13 Αυγούστου 2021

50ο Φεστιβάλ Ολύμπου: ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Στο πλαίσιο του 50 ου Φεστιβάλ Ολύμπου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 στην Κατερίνη βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με τα παραδοσιακά όργανα για τις/τους έφηβες/ους του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου το οποίο εμψύχωσαν μέλη του μουσικού σχήματος «Μελωδοί της παράδοσης» με επικεφαλής τον μουσικό
Δημήτρη Καραμούζα.
Το βιωματικό εργαστήριο ήταν συνέχεια αντίστοιχου θεατρικού βιωματικού εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη (6/8/2021). Τα δύο εργαστήρια εντάσσονται στις εκπαιδευτικές δράσεις «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» οι οποίες τα τέσσερα τελευταία χρόνια οργανώνονται από το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» (Ε.Π.Δ.) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Σκοπός του βιωματικού εργαστηρίου ήταν η κατανόηση από τα παιδιά των φυσικών χαρακτηριστικών και των μουσικών δυνατοτήτων των βασικών παραδοσιακών οργάνων.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από
διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα παιδιά τραγούδησαν, χόρεψαν και συζήτησαν
με τους μουσικούς διάφορα ζητήματα που αφορούν:
- τη σημασία της παραδοσιακής μουσικής·
- τις σχέσεις και τις διαφορές με άλλα είδη μουσικής
-τη μουσικολογική ταυτότητα και τις μουσικές δυνατότητες των βασικών
παραδοσιακών οργάνων·
- τις βασικές μουσικές παραδοσιακές κλίμακες·
-τους τρόπους οργανικής και φωνητικής εκτέλεσης των παραδοσιακών τραγουδιών.

Το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» του ΟΡ.ΦΕ.Ο. ευχαριστεί θερμά τους «Μελωδούς της Παράδοσης» και ιδιαίτερα τον αρχιμουσικό Δημήτρη Καραμούζα για τις εξαιρετικές καλλιτεχνικές εμπειρίες που πρόσφεραν στα παιδιά, αλλά και για την υποστήριξη σε μουσικά θέματα που παρέχουν στην ομάδα του Ε.Π.Δ.

Στη διάρκεια του «Εργαστηρίου» τηρήθηκαν τα μέτρα πρόληψης για τον COVID-19
(self tests).

Οι εκπαιδευτικές δράσεις «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου ολοκληρώνονται την Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 21.00 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου με τη θεατρική παράσταση «Άστραψε, ξάφνου, φως» του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων».

Το καθόλα αξιόλογο «Εργαστήρι Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» διευθύνει, επιμελείται και συντονίζει ο εκπαιδευτικός και ιστορικός τέχνης, Νικόλαος Γραίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: