράσματα και μάλιστα σε  συμπεράσματα για το σήμερα, για αναθεωρήσεις αντιλήψεων και για εφαρμογή πρακτικών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα.

Ευχαριστούμε την κυρία Ευθυμίου και θα την παρακαλούσαμε να μας επισκεφτεί και για άλλες παρόμοιες ομιλίες εθνικού και  παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ 22/8/2021

ΜΕ ΤΙΜΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: