16 Αυγούστου 2021

Φωτιές: Στα Βίλια φτάνουν οι φλόγες - Μάχη για να ελεγχθεί η φωτιά στην Κερατέα


Φωνή αγωνίας από τον πρόεδρο της κοινότητας Βιλίων, Κώστα Μακρυνόρη - «Στα δυο χιλιόμετρα από τα Βίλια οι φλόγες» - Καλύτερη η κατάσταση στην Κερατέα - Εντολές για εκκενώσεις οικισμων από νωρίς το απόγευμα - Καταγγελίες για εμπρησμούς και στις δυο περιοχές
Σε πλήρη εξέλιξη βρισκεται η μαχη των δυνάμεων της πυροσβεστικής, με επίγεια και εναέρια μέρα, για τον περιορισμό των πύρινων μετώπων που μαίνονται από το απόγευμα της Δευτερας σε Βίλια και Κερατέα. Οι δυο φωτιές ξεκίνησαν με διαφορά λίγων ωρών μεταξύ τους και συνεχίζουν να καίνει ταυτόχρονα στην Αττική, γεγονός που καταδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες για την οριοθέτηση - αρχικά - και τον έλεγχό τους.


Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η κατάσταση στα Βίλια παραμενει δύσκολη, ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Open ο πρόεδρος της κοινότητας Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης «οι φλόγες έχουν φτάσει στα δυο χιλιόμετρα από τα Βίλια», ζητώντας ενίσχση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Στην Κερατέα υπάρχει βελτίωση και αισιοδοξία για την οριοθέτηση του μετώπου.


Στην Κερατέα, η φωτιά έφτασε νωρίτερα στις αυλές των σπιτιών. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή είναι ισχυροί και οι εστίες είναι αρκετές, ενώ η εικόνα από το σημείο έδειχνε τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα με τις ριπές του ανέμου.


Σε αυτό το πλαίσιο, δόθηκε εντολή εκκένωσης τεσσάρων οικισμών, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις οικίες τους σε Μαρκάτι, Συντερίνα, Δημολάκι και Άγιο Κωνσταντίνο. Η οδηγία που τους δόθηκε, ήταν να απομακρυνθούν με κατεύθυνση την Ανάβυσσο.

Η πυρκαγιά κατακαίει και χαμηλή βλάστηση με κατεύθυνση προς τον Εθνικό Δρυμό και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να ανακόψουν την πορεία της. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, εξέφρασε νωρίτερα την ανησυχία του για τον Εθνικό Δρυμό: «Η φωτιά έχει κάψει μια πλαγιά και μια τεράστια ρεματιά. Έχει καβαλήσει την πλαγιά και κινείται με βόρεια κατεύθυνση. Θα έχουμε πρόβλημα αν φτάσει μέχρι τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, γιατί, αν και έχει ξανακαεί, η συγκεκριμένη περιοχή έχει και μεγάλα δέντρα».

Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες«Είναι μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς κι έχουν φύγει τα πυροσβεστικά» είπε κάτοικος της περιοχής καλώντας την πυροσβεστική υπηρεσία για να ζητήσει βοήθεια αφού τα σπίτια τους κινδυνεύουν να καούν.
 Tο μέτωπο της φωτιάς ήτα μεγάλο ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ήταν ισχυροί.
Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στην κάμερα του protothema.gr είπε ότι «στο Πανόραμα φαίνεται πως έχουν καεί καεί κάποια σπίτια ακριβώς τώρα τον αριθμό δεν τον ξέρουμε. Το τραγικό είναι ότι η φωτιά έχει περάσει το δάσος μέσα από τη μεριά πάνω από το Μαρκάτι και κατευθύνεται προς την Καμάριζα. Πρέπει να ενισχυθούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

Η φωτιά βρέθηκε κοντά στις αυλές των σπιτιών και σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δέκα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

«Είχαν έρθει προηγουμένως αεροπλάνα και την είχαν σβήσει αλλά επειδή άνοιξε και από εκεί μέτωπο για να σβήσουν στο δρυμό τη φωτιά για να μη ξεσπάσει την άφησαν και αναζωπυρώθηκε. Αυτό εδώ μπροστά είναι το σπίτι μας και έχουμε ζητήσει επανειλημμένες φορές από την πυροσβεστική εδώ να σώσει τα σπίτια μας. Έχει προχωρήσει προς τον Άγιο Νεκτάριο το μοναστήρι και την Ανάβυσσο... έχουν εκεί προτεραιότητα τα σπίτια γιατί είναι πολλά. Από όσο ξέρω πρέπει να έχουν καεί τουλάχιστον δυο με τρία σπίτια», είπε άλλος κάτοικος της περιοχής.
Το 112 έστειλε μήνυμα για εκκένωση από το Μαρκάτι Κερατέας προς το Λαύριο.


Ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις


Νωρίτερα, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις και επιχειρούν 95 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πληροφορία για μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και έχει μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος.


protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: