14 Αυγούστου 2021

Βαρυθυμιάδης για Τουρκία: Εμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος, έξι ώρες στο κρατητήριο


Νέα τουρκική πρόκληση λίγες ώρες πριν από την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας που οι Πόντιοι γιορτάζουν στην ιστορική μονή της Παναγίας της Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Οι τουρκικές αρχές επέλεξαν να δυναμιτίσουν το κλίμα, απαγορεύοντας την είσοδο στη γείτονα στον πρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργο Βαρυθυμιάδη, χωρίς καμία εξήγηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ, κρατήθηκε επί ώρες στο αεροδρόμιο μέχρι τις 7 το απόγευμα, οπότε επιβιβάστηκε σε πτήση προς την Αθήνα προκειμένου να απελαθεί.


"Όταν φτάσαμε στον έλεγχο διαβατηρίων γύρω στις 11, πέρασαν όλοι οι υπόλοιποι. Εμένα με κρατήσανε. Με πήρανε λοιπόν, ένας αστυνομικός στην αρχή, και μετά άλλοι δύο, από διάφορα γραφεία και ελέγχους του διαβατηρίου μου, καταλήξαμε να μού πάρουν δαχτυλικά αποτυπώματα και να κάτσω και έξι ώρες στο κρατητήριο του αερολιμένα" τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Βαρυθυμιάδης, "το έμαθα από το προξενείο ότι είμαι ανεπιθύμητος για τη χώρα και θα με απελάσουν. Όποια αγωνία κι αν τραβάμε, ειλικρινά εγώ νιώθω ότι αυτή τη στιγμή ανάβουμε ένα κεράκι στη μνήμη των προγόνων μας για όλα αυτά που τραβάμε. Και δε με ενδιαφέρει κι άλλο τόσο να ταλαιπωρηθώ. Το θέμα είναι ότι αυτοί πρέπει να καταλάβουν τι πράξανε τότε. Και αυτά που κάνουν τώρα, ότι είμαστε ανεπιθύμητοι για τη χώρα κι όλα αυτά, εμένα δε με αγγίζουν".

Αμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας με έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό ΥΠΕΞ όσον αφορά την παράνομη κράτηση του προέδρου της ΠΟΕ και την απέλασή του από τις τουρκικές αρχές.

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Τραπεζούντα και την Παναγία Σουμελά όπου της λειτουργίας την Κυριακή θα χοροστατήσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: