19 Αυγούστου 2021

Ούτε να το σκέφτεστε για επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο

 του Σαββίδη Παναγιώτη

Μια παροιμία λέει «στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος» έτσι και η κυβέρνηση της «στάχτης και μπούρμπερη» κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο.

Μια πρώτη παρατήρηση που μπορεί να γίνει είναι ότι νομοθετούν για κάτι που δεν είναι δικό τους, για κάτι που μας χαρίστηκε από αυτό που ονομάζεται «θαύμα» της φύσης και η υποχρέωση μας είναι να το προστατεύουμε, όπως όλα τα μνημεία φυσικής κληρονομιάς, αποτελεί δείγμα ανθρώπινου πολιτισμού.


Η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση βουνών και γενικότερα της φύσης εντάσσεται στην στρατηγική της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που μεσολαβούν για «πράσινες» μπίζνες εξυπηρετώντας ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Τα βουνά δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδία κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ήδη τα λεηλατούν με την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών αφαιρώντας το δικαίωμα του λαού για άθληση, ψυχαγωγία, κα.

Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται από μεριάς της κυβέρνησης η προσπάθεια επιβολής εισιτηρίου εισόδου στον Όλυμπο που μάλιστα θα αναθέσει (αν δεν ακυρώσουμε αυτά τα σχέδια) η πληρωμή του αντιτίμου να γίνεται από ιδιωτική εταιρία.

Καμιά εμπιστοσύνη σε όλους αυτούς που δεν μπορούν (δεν θέλουν) να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες για να αναχαιτισθούν οι φωτιές στα δάση, που δεν χαράζουν δασικούς δρόμους για να διευκολύνεται η προσέγγιση τους, που διέλυσαν υπηρεσίες όπως την δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, υποβάθμισαν τις δασικές υπηρεσίες που δρούνε κάτω από ένα άθλιο και ξεπερασμένο νομικό πλαίσιο.

Χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους και να ορθωθεί ένα μαζικό, μαχητικό, κίνημα, αντίστασης που θα αντιπαλέψει κάθε σκέψη εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του βουνού.

Χρειάζεται ξεκάθαρη θέση από όλους χωρίς ήξεις και αφήξεις, χωρίς να πέσουμε σε αγοραίες λογικές με όχημα την ανταποδοτικότητα που θέλει από άλλη «οδό» να περάσει την πληρωμή εισόδου στο βουνό.

Να στηριχτούν οι μικροί επαγγελματίες του χώρου, οι ορειβατικοί σύλλογοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να διεκδικήσουν συλλογικά και ενωτικά αυτά που απαιτούνται για να συνεχίσουν τις δραστηριότητες τους σε σχέση με το βουνό και την φύση.

Είναι οι μόνοι που ξέρουν καλύτερα το βουνό και τις ανάγκες του.

Τώρα χρειάζεται να οργανωθεί ο αγώνας, να υπάρξει κοινός συντονισμός με αίτημα ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ βάζοντας παράλληλα το θέμα των ανεμογεννητριών.

Δεν πρέπει εξαντληθεί η όποια αγανάκτηση στον παραγοντισμό και στις δημόσιες σχέσεις που προβάλλουν ορισμένοι για να καμφθεί η αγωνιστική διάθεση του κόσμου που θέλει να ορθώσει τοίχος και να αναχαιτίσει κάθε προσπάθεια εκμετάλλευσης του βουνού.

Άμεση απάντηση πρέπει να πάρουν και όλοι αυτοί που καθησυχάζουν τον κόσμο για να προετοιμάσουν σε άλλο χρόνο και με άλλο τρόπο να φέρουν το προσχέδιο νόμου της κοινής υπουργικής απόφασης για την επιβολή εισιτηρίου στο βουνό.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Φώντας Μπαραλιάκος όπου με τις γνώστες επικοινωνιακές του φούσκες μιλάει για διαβούλευση του ζητήματος με τους αρμόδιους φορείς, την τοπική κοινωνία, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να εκτονωθεί η όποια μαζική διαμαρτυρία που εκφράστηκε κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Να βγούμε στην αντεπίθεση για την ζωή που μας αξίζει και δικαιούμαστε.

Χωρίς να χαθεί χρόνος τώρα να οργανωθεί ο αγώνας και να δοθεί μαχητικά, αγωνιστικά, μαζικά, η λαϊκή απάντηση ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: