19 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Η Σαρία σε εφαρμογή - Κρύβουν τις γυναίκες, μητέρες φυγαδεύουν τα παιδιά από το αεροδρόμιο


Η Καμπούλ άλλαξε ήδη πρόσωπο. Τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι αφίσες και οι φωτογραφίες γυναικών που κοσμούσαν τις βιτρίνες καλύφθηκαν ή βανδαλίστηκαν.

Σε 20 χρόνια, τα ινστιτούτα ομορφιάς άνθισαν κατά εκατοντάδες στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, προτείνοντας ραντεβού για μακιγιάζ ή μανικιούρ στις γυναίκες αυτές που μεγάλωσαν με μπούρκα που κάλυπτε όλο τους το κεφάλι και το σώμα ως τα μάτια.

Ωστόσο από την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονταν προ των πυλών της αφγανικής πρωτεύουσας, οι καταστηματάρχες της Καμπούλ είχαν αρχίσει ήδη να καθαρίζουν τις βιτρίνες τους για να κρύψουν διαφημίσεις στις οποίες γυναίκες, με γαμήλιες φορεσιές, χαμογελούσαν πλατιά.

Την Τρίτη, οι βιτρίνες κέντρων αισθητικής είχαν καλυφθεί με μαύρη μπογιά για να κρυφτούν τα πρόσωπα από τις κούκλες τους, ενώ συχνά ένας μαχητής των Ταλιμπάν περιπολούσε εκεί μπροστά, με το τουφέκι στον ώμο.


"Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες"


Τα πέντε χρόνια που κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, από το 1996 ως το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν επιβάλει την δική τους εξαιρετικά αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου.

Στις γυναίκες απαγορευόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από κάποιον άνδρα και να εργαστούν, στα κορίτσια να πάνε σχολείο. Οι γυναίκες που κατηγορούνταν για εγκλήματα όπως η μοιχεία μαστιγώνονταν και λιθοβολούνταν.

Θέλοντας να δείξουν ένα καθησυχαστικό πρόσωπο και να πείσουν ότι έχουν αλλάξει, οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν την Τρίτη "να αφήσουν τις γυναίκες να εργαστούν", προτού προσθέσουν "σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ", χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Εκπρόσωπός τους, ο Σουχάι Σαχίν, δήλωσε ότι η μπούρκα δεν θα είναι πλέον αυτήν την φορά υποχρεωτική. Επίσης βεβαίωσε ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Τα σχολεία θηλέων θα παραμείνουν επίσης ανοιχτά.

Ωστόσο πολλοί Αφγανοί και εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στις δεσμεύσεις αυτές.


Κατά την προέλαση των Ταλιμπάν, τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις για ανύπαντρες γυναίκες ή χήρες που αναγκάστηκαν να παντρευτούν μαχητές. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από εκπρόσωπό τους, ο οποίος τις χαρακτήρισε "προπαγάνδα".

Η απόγνωση είναι παραπάνω από εμφανής με μητέρες να προσπαθούν να φυγαδεύσουν τα παιδιά τους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Η σοκαριστική κατάσταση καταγράφεται σε video που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα social media. Εκλιπαρούν τους Βρετανούς στρατιώτες να πάρουν τα μικρά τους παιδιά, μακριά από το Αφγανιστάν.



Σε όλον τον κόσμο διοργανώθηκαν διαδηλώσεις υποστήριξης προς τους αφγανούς πολίτες, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Χθες, Τετάρτη, σε κοινή δήλωσή τους, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εξέφρασαν "βαθειά ανησυχία" για την κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν και κάλεσαν τους Ταλιμπάν να αποφευχθεί "οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων και κατάχρησης" και να διαφυλαχθούν τα δικαιώματά τους.

Τον Ιούλιο, η διευθύντρια ενός κέντρου αισθητικής στην Καμπούλ είπε στο AFP ότι περιμένει πως θα αναγκαστεί να το κλείσει αν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία.

"Αν επιστρέψουν, δεν θα έχουμε ποτέ την ελευθερία που έχουμε σήμερα", δήλωσε η 27χρονη, η οποία είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί. "Δεν θέλουν να εργάζονται οι γυναίκες".




news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: