11 Αυγούστου 2021

Αναζωπυρώσεις σε Γορτυνία και Εύβοια - Νέα φωτιά στο Αλεποχώρι

Νέες αναζωπυρώσεις έχουν ξεσπάσει στην Γορτυνία στο μέτωπο της Αρκαδίας από την φωτιά που μεταδόθηκε από την Ηλεία. Δύο άντρες της Πυροσβεστικής μεταφέρθηκαν στο κοντινότερο Κέντρο Υγείας με αναπνευστικά προβλήματα.

Στις περιοχές αυτές δόθηκε από χθες το μεσημέρι εντολή για εκκενώσεις σε 20 οικισμούς και έχουν καταφτάσει ενισχύσεις.

Οι εκκενώσεις είναι στους οικισμούς: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρος, Αγιονέρι, Παρνασσός, Όχθια, Αετοράχη, Κάλλιανη, Δόξα, Τουμπίτσι, Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρης, Άγιος Ιωάννης Αρχαίας Ηραίας, Λώτης, Λιοδώρα, Καστράκι, Φαναράκι. Επίσης ζητήθηκε να γίνει εκκένωση στους οικισμούς Λιβαδάκι και Καπελλίτσα και στον Λάλα Ηλείας.

Στις δασικές αυτές πυρκαγιές στην Ηλεία και στην Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν πλέον 578 πυροσβέστες με 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 181 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από το Ηνωμένο Βασίλειο 21 πυροσβέστες, από τη Γαλλία 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα και από τη Γερμανία 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 7 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη με το Beriev-200.

Το πρωί έγινε ρίψη νερού από το πρώτο θηριώδες Ilyushin il-76 των 42 τόνων που ήρθε ως βοήθεια από την Ρωσία, ενώ το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν ρίψεις και από τα δύο Ilyushin, αφού θα έχει έρθει και το δεύτερο.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σημειώνεται ότι για την Ηλεία υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι οι φωτιές έχουν προκληθεί από εμπρησμούς και εδώ και ημέρες βρίσκονται στην περιοχή κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) και αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και Αμαλιάδας, που διερευνούν τις συνθήκες και αξιολογούν πληροφορίες.

Στο άλλο μέτωπο της Αρκαδίας που πέρασε από την Μεσσηνία, στο Ίσαρη, εκεί υπάρχει καλύτερη εικόνα και η φωτιά έχει μαζευτεί.

Στην πυρκαγιά της Ανατολικής Μάνης Λακωνίας που έχει οριοθετηθεί πλέον με μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και έχουν διατεθεί 2 αεροσκάφη από Κύπρο. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, και υδροφόρες ΟΤΑ.

Καπνός και διάσπαρτες μικροεστίες στην Εύβοια

Αναζωπυρώσεις έχουν ξεσπάσει και σε διάφορα σημεία κατά μήκος του μετώπου της Βόρειας Εύβοιας. Σημαντικές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν χθες προς το Ασμήνιο όπου προληπτικά δόθηκε και εντολή εκκένωσης, όπως και στους Καματριάδες, την Γαλατσώνα και την Αβγαριά.

Από το απόγευμα και μετά χθες, υπενθυμίζεται πως δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Αβγαριά. Ακόμα καλύτερη εικόνα έχει το νότιο μέτωπο σε Τρούπι και Καλύβια έξω από το Μαντούδι.

Επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών από Σουηδία καθώς και 12 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων από Σερβία, 2 ελικοπτέρων από Ελβετία και ενός ελικοπτέρου ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Πάνω από 900.000 στρέμματα η καταστροφή σε όλη την χώρα

Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη (μετά από Τουρκία και Ιταλία) σε ό,τι αφορά το απόλυτο μέγεθος της καμένης έκτασης (933.680 στρέμματα έως 08.08.2021) και δεύτερη (μετά την Κύπρο) σε ό,τι αφορά την αύξηση (+336%) συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 - 2020. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.

Νέα φωτιά στο Αλεποχώρι

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει εντωμεταξύ στον οικισμό Βιολέτα στο Αλεποχώρι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά μεταδόθηκε σε δασική έκταση από αυτοκίνητο που πήρε φωτιά. Στο σημείο σπεύδουν 20 άντρες με 10 οχήματα και δύο εναέρια μέσα.

Μικρές αναζωπυρώσεις και στην Πάρνηθα που αντιμετωπίζονται

Ανάλογη εικόνα ύφεσης αλλά και ετοιμότητας για μικρές αναζωπυρώσεις που ξεσπούν και αντιμετωπίζονται άμεσα, επικρατεί και στην Πάρνηθα. Μέχρι χθες σημειώνονταν μικρές αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν, ενώ έως τώρα δεν έχει σημειωθεί άλλο συμβάν. Συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από τη Γαλλία με 40 πυροσβέστες, από το Κατάρ με 40 πυροσβέστες, από το Κουβέιτ με 40 πυροσβέστες και 4 οχήματα και από το Ισραήλ με 16 πυροσβέστες, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχει κινητοποιηθεί ένα ελικόπτερο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η Αστυνομία περιφρουρεί την πληγείσα περιοχή με συνεχείς περιπολίες και μόνο τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει περισσότερες από 60 προσαγωγές ατόμων που κρίθηκε ότι περιφέρονταν ασκόπως και ύποπτα στην περιοχή, είτε με την υποψία εμπρησμού είτε με την υποψία πλιάτσικού, ωστόσο για κανέναν δεν προέκυψε κάτι. Η περιφρούρηση των περιοχών αυτών θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: