22 Αυγούστου 2021

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται πριν διαγνωστεί - Ένας ασθενής μολύνει έξι


Προ ενός τέταρτου κύματος κορονοϊού φαίνεται πως είναι ο πλανήτης αυτή την περίοδο, ενώ η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της.

Η συγκεκριμένη παράλλαξη καλπάζει παγκοσμίως αλλά και στην χώρα μας, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους, τη στιγμή που οι κλίνες Covid-19 γεμίζουν συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει μεγάλη αύξηση (236 το περασμένο Σάββατο, 317 στις 21/8) ενώ τα νέα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από τα 3.000. Και όλα αυτά ενώ οι επιστήμονες περιμένουν ότι θα υπάρξει "έκρηξη" από τα τέλη του μήνα, όταν επιστρέψουν οι αδειούχοι από τις διακοπές. Το Σάββατο (21/08) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.191 νέα κρούσματα, 23 νεκρούς και 317 διασωληνώσεις.

Όπως είπε ο κ. Χαράλαμπος Γώγος χθες, η μετάλλαξη Δέλτα ανιχνεύεται πλέον στο 85% των δειγμάτων, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας νέων κρουσμάτων είναι τα 29 έτη και, παράλληλα, παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Επίσης, ανησυχητικό είναι το εύρημα της ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, σύμφωνα με το οποίο το πιο συχνό στέλεχος του ιού στην επικράτεια είναι το Delta.


Μετάλλαξη Δέλτα: Ένας ασθενής μεταδίδει σε έξι

Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της έρευνας του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και Πρύτανη του ΕΚΠΑ Αθανάσιου Δημόπουλου, μαζί με την καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και την επίκουρη καθηγήτρια Σταυρούλα Πάσχου για τη μετάλλαξη Δέλτα.

Η εν λόγω έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι προσβληθούν από τη μετάλλαξη Δέλτα, αργούν να εμφανίσουν συμπτώματα ενώ μεταδίδουν τον ιό.


"Η συγκεκριμένη δημοσίευση μάς δείχνει πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός. Με ένα R0 το οποίο είναι γύρω στο 6, σημαίνει ότι ένα άτομο που έχει κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να τη μεταδώσει ιό σε 6 άτομα. Επίσης, το 75% των μεταδόσεων, συμβαίνουν σε μία προσυμπτωματική φάση. Δηλαδή, κάποιος δεν έχει κανένα σύμπτωμα, έχει μολυνθεί και μπορεί να μεταδώσει τον ιό", δήλωσε ο κ. Δημόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στην μόνιμη άδεια για το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech που πρόκειται να δοθεί τα επόμενα 24ωρα, ο κ. Δημόπουλος είπε:

"Η κανονική άδεια έχει καθοριστική σημασία, δεδομένου ότι αίρονται και οι παραμικρές επιφυλάξεις πλέον, καθώς τα εμβόλια αυτά χορηγούνταν με βάση επείγουσα έγκριση και θεωρούνταν πειραματικά".

Επιπρόσθετα, μίλησε και για το μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας σε όλους τους χώρους, ακόμη και για τους εμβολιασμένους, που ενδέχεται να επανέλθει ενόψει του τέταρτου κύματος της πανδημίας, δηλώνοντας:

"Εάν η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα συνεχιστεί, όπου ακόμη και ένας εμβολιασμένος μπορεί να μολυνθεί, ίσως η μάσκα να είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε το τέταρτο κύμα που βλέπουμε μπροστά μας να έρχεται".

Μόνιμη άδεια για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech


Την πολυαναμενόμενη, οριστική άδεια στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα (23/08) ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, ότι το εμβόλιο της εν λόγω εταιρείας ήταν το πρώτο που έλαβε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης και τώρα θα λάβει πλήρη έγκριση, κάτι που σημαίνει πως θα πάψει να βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.



news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: