19 Αυγούστου 2021

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια


Ξεκίνησαν οι ρίψεις εναέριων μέσων με το πρώτο φως της ημέρας στην ευρύτερη περιοχή των Βιλίων Αττικής η οποία κατακαίει δασική έκταση από το μεσημέρι της Δευτέρας. Η επιχείρηση είναι δύσκολη καθώς η φωτιά έχει δημιουργήσει πολλά μέτωπα απειλώντας πολλά σημεία.
Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί της Πέμπτης υπήρξε εισήγηση της Πυροσβεστικής για προληπτική εκκένωση των οικισμών Πανόρμα, Καραούλι, Αγία Σωτήρα και Παλαιοχώρι χωρίς όμως να υπάρξει μήνυμα από το 112.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά καμένα.

Σύμφωνα με τον, αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Κοσμόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Open, οι φλόγες απειλούν σπίτια σε Καραούλι και Θέα. «Ο οικισμός έχει περίπου 600 κατοίκους, οι οποίοι κατευθύνονται προς Μάνδρα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «τα περιπολικά πέρασαν σπίτι σπίτι αλλά δεν υπήρξε μήνυμα από το 112». Σε όλη την περιοχή έμειναν όλη τη διάρκεια της νύχτας ισχυρές επίγειες δυνάμεις καθώς δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά διάσπαρτες φωτιές.



Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα (9) ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα



Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για σήμερα Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας) και Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 




zougla

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: