16 Αυγούστου 2021

Δύσκολη νύχτα για τα Βίλια – Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Δύσκολη αναμένεται να είναι η νύχτα στα Βίλια λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην περιοχή. 

Η πλειοψηφία των διαθέσιμων εναέριων δυνάμεων έδωσε μάχη με το χρόνο ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν οι περισσότερες δυνατές ρίψεις πριν από τη δύση του ηλίου, με στόχο την οριοθέτησης του πύρινου μετώπου.

Η κατάσταση ωστόσο παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς από τη στιγμή που καθηλώθηκαν τα εναέρια μέσα, η μάχη συνεχίζεται μέσω της προσπάθειας των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, που καλούνται να επιχειρήσουν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες σε μία δυσπρόσιτη περιοχή, ευελπιστώντας στη μείωση της έντασης των ανέμων, ούτως ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να αντιμετωπιστεί πλήρως το φαινόμενο.

Λίγο πριν από τις 20:00, το 112 λειτούργησε εκ νέου με μήνυμα για την εκκένωση του οικισμού Βενίζα, καλώντας τους κατοίκους να μεταβούν στα Μέγαρα. Συνολικά, έχουν εκκενωθεί επτά οικισμοί, ενώ δεν απειλείται ο οικισμός των Βιλίων, καθώς το κύριο πύρινο μέτωπο μαίνεται προς το όρος Πατέρα.

Στο εν λόγω μέτωπο επιχειρούν συνολικά 240 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 82 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την αεροπυρόσβεση επιχείρησαν νωρίτερα 8 Α/Φ και 9 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2 Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Η φωτιά ξέσπασε σε δύσβατη δασική περιοχή το μεσημέρι της Δευτέρας, με τους οικισμούς Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγία Παρασκευή, Κρύο Πηγάδι, Βαθυχώρι και Βένιζα να εκκενώνονται προληπτικά.

Ανησυχία για αναζωπυρώσεις στην Κερατέα

Αντίθετα, η κατάσταση βελτιώνεται στο «μέτωπο» της Κερατέας, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, που επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας, κατάφεραν να περιορίσουν κατά πολύ το φαινόμενο. Η πυροσβεστική συνεχίζει τις επιχειρήσεις στον οικισμό της Συντερίνας, όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας σε δύσβατο σημείο στη θέση Μαρκάτι, με τους ισχυρούς ανέμους να βοηθούν ώστε να επεκταθεί το πύρινο μέτωπο προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Μέσω του 112 εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Μαρκάτι, Άγιος Κωνσταντίνος, Συντερίνα και Δημολάκι.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών θα παραμείνουν σε επιφυλακή σε όλο το βράδυ για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις, ούτως ώστε να μην ξεφύγει εκ νέου η κατάσταση.

Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Για την αεροπυρόσβεση είχαν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

www.arcadiaportal.gr 🇬🇷🦅 διαπομπευση Θεοδωρος Κωλοκοτσιωνης 1926 metrosport.gr policia.es Pucha Kamora politi.dk Fager Fager Bulgar Kamorager ose.gr Calabozo Trena, Paschalis Kamora policia.es