17 Αυγούστου 2021

Φωτιά στα Βίλια: Ολονύχτια η προσπάθεια στο πύρινο μέτωπο

Ολονύχτια θα είναι και σήμερα η προσπάθεια της Πυροσβεστικής στη φωτιά που ξέσπασε χθες στα Βίλια Αττικής, πέρασε στο Όρος Πατέρα και σαρώνει την πυκνή και πευκόφυτη δασική έκταση χωρίς εμπόδιο με νότια κατεύθυνση προς Μέγαρα.

Η άπνοια βοήθησε στην αργή ανάπτυξη της φωτιάς και στην βελτίωση της εικόνας του μετώπου και εξαιτίας αυτού του λόγου ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα σε 32, που επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως κατά διαστήματα, ώστε να εκμεταλλευτούν από την Πυροσβεστική στο μέγιστο δυνατό τις επιχειρησιακές ώρες με φως που είχαν μπροστά τους και να αντιστρέψουν στο μέτρο του δυνατού την αδυναμία προσέγγισης επίγειων δυνάμεων στα δύσβατα εδάφη που επεκτείνεται η φωτιά.

Για προληπτικούς λόγους τα ξημερώματα δόθηκε εντολής εκκένωσης εκ νέου για το Παλαιοχώρι, για τα Παλαιοκούνδουρα, την Θέα, το Πανόραμα και στην Αγία Σωτήρα. Μάλιστα εκκενώθηκε και ένα γηροκομείο που είναι κοντά στην Αγία Σωτήρα και σύμφωνα με πληροφορίες χρειάστηκε να γίνει και ειδική επιχείρηση εκεί γιατί κάποιοι τρόφιμοι είχαν κολλήσει Covid-19.

Είχαν προηγηθεί από χθες οι εκκενώσεις στους οικισμούς: Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι και Βενίζα.

Η περίμετρος της φωτιάς είναι γύρω από τους οικισμούς που έχουν εκκενωθεί, ανάμεσα στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών και το Όρος Πατέρα και παραμένει να αναπτύσσεται αργά και σε δύσβατο σημείο.

Σημειώνεται ότι είναι πολλοί οι κάτοικοι που έχουν αρνηθεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια και τα χωριά τους και παραμένουν στα σημεία για να υπερασπιστούν τα σπίτια τους αν χρειαστεί.

Στο σημείο επιχειρούν συνολικά 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 130 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν περιοδικά 20 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 3 ελικοπτέρων της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία καθώς και 12 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων 2 Ilyushin Il-76 και του Beriev-200. Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Δευκαλίων και ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει ως συνδρομή 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στα Βίλια: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία, σε ανώνυμη οδό (συνέχεια οδού Αγίου Γεωργίου) από την Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων (ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι») προς τον οικισμό Άγιο Γεώργιο, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από το Πόρτο Γερμενό προς Βίλια, στην οδό Αγίου Γεωργίου από το Παλαιοχώρι προς τον Άγιο Γεώργιο, σε ανώνυμη οδό από τον οικισμό Άγιο Νεκτάριο προς Πόρτο Γερμενό, στην Επαρχιακή Οδό Οινόης-Πόρτο Γερμενού από την Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών προς τα Βίλια, στην Επαρχιακή Οδό Αλεποχωρίου-Ψάθας-Βιλίων, στον οικισμό της Ψάθας προς Πόρτο Γερμενό-Βίλια και στην Παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το 33ο χλμ. (θέση Άγιος Χριστόφορος Ερυθρών) με κατεύθυνση προς Ελευσίνα και από εκεί η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω της Νέας Εθνικής Οδού.

Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Λαυρεωτική-Μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται

Οριοθετήθηκε η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Λαυρεωτική, που αρχικά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και στη συνέχεια και σε πευκόφυτη έκταση εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, πάνω από τον οικισμό Μαρκάτι, ωστόσο υπάρχουν μικρές διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου και συχνά ξεσπούν μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται.

Η φωτιά εξαπλώθηκε σύντομα και προκάλεσε ζημιές σε σπίτια, προς όλες τις πλευρές ενώ εισχώρησε και εντός του Εθνικού Δρυμού Σουνίου. Εξαιτίας της φωτιάς, δόθηκε εντολή χθες για την εκκένωση τριών οικισμών στις περιοχές Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιος Κωνσταντίνος.

Στο σημείο παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. Περιοδικά επιχείρησαν σήμερα 8 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό της ΕΛ.ΑΣ., 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία και ενός ελικοπτέρου από Αραβικά Εμιράτα καθώς και 4 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των 2 Ilyushin Il-76. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Αναφορικά με την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για την μη χρησιμοποίηση χθες του Beriev-200 στα μέτωπα της Λαυρεωτικής και των Βιλίων κατά την σημερινή επίσημη ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως ήταν καθηλωμένο για την απαραίτητη συντήρηση που χρειαζόταν, καθώς είχε συμπληρώσει τις επιχειρησιακές του ώρες για συντήρηση και μάλιστα με πλέον ενδελεχή τρόπο εξαιτίας της συντριβής ανάλογου τύπου αεροσκάφους στην Τουρκία.

Οι επικαιροποιημένες διακοπές στην κυκλοφορία λόγω της φωτιάς στην Λαυρεωτική: Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Λ. Λαυρίου και στην Λ. Καμαρίζης (πλησίον του Ιερού Ναού Αγία Ειρήνη) προς τον οικισμό Συντερίνα, στην Λ. Λαυρίου και στην Παλαιά Λ. Λαυρίου, στην Λ. Πλάκας, στη θέση Τογάνι προς Συντερίνα-Μεγάλα Πεύκα. Έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Παλαιά Λ. Κερατέας-Λαυρίου από την Γέφυρα Αδάμ, στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από τις εργατικές κατοικίες προς τον οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο και στην Λ. Λαυρίου-Καμαρίζης από την Συντερίνα προς τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στους Αντιφίλιππους Καβάλας

Η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε δασική έκταση, στην περιοχή Αντιφίλιπποι του δήμου Παγγαίου παραμένει σε εξέλιξη.

Η φωτιά δεν απειλεί άμεσα το οικιστικό κομμάτι, όμως έχει γίνει μεγάλη κινητοποίηση, αποτελούμενη από 67 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Συνολικά 22 συλλήψεις σε όλη την χώρα για εμπρησμούς και 169 προσαγωγές

Απογευματινές ώρες της Κυριακής 15 Αυγούστου, συνελήφθησαν σε Χαϊδάρι και Αθήνα, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ένας 54χρονος Έλληνας και μία 29χρονη Ιρανή, οι οποίοι κατηγορούνται για εμπρησμό.

Στην πρώτη περίπτωση, ο 54χρονος είχε προκαλέσει πυρκαγιά με χρήση αναπτήρα σε χαρτιά και ξερόχορτα χαμηλής βλάστησης στην είσοδο του οικισμού Αφαίας Σκαραμαγκά και διέφυγε πεζός, μέχρι την ακινητοποίηση του από αστυνομικούς που περιπολούσαν.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά 29χρονη Ιρανή που έβαλε με αναπτήρα φωτιά μικρής έκτασης σε ξερά φύλλα στο έδαφος, πλησίον δέντρου σε πλατεία του κέντρου της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας. Προστρέξαντες αστυνομικοί άμεσα την κατέσβησαν και οδήγησαν την κατηγορούμενη στο οικείο τμήμα.

Οι συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Συνολικά έως και σήμερα το μεσημέρι, η Αστυνομία έχει προχωρήσει στην σύλληψη 22 ατόμων για εμπρησμό από πρόθεση και αμέλεια και σε 169 προσαγωγές υπόπτων, από ολόκληρη την χώρα.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την άμεση χαρτογράφηση των Βιλίων και της Λαυρεωτικής που επλήγησαν από φωτιές

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές των Βιλίων και του Λαυρίου της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής αντίστοιχα, οι οποίες επλήγησαν από δασική πυρκαγιά, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: