11 Αυγούστου 2021

Πύρινος εφιάλτης στην Αρκαδία: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Γορτυνία

Μάχη με τις φλόγες έδιναν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες της φωτιάς που καίνε κοντά στους οικισμούς, να προστατεύσουν τα σπίτια των κατοίκων.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με τον πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Παράλληλα, αναμένονται στην Γορτυνία επιπλέον χερσαίες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Από το μεσημέρι και μετά εκκενώθηκαν 19 χωριά, τα οποία είναι τα εξής: Χρυσοχώρι, Ιαματικές Πηγές, Λουτρά, Λίθαρο, Αγιονέρι, Παρνασσό, Οχθια, Αετοράχη, Καλλιάνι, Δόξα, Τουμπίτσι ή Μελιδόνι, Παλαιοχώρι, Πύρρη, Αγιο Ιωάννη Αρχαίας Ηραίας, Λώτη, Λιοδώρα, Καστράκι και Φαναράκι. Η εντολή από το 112 προς τους κατοίκους τους ήταν να κατευθυνθούν προς τα Τρόπαια ή την Τρίπολη.  

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς, στην Αρχαία Ολυμπία Ηλείας και στη Γορτυνία Αρκαδίας, επιχειρούν 313 πυροσβέστες, με 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 101 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Τσεχία και 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος επιχειρούν τρία ελικόπτερα και εννέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός αεροσκάφους της Κροατίας και ενός της Ισπανίας. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επικοινώνησε με τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ/ΚΕΠΥ Νίκο Παπαευσταθίου και τους ζήτησε να θέσουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας το Κέντρο Υγείας Τροπαίων, το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας, το Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και το ΕΚΑΒ Τρίπολης.

 Στο έργο της κατάσβεσης, συμμετέχουν και πυροσβέστες από την Τσεχία και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ αναμένονται και συνάδελφοί τους από τη Γαλλία. Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και πολλοί κάτοικοι και εθελοντές, που προσπαθούν κι αυτοί όπως μπορούν να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

 

 enikos.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: