30 Αυγούστου 2021

Κορονοϊός: Την εικόνα της αρχής του τρίτου κύματος παρουσιάζει σήμερα το ΕΣΥ


Τα στοιχεία από την κατάσταση στο ΕΣΥ δείχνουν ότι η χώρα ήδη έχει εισέλθει στο 4ο κύμα της πανδημίας κορονοϊού, και αναμένεται να αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες το ερχόμενο Φθινόπωρο. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Γενικό Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, "έχουμε 2139 ασθενείς στα νοσοκομεία και παρόμοιο αριθμό είχαμε να δούμε από τις 25 Φεβρουαρίου που είχαμε 2129 ασθενείς τότε, όταν ήμασταν στην αρχή του τρίτου κύματος. Άρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα".


Το σύστημα υγείας πιέζεται έντονα και όχι μόνο στην Κρήτη όπου μάλιστα άνοιξαν νέες κλίνες ΜΕΘ covid καθώς το σύστημα έφτασε στα όριά του. Συγκεκριμένα προστέθηκαν εννέα κλίνες ΜΕΘ και θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς με covid ενώ. εφόσον χρειαστεί και αν καλυφθούν οι κλίνες ΜΕΘ, μέσω αεροδιακομιδών θα μεταφερθούν ασθενείς και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν κενές κλίνες. "Είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά να το κάνουμε αλλά δεν είχε γίνει ακόμα. Το πρόβλημα πάντως δεν εντοπίζεται μόνο στην Κρήτη. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές στη χώρα όπου το σύστημα υγείας αρχίσει να πιέζεται και ενδεικτικά να αναφέρουμε την Καλαμάτα που σήμερα είχαμε μεγάλη πίεση καθώς 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στο νοσοκομείο", σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος

Είναι γεγονός ότι οι νοσηλείες αυξάνονται σε όλη τη χώρα, αν και όχι ραγδαία. Έχουμε περίπου 270 νέες νοσηλείες τη μέρα με τις 100 - 120 να είναι στην Αττική και περίπου 30 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης στο 66% ανέρχεται η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ στην Επικράτεια, στο 71% στην Αττική και στο 64% Θεσσαλονίκη. Στην Κρήτη είχαμε φτάσει στα όρια αλλά δόθηκαν επιπλέον 9 κρεβάτια και το ποσοστό κάλυψης είναι στο 76%.
Συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές

Είναι δεδομένο λοιπόν ότι ο τομέας της Εντατικής Θεραπείας θα συνεχίσει να πιέζεται και για το λόγω αυτο με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό το υπουργείο υγείας προσθέτει νέες κλίνες. Μάλιστα εντείνεται και πάλι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα όπου ασθενείς με άλλα εκτός covid νοσήματα μεταφέρονται και πάλι προκειμένου να ελευθερωθούν κρεβάτια για νέους ασθενείς με κορονοϊό.



"Να επισημάνουμε ότι έγιναν αρκετές σκέψεις την προηγούμενη βδομάδα με τον ιδιωτικό τομέα και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο να προσθέσουμε την ερχόμενη εβδομάδα αρκετές κλίνες. Επίσης μας υποστηρίζουν και οι ένοπλες δυνάμεις με κλίνες από τα στρατιωτικά νοσοκομεία" σημείωσε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Το τέταρτο επιδημικό κλίμα έχει μία δυναμική πολύ ισχυρή και οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν να το αναχαιτίσουν με την πορεία των εμβολιασμών. Να σημειώσουμε ακόμη ότι το 85% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν ηλικίες άνω των 40 και το μήνυμα είναι να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους όσοι συμπολίτες μας αυτών των ηλικιών δεν το έχουν ακόμα πράξει ακόμη.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των Υγειονομικών τα πράγματα εξελίσσονται πιο ομαλά τις τελευταίες μέρες. Όπως αναφέρει ο κ. Κωτσιόπουλος την τελευταία βδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι το Σάββατο το βράδυ, 2.300 υγειονομικοί έκλεισαν ραντεβού και εμβολιάστηκαν και αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό θα είμαστε σε ένα καλύτερο επίπεδο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι πάνω από το 90% των γιατρών είναι εμβολιασμένοι, ενώ στους νοσηλευτές την τελευταία βδομάδα έχουμε μια αύξηση 3-4% και συνολικά αυξήθηκε το ποσοστό σε πάνω από 80%. Επίσης και το λοιπό προσωπικό όπου σημειώνονται και τα πιο πολλά προβλήματα, σταδιακά τα άτομα ξεπερνούν τους ενδοιασμούς τους και να προχωρούν σε εμβολιασμό, υποστηρίζει ο Γενικός Γραμματέας.



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: